Deputatul Iulian Iancu anunță o taxă suplimentară pentru furnizorii de gaze. Ministrul Popescu: O să vedeți că cei 2 mari furnizori vor avea oferte prin care vor scădea prețul la gaze

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Petrol si gaze
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Deputatul Iulian Iancu anunță o taxă suplimentară pentru furnizorii de gaze. Ministrul Popescu: O să vedeți că cei 2 mari furnizori vor avea oferte prin care vor scădea prețul la gaze

Furnizorii de gaze vor vira către bugetul statului o taxă din veniturile suplimentare obţinute odată cu liberalizarea pieţei, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, prezent la o conferinţă de profil, citat de Agerpres. De la 1 iulie, piaţa gazelor va fi complet liberalizată.

Comisia pentru industrii și servicii a decis introducerea în Legea energiei și gazelor a unei taxe suplimentare pentru furnizorii de gaze, care este în dezbatere în Parlament. “Acum această diferenţă este preluată de furnizori, care au trimis consumatorilor o scrisoare spunând ‘vă păstrăm preţul’. Nu este o atitudine responsabilă, dar poţi să te aştepţi într-o piaţă fără reguli la etică, la morală? Exclus. Atunci ce trebuie să facem? Trebuie să creăm o regulă, iar regula se numeşte ‘windfall tax’, adică o sumă care îţi vine din vânt, din cer, nu ai făcut tu nimic ca să beneficiezi de ea. Atunci această taxă noi am introdus-o ieri în lege şi spune că la preţul pe care un furnizor îl plăteşte producătorului îi lăsăm marja lui de furnizare, dar majorată, iar diferenţa în totalitate se preia prin această taxă în bugetul de stat pentru consumatorul vulnerabil”, a anunțat Iulian Iancu, potrivit Agerpres.

Ministrul Economiei: Eu cred într-un comportament corect

“Mă aştept ca în această perioadă, în cursul lunii iulie, să îşi reevalueze ofertele și cei doi mari furnizori și să vedem pe piață o reducere a prețului, a ofertelor sau să apară noi ofertele ale acestor mari furnizori, cu acea reducere de care v-am vorbit, între 10 și 15%. Pentru că e normal să fie așa și eu cred într-un comportament corect”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

“Evident că avem pregătite măsuri, avem la dispoziție Legea Concurenței care ne permite să intervenim în piață în momentul în care vedem că piața se distorsionează și după părerea mea este un abuz de poziție dominantă al acelor doi mari furnizori care au peste 90% și putem interveni împreună cu Consiliul Concurenței. Avem pregătită partea legislativă. Eu zic totuși să nu intervenim brutal săptămâna aceasta, o săptămână, două, ci să aşteptăm, vedem. Pentru că eu cred într-un comportament normal până la urmă și o să vedeți că cei doi furnizori vor avea oferte prin care vor scădea acest preț, pentru că nu este normal să beneficieze de această poziție şi doar să cumpere la un preț mai jos”, a punctat Virgil Popescu.

Orice consumator casnic poate să schimbe furnizorul cu un preaviz de 21 de zile, în condițiile în care trebuie să aibă factura plătită la zi.  “În cursul lunilor iulie, august, septembrie consumul de gaze naturale este foarte mic. Deci se pot muta. Nu vorbim de un prejudiciu foarte mare la bugetul personal al românului în cursul lunilor iulie-august. Nu este încălzire, e vorba doar de consumul de gaze poate pentru apă caldă dacă folosesc o centrală sau pentru prepararea hranei și te poți muta foarte simplu printr-o notificare la cel mai bun furnizor de gaze naturale”, este recomandarea ministrului Economiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *