INTERVIU II Bogdan Badea, Secretar de Stat Ministerul Energiei avertizează: Nu poți într-o rețea de distribuție în care lucrurile funcționează corect, să-ți crească pierderile!

Publicat pe Categorii Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal INTERVIU II Bogdan Badea, Secretar de Stat Ministerul Energiei avertizează: Nu poți într-o rețea de distribuție în care lucrurile funcționează corect, să-ți crească pierderile!

• La Electrica, am solicitat detalii cu privire la realizarea planului de investiții. Este important să corectăm lucrurile, nu să facem intervenții abrupte;
• Este posibilă o listare anul viitor a Hidroelectrica, însă depinde foarte mult de decizia justiției;
• La CE Oltenia, am preferat să facem întâi o curățare, compania stă bine în acest moment!

3-badeanicolae-mad

“Este important să facem o analiză pe tot lanțul, nu partea de producere energie mă îngrijorează cel mai tare, mă uit atent la zona de distribuție, ne-a declarat Secretarul de Stat Bogdan Badea, atrăgând atenția că „toată lumea s-a concentrat pe regenerabile, pe zona de producție, pierzând din vedere zona captivă, reglementată, cu impact semnificativ în factura consumatorului final. Pe zona de regenerabile, impactul la populație este de 35 lei/MWh, în timp ce pe zona de distribuție este de peste 100 de lei/MWh!”.
Vă prezentăm în cele ce urmează partea a doua a interviului acordat InvesTenergy de Dl. Bogdan Badea, Secretar de Stat Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri.
Prima parte a interviului, puteți citi Aici.

Cum comentați profiturile mari din distribuție? Ați declarat recent că ați sesizat o încetineală în zona de distribuție în condițiile în care România are nevoie disperată de investiții.

– Știu că toata lumea a blamat ANRE pentru reducerea ratei de rentabilitate. Să privim lucrurile din perspectiva economiei de piață, cine iți oferă un business de un asemenea volum, garantându-ți un profit, în condițiile în care dobânzile sunt de 1-2 la sută in timp ce tu ai 7,5 la sută? Care este plus valoarea care o aduce managementul într-o astfel de companie? Noi privim lucrurile – poate nu am fost foarte bine înțeleși – în primul rând din punct de vedere al ministerului de resort, care nu joacă pe bursă, nu cumpără acțiuni azi și le vinde mâine în funcție de evenimente speculate optim de anumiti investitori. Pe noi ne interesează o dezvoltare durabilă, un preț decent la consumator, ne interesează siguranța în funcționarea rețelelor, un număr cât mai mic de întreruperi, un număr cât mai mic de probleme în ce privește calitatea energie electrice. Din această perspectivă, poate nu suntem întotdeauna în consonanță cu ceea ce doresc investitorii care urmăresc un profit rapid.

Ce măsuri pregătiți pe partea de distribuție energie, cum vă gândiți să-i motivați pe operatori să reducă pierderile și să facă investiții, că bani au (distribuțiile sunt profitabile!)?

– Sunt mai multe măsuri pe care dorim să le luăm pe partea de distribuție: în primul rând facem analize pe ceea ce înseamnă realizarea planului de investiții, am sesizat multe probleme, parte venite din zona de management, altele din chestiuni de ordin birocratic pe care încercăm să le corectăm. Ne ingrijorează foarte tare creșterea pierderilor pe rețea, ceea ce nu se leagă cu ideea de de eficientizare a business-ului de bază și cu managementul performant. Nu poți într-o rețea de distribuție în care lucrurile funcționează corect, să-ți crească pierderile! Acel celebru CPT nu este numai furt, asa cum s-a acreditat ideea. În primul rând acest indicator reflectă performanțele scăzute ale rețelelor care derivă din vechimea acestora.

Companiile din distribuție au banii pentru investiții…

– Aceasta este problema pe care o avem: atât timp cât ai bani de investiții și nu investești, încercăm să înțelegem de ce. În acest tip de activitate, poți să ai performanțe financiare spectaculoase un an sau doi – spre bucuria pe termen scurt a investitorilor, însă ulterior vom vedea și reversul medaliei.

S-a vehiculat un 29 RON profit/ MWH distribuit!

– Da, și populația trebuie să plătească. Pe zona de regenerabile discutăm de 35 lei/MW impact la populatie, în timp ce pe zona de distribuție – discutăm de peste 100 de lei/MW! Până acum nu am auzit prea multă lume să vorbească despre aceste lucruri. Toată lumea s-a concentrat pe regenerabile, pe zona de producție, pierzând din vedere zona captivă, reglementată, cu impact semnificativ în factura consumatorului final.

În ce condiții pot avea bonusuri (remunerații variabile) administratorii si directorii companiilor din subordinea ministerului?

