Investitorii străini s-au prezentat la Ministerul Energiei cu măsuri pentru sistemul energetic

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Investitorii străini s-au prezentat la Ministerul Energiei cu măsuri pentru sistemul energetic
  • FIC cere: reducerea timpului de conectare la rețeaua de electricitate; soluționarea posibilității de conectare la rețea fără demonstrarea dreptului de proprietate; găsirea unei soluții echilibrate privind sectorul energiilor regenerabile; înființarea unui fond de eficiență energetică; implementarea directivelor privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere off-shore

Consiliul Investitorilor Străini – FIC și-a arătat disponibilitatea de a contribui cu expertiza și experiența lor pentru dezvoltarea sectorului energetic. Totodată, într-o întâlnire cu secretarul de Stat Cristian Bușu, reprezentanții FIC au prezentat  măsuri, pe termen scurt sau mediu, pentru dezvoltarea sistemului energetic.

C.Busu-FIC-716x393

Foto: Sursa Ministerul Energiei

„Membrii FIC au identificat o serie de posibile măsuri pe termen scurt sau mediu asupra cărora am dori să vă atragem atenția și pe care ar dori să le discute în detaliu cu dumneavoastră și cu echipa pe care o coordonați (…) În acest context membrii FIC salută pașii pe care Ministerul Energiei i-a făcut pentru elaborarea strategiei energetice”, a afirmat Kinga Daradics, membru în Board-ul FIC.

Printre soluțiile expuse de doi dintre membrii Board-ului FIC, Kinga Dradics și Farukh Khan, se regăsesc măsuri precum: reducerea timpului de conectare la rețeaua de electricitate; soluționarea posibilității de conectare la rețea fără demonstrarea dreptului de proprietate; găsirea unei soluții echilibrate privind sectorul energiilor regenerabile; rezolvarea urgentă a unor probleme grave care afectează sectorul de încălzire centralizată; înființarea unui fond de eficiență energetică și implementarea directivelor privind siguranța operațiunilor petroliere și gaziere off-shore.

Secretarul de stat Cristian Bușu a afirmat că deși câteva dintre măsurile propuse de FIC nu sunt în totalitate de competența Ministerului Energiei, echipa de guvernare își manifestă disponibilitatea de a iniția discuții cu autoritățile competente. Cu toate că birocrația trebuie redusă, demnitarul a adăugat că dreptul la proprietate nu este un subiect ce trebuie „tratat cu ușurință” și că ministerul este deschis exemplelor de „best practice” din alte state, pentru a vedea dacă există anumite prevederi ce pot fi implementate în România. Referitor la înființarea fondului de eficiență energetică, Cristian Bușu a menționat că țara noastră s-a aliniat cerințelor UE prin transpunerea prevederilor Directivei 2012/27/UE privind constituirea unui fond specializat pentru investiții și a unor sisteme de finanțare sau stimulente fiscale.

Secretarul de Stat, Cristian Bușu, a recunoscut necesitatea dialogului sistematic între Minister, ANRE și actori din domeniul energetic. Un cadru deja instituit este Consiliul Consultativ al Pieței de Energie, care se reunește din două în două săptămâni la sediul DEN (Dispeceratul Energetic Național).


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *