Iulian Iancu, Speaker la Conferința InvesTenergy: Este nevoie de o „Constituţie a energiei” care să transceadă guvernelor și intereselor politice

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Iulian Iancu, Speaker la Conferința InvesTenergy: Este nevoie de o „Constituţie a energiei” care să transceadă guvernelor și intereselor politice
  • Viitorul energiei este în mâna tinerilor de astăzi, susține Iancu

Avem nevoie de o „Constituţie a energiei” care să transceadă guvernelor şi intereselor partidelor şi care să fie respectată cu sfinţenie indiferent cât de mari ar fi provocările politice, economice sau sociale, susține Iulian Iancu, președintele Comisei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. Domnia sa s-a alăturat Speakerilor care cred în viitorul energiei în România, prezenți la Conferința InvesTenergy „Energie pentru viitor. Investește inteligent”, care va avea loc în data de 19 mai.

Iulian-Iancu-300x187În opinia lui Iulian Iancu, cheia o reprezintă asumarea strategică şi politică astăzi și asigurarea transferului către generaţia tânără care va gestiona implementarea acestui proces. “Avantajul acţiunilor de astăzi este dat de comoditatea utilizării agendei digitale şi tehnologice dar în mod esenţial pasiunea şi energia tinereţii. Soluţia tuturor acestor provocări o reprezintă energia. Viitorul energiei este în mâna tinerilor de astăzi”, este crezul președintelui Comisiei de specialitate din Camera Deputaților.

Vă prezentăm în cele ce urmează un Editorial, semnat  Iulian IANCU

După Conferinţa Naţiunilor Unite pentru schimbările climatice de la Paris, din Decembrie 2015, omenirea a trecut la o altă etapă a dezvoltării ei. Provocările privind securitatea, schimbările climatice şi  inegalitatea socială  agravate în ultimul an ne demonstrează că actualul model de dezvoltare nu mai poate continua.Trăim într-un sistem de o complexitate infinită aflat într-un extrem de fragil echilibru, afectat în fiecare moment  de foarte mulţi factori:

  • numărul mare de nou născuţi în fiecare an pe planetă;
  • conflictele regionale, actele de terorism şi chiar războaiele, care din păcate au devenit o “normalitate“;
  • consumul de hrană, apă, materii prime şi energie, mereu în creştere, mai ales în ţările emergente, în special India şi China;
  • inegalitatea socială şi sărăcia;
  • peste 1 mld. de locuitori nu au acces la energie electrică şi cca. 1,3 mld.de locuitori care sunt la limita de supravieţuire cu sub 1$/zi;
  • criza economică şi noua recesiune care ameninţă multe state ale lumii;
  • criza petrolului (prăbuşirea preţului la cele mai mici valori din ultimii 12 ani);
  • declinul democraţiei;
  • creşterea secionismului, naţionalismului şi extremismului, inclusiv în statele membre ale Uniunii Europene;
  • criza refugiaţilor, etc.

Din păcate această listă poate continua, demonstrându-ne tuturor eşecul liderilor politici şi al guvernelor din moment ce pe primul loc al vulnerabilităţilor anului 2016 se află inegalitatea socială, iar prin actuala criză a petrolului această inegalitate se va adânci, ca urmare a migrării a 1,5 trilioane de $ de la statele producătoare de petrol spre statele puternic industrializate.

Răspunsul pentru toate aceste provocări vine de la noua Revoluţie tehnologică şi de la Revoluţia Digitală. Greul va fi preluat de tânăra generaţie, oricum mult mai adaptată “saltului “ tehnologic şi digital pe care  l-a realizat omenirea. Dar şi mai motivată graţie noilor instrumente asumate de statele lumii, respectiv noului acord global Post Kyoto de la Paris realizat de UNFCCC – COP 21 şi prin noul acord ONU de Dezvoltare durabilă, Agenda 2030 pentru Dezvoltare durabilă. Energia se află la baza tuturor acestor provocări, fie că vorbim de securitate, fie de schimbări climatice, fie de inegalitate socială şi în consecinţă tot energia este cheia privind soluţionarea acestora.