– Constat o eroare în ceea ce privește implementarea managementului corporativ. Majoritatea criteriilor de performanță sunt legate doar de performanțele financiare. Atât timp cât nu sunt legate de performanțe ce țin de managementul activitatii de bază, spre exemplu de o reducere a pierderilor in zona de distributie, nu se va ajunge la rezultate în companii. De exemplu, la Electrica nu sunt criterii de performanță. Noul Consiliu de Administrație nu a avut așa ceva. Am solicitat, ca urmare a cererii lor de creștere a salariilor și pentru management și pentru membrii CA ca salariile mai mari să fie dublate de criterii cuantificabile de performanță care să justifice o astfel de cheltuială. Că își doreau să ia câte 1000 de euro pe fiecare apariție pe skype așa cum ne-au propus, pe lângă multe alte componente fixe și variabile, nu putem fi de acord. Știu că cei de la Electrica sunt foarte supărați însă cred că ar trebui să-și stabilească și alte obiective în afara de creșterea propriilor venituri!

Cum vedeți viitorul societății Electrica? Ce măsuri ar trebui luate acolo ca să se dea cu adevărat startul investițiilor?

– Nu vreau sa mă pronunț acum, facem analiză, am solicitat – în calitate de acționar – detalii cu privire la realizarea planului de investiții, măcar cel avut în vedere cu ANRE, pentru că cel din prospectul de IPO este mult mai ambitios. De asemenea, am solicitat și detalii privind pierderile tehnologice la acest moment. Nu putem uita faptul că ne-am început acest mandat cu probleme uriașe la Carei. Am făcut investigații și am constatat erori: nu s-au făcut investiții în rețele de zeci de ani; la dispecerat – între momentul raportării și momentul intervenției a fost o lipsă totală de coordonare; manageri aflați în consemn, dar care nu erau în țară și multe alte lucruri.

Propuneți schimbarea CA al Electrica? Credeți că o nouă echipă de administratori este soluția?

– Este important să corectăm lucrurile, nu să facem intervenții abrupte, cu efecte negative, chiar dacă scopul e nobil. Am venit cu propunerea să extindem CA de la 5 la 7 membri, am respins mărirea indemnizațiilor, am considerat că aceeați cheltuială care se face pentru 5 persoane să fie pentru 7. Să fie mai multe capete acolo care să se aplece asupra problemelor. Este o companie de la care așteptăm foarte mult, care stă pe cash, care se poate implica în proiecte majore pentru România, care poate să-și extindă aria de activitate și totusi nu se întâmplă acest lucru.

Listările Hidroelectrica și CE Oltenia, mai devreme de 2017?

– În cazul Complexului Energetic Oltenia, a trebuit să începem cu un plan de restructurare, anul acesta au plecat 3000 de oameni de acolo. Urmează și alte măsuri. Este un început. Am preferat să facem întâi o curățare a companiei. CE Oltenia stă bine în acest moment și poate să stea mult mai bine, ne dorim să fie un jucător important în România și la nivel regional. Pentru asta trebuie să-și optimizeze instalațiile existente, să facă investiții pentru alinierea la obligațiile de mediu, să realizeze îmbunătățiri pe fluxul tehnologic astfel încât să ajungă la un preț al Mega Watt-ului cat mai scăzut.

Are sau nu CE Oltenia datorii la stat, cum anunță ANAF?

– CE Oltenia nu are datorii la stat. Au certificat fiscal care atestă acest lucru. CE Oltenia este o companie românească care trebuie să fie consolidată, ajutată atât cât se poate să crească, să se dezvolte.

Listarea Hidroelectrica – anul viitor sau în 2017?

– Astepăm cu mare interes ca această companie să iasă din insolvență. Din punct de vedere tehnic, nu mai este în situație de insolvență. Avem o colaborare strânsă cu cei de la Hidroelectrica, pregătim (atât cât e posibil)- în situația juridică în care se află compania – documentațiile necesare listării. Este posibilă o listare anul viitor, dar în cazul Hidroelectrica, depinde foarte mult de decizia justiției. La CE Oltenia, depinde de implementarea planului de restructurare. Au fost probleme cu procedura de selecție a consultantului, pentru că ANRMAP a respins de mai multe ori documentația. Sperăm și în acest caz să depășim aceste bariere birocratice.

Au în plan companiile din subordine să facă achiziții?

– Sper din tot sufletul. Există intenția, dar nu la nivelul la care ne-am dori noi…

La finalul interviului, vă rog Dle Badea să transmiteți mesajul dvs pentru administratorii și directorii companiilor din subordine? Ce le spuneți investitorilor din sectorul energetic?

– Mai întâi, pentru investitori: vreau să îi asigur că Ministerul Energiei este un partener serios și un sprijin real pentru sectorul energetic astfel încât valoarea participațiilor lor să crească nu numai pe termen scurt ci si pe teremen mediu și lung, nu să aibă o valoare astăzi și poimâine să constatăm că a fost un vis frumos, un balon de săpun, că realitatea e cu totul alta.

Pentru administratorii și directorii companiilor – nu pot decât să le urez succes în activitate, să îi îndemn să se aplece cat mai mult către componenta tehnica a activitatii de bază, să pună accent pe dezvoltarea strategică pe termen mediu și lung și să uite de componentele variabile legate strict de un profit imediat, care pot genera într-un viitor nu foarte îndepărtat probleme uriașe în companii.

Vă mulțumesc!


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *