Strategia de business: consolidarea poziției companiei pe piața locală de energie, o creștere a cotei de piață pe furnizare gaze similară cu cea a furnizării de energie electrică
Achiziția Repower plasează MET România în top 10 furnizori pe piața locală de energie. MET România este consecventă strategiei de consolidare a poziției pe piața locală și, da, și-a propus să intre în top 10 furnizori și a realizat deja acest lucru, afirmă Petre Stroe, Deputy CEO MET Romania Energy Trade într-un interviu acordat InvesTenergy. MET Group, specializat în tradingul cu energie, gaze şi produse petroliere a achiziționat firma de furnizare energie electrică Repower România, filială a Repower AG. Stroe precizează că, obiectivul principal al companiei este consolidarea poziției MET România pe piața locală de energie, urmată de o integrare verticală, obiectiv ce presupune o analiză aprofundată a zonelor de producție a energiei electrice și gazelor naturale.Mai multe informații citiți în interviul acordat de Petre STROE, Deputy CEO MET Romania Energy Trade.
– Dle Petre Stroe, ați declarat pentru InvesTenergy în urmă cu un an că MET România Energy Trade își propune să intre în top 10 furnizori în 2016. Obiectiv îndeplinit odata cu achiziția Repower Romania de către MET Group? Este aceasta afacerea anului în furnizare energie în România?
– Cu siguranță, acesta este evenimentul (afacerea) anului pe piața de energie din România. Pe un trend în care exiturile reprezintă regula, MET Group este consecvent strategiei de consolidare a poziției pe piața locală de energie, în special pe piața europeană. În acest sens, MET România este consecventă și, da, și-a propus să intre în top 10 furnizori și a realizat deja acest lucru.
– Când se va face transferul Repower în portofoliul MET și în ce condiții? Veți opera modificări în structura Repower: modul de organizare, angajați, business? Ce se va întâmpla cu cei 30 de angajați ai Repower România?
– Achiziția Repower România a fost decisă după o analiză care a relevat o bună organizare internă, un model de business bine orientat și o echipă excelentă cu o foarte bună reputație pe piața locală de energie. În consecință, pentru tânăra echipă a Repower România va fi doar o schimbare de acționariat cu o activitate ce va continua să se deruleze pe aceleași coordonate ale pieței de furnizare de energie.
Transferul se va face după îndeplinirea formalităților legale (aprobarea Consiliului Concurenței, ANRE etc), sperăm în cursul lunii Steptembrie.
– Care a fost prețul tranzacției?
– Părțile au hotărât să nu dezvăluie prețul de achiziție.
– Cu ce portofoliu de clienți vine Repower în MET?
– Repower România are un portofoliu valoros de clienți care îi conferă o cotă de piață în jur de 5%, la care se adaugă portofoliul consistent de clienţi finali din industrii diferite al MET România, astfel că noua entitate intră în top 10 furnizori pe piața locală de energie electrică. Repower este furnizor de energie electrică și servicii la aproximativ 500 de clienți finali și la mai mult de 1.500 de puncte de consum. Activitatea de bază a Repower România este furnizarea de energie electrică pentru întreprinderile mici și mijlocii, cu un consum anual sub 70 GWh. Urmare a acestei achiziții importante, scopul nostru principal rămâne consolidarea portofoliului actual.
– Care este strategia de business a MET România urmare a acestei achiziții importante? Veți continua să puneți accent pe furnizarea de energie electrică și servicii pentru întreprinderile mici și mijlocii?
– Obiectivul nostru este consolidarea poziției MET România pe piața locală de energie. Urmărind evoluția actorilor pe piața energiei, este de așteptat ca numărul furnizorilor să scadă, în condițiile unei competiții puternice. De cealată parte, calitatea, din punct de vedere financiar și tehnic, a serviciilor va crește.
– Sunteți interesați de consumatorii rezidențiali? Dar de cei casnici?
– Evident ca suntem interesați, având în vedere că există un potențial important în această zonă. De altfel, MET Group are experiență în furnizarea energiei electrice, dar și a gazului natural către consumatorii rezidențiali. Însă nu ne vom limita la aceste categorii de consumatori.
– Concurența pe piața de furnizare energie este mare. Unde doriți să poziționați MET și cum veți face față cometiției?
– Într-adevăr, concurenţa este mare pe piaţa de energie, fapt ce ne obligă la inovație și servicii de calitate oferite clienţilor. Suntem pregătiți pentru competiție și transparență, ambele în folosul consumatorului final, astfel că nu va fi nevoie de o poziționare anume pentru a face față concurenței.
– Cu ce cervicii v-ați propus să veniți în întâmpinarea clienților?
– Vom continua ce am început deja la MET România, să avem o colaborare personalizată cu clienţii noştri. Ne- am propus să oferim clienților noștri servicii pe care aceștia și le doresc, dar care nu sunt în sfera lor de activitate. Mă refer la consultanță legislativă, soluții de îmbunătățire a eficienței consumului de energie, asistență și chiar participare la investiții privind măsurarea consumului sau retehnologizarea instalațiilor și echipamentelor energetice aflate în propietatea clienților noștri.
Într-un sector aflat într-o continuă schimbare, asistăm la o creștere și diversificare a nevoilor și cerințelor consumatorilor, fapt ce ne obligă la inovație, să devenim mai mult decât un furnizor de energie și de gaze. MET România este un partener puternic și de încredere care poate furniza nu numai energie, dar și servicii și soluții clienților noștri.
– Furnizorii de energie întâmpină o serie de probleme în desfășurarea activității datorita deselor schimbări în legislație. Care sunt acestea?
– A devenit un lucru obișnuit pentru companiile care activează în sectorul energetic să se adapteze schimbărilor legislative frecvente. Poate, uneori, viteza de schimbare este prea mare; este datoria noastră ca manageri să anticipăm și să ne adaptăm activitatea în funcție de aceste schimbări.
– Cum funcționează bursa de energie?
– Evident că sunt dezechilibre între diferitele platforme de tranzacţionare de pe OPCOM, precum şi dezechilibre create de reglementările lansate în cascadă de ANRE, dar – repet – tocmai aici se face diferenţa între cei ce acuză şi cei ce inovează. Este loc de mai bine, mai ales pe bursa de certificate verzi și nu numai.
– Care sunt obiectivele companiei pe partea de gaze naturale?
– Ne-am propus o creștere a cotei de piață similară cu cea a furnizării de energie electrică, precum și o prezență activă pe interconectorii existenți sau în curs de realizare.
– Care sunt planurile/obiectivele companiei pentru următorii 3 ani?
– În primul rând o consolidare a poziției MET România, post achiziție Repower România urmată de o integrare verticală, obiectiv ce presupune o analiză aprofundată a zonelor de producție a energiei electrice și gazelor naturale.
– Există interes din partea MET Group și pentru alte achiziții în România? Dar în regiune?
– Există acest interes atât în România, cât și în regiune, în funcție de oportunitățile care vor apărea.
– Vă mulțumesc.