Pentru a putea însă face posibilă noua Revoluţie tehnologică şi digitală este nevoie de un nou mecanism financiar global care să permită investiţii masive şi constante în inovare şi cercetare pentru a schimba definitiv „povestea petrolului şi a electricităţii” şi pentru a permite transferul acestor tehnologii de la statele dezvoltate ale lumii la cele sărace.

Astăzi 3/4 din petrol este folosit pentru transport,  iar 3/4 din energia electrică este folosită în clădiri. Iată şi cele două domenii prioritare pentru noile investiţii în ceea ce va fi Noua Revoluţie Tehnologică.

Va trebui schimbat şi sistemul energetic care astăzi nu e doar ineficient dar şi depăşit, îmbătrânit, poluant şi nesigur. Până în 2050 trebuie să devină eficient, conectat şi distribuit, transformându-l într-unul modern, sigur  şi rezistent.

Este posibil ca prin aceasta Revoluţia Tehnologică şi Digitală să producă energie mai ieftin şi să asigure o dublare a consumului de energie electrică şi a creşterii economice, fără a utiliza petrol şi cărbune sau energie nucleară? Este posibil să furnizăm energie în astfel de condiţii fără noi taxe, noi subvenţii sau noi legi care să se  adreseze doar profitului cu orice preţ?

În cazul energiei ar presupune politici pentru integrarea celor 4 sectoare care folosesc mai bine de 80% din consumul de energie al planetei: industria, transporturile, construcţiile, electricitatea, folosind noi tehnologii,  legislaţie, design, strategie de afaceri.

Practic, vor trebui  integrate patru tipuri de inovaţie şi nu doar în domeniul tehnologic, dar şi în domeniul designului şi al strategiilor de afaceri.UE şi-a stabilit în acest sens „CALEA DE URMAT” definind cinci dimensiuni interdependente care se consolidează reciproc:

  • Securitate energetică, solidaritate şi încredere
  • O piaţă europeană a energie pe deplin integrată
  • Eficienţa energetică în sprijinul moderării cererii
  • Decarbonizarea economiei
  • Cercetare, inovare şi competitivitate

UE însă nu a găsit încă soluţia de a adopta agenda politică ce funcţionează pe termen scurt cu „agenda energetică” ce se construieşte numai pe termene medii şi lungi.

Avem nevoie de o „Constituţie a energiei” care să transceadă guvernelor şi intereselor partidelor şi care să fie respectată cu sfinţenie indiferent cât de mari ar fi provocările politice, economice sau sociale.

Cheia o reprezintă asumarea strategică şi politică astăzi și asigurarea transferului către generaţia tânără care va gestiona implementarea acestui proces. Avantajul acţiunilor de astăzi este dat de comoditatea utilizării agendei digitale şi tehnologice dar în mod esenţial pasiunea şi energia tinereţii. Soluţia tuturor acestor provocări o reprezintă energia. Viitorul energiei este în mâna tinerilor de astăzi, cărora le va fi mult mai uşor să înţeleagă şi să facă posibilă trecerea în noua eră a omenirii care pentru noi cei de astăzi, în scurt timp ar putea să ne pară „science fiction”.

Iulian IANCU este Președintele Comisiei de industrii și Servicii din Camera Deputaților. Domnia sa are o experiența notabilă în domeniul energetic – a fost secretar de stat în Ministerul Economiei și Comerțului, președinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Gazelor Naturale, director la Romgaz și Distrigaz Nord.Din poziția actuală, de președinte a Comisiei de specialitate din Camera Deputaților, se asigură că România are o legislație în domeniul energetic complexă, aliniată la standardele europene. De peste 10 ani, conduce și Comitetul Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei.

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *