Complexul Energetic Oltenia a intrat în perioada schimbărilor. În această lună s-a instalat un nou Directorat, urmează să fie numiți alți supraveghetori sau păstrați actualii (vor decide acționarii – n.r.). Deocamdată, toți șefii cu manadate provizorii, de 4 luni. Între timp, se fac demersuri ca societatea să iasă, din nou, din provizorat.
La solicitarea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, s-a completat convocatorul AGOA din 12 iunie, acționarii fiind solicitați să aprobe declanșarea procedurii de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere conform OUG109/2011. Procedura va fi derulată de către supraveghetorii care vor fi aleși în aceeași ședință AGOA din 12 iunie, având mandate de 4 luni.
Surse autorizate ne-au spus că se dorește să se reinstaleze guvernanța corporativă la CE Oltenia până la finele anului.
Ca CE Oltenia să fie salvată, să se pună în aplicare planul de restructurare și strategia de investiții, este nevoie de o conducere stabilă și profesionistă. Este demonstrat faptul că – în provizorat – șefii, cei mai mulți numiți politic, nu își asumă luarea unor decizii majore. Evident, provizoratul nu este sănătos în nicio companie. Să sperăm că, în sfârșit, autoritățile statului au înțeles acest lucru și vor acționa în consecință.
În cel mult 15 zile de la publicarea convocării, acționarii reprezentând cel puțin 5% din capitalul social pot formula propuneri de candidature, conform convocatorului. Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri deţine 77,15% din acţiunile companiei, Fondul Proprietatea 21,55% din acţiuni, restul acţiunilor aparţin Electrocentrale Grup (0,84%) şi Societăţii pentru Închiderea – Conservarea Minelor.
Noul Directorat (provizoriu) al CE Oltenia este format din 5 membri, conform deciziei Consiliului de Supraveghere din data de 13 mai, respectiv: Burlan Daniel – președinte, Bălășoiu Constantin, Popescu Grigore Iustin, Pătran Valentin și Diaconu Pințea Lăcrămioara – membri. Un nou CS cu mandat plin de 4 ani va alege un Directorat care să nu mai fie provizoriu.
La Complexul Energetic Oltenia au fost stabilite planuri de investiții pentru următorii 7 ani. În ședința AGEA, convocată pentru data de 12 iunie, se cere acționarilor să aprobe Strategia de investiții a companiei pentru următorii 7 ani, care are la bază Planul de restructurare a companiei. CE Oltenia se angajează să facă investiții majore: construcția a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente tremocentralelor Rovinari, Turceni și Ișalnita; construcția unui bloc nou în cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni; construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița; eficientizarea activităților de exploatare și producere.
Compania a beneficiat de un ajutor de salvare în sumă de 1,2 miliarde de lei pentru achiziționarea certificatelor de CO2 pe anul 2019, care îi permite să-și continue activitatea, în paralel cu implementarea unui ambițios program de decarbonare și de restructurare care să conducă la diversificarea mixului energetic al companiei, prin implementarea unor proiecte de trecere de pe cărbune pe gaze și surse regenerabile de energie, a comunicat Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.