La final de mandat, ministrul Grigorescu s-a ales cu o plângere penală. Fostul şef al Direcţiei de privatizare din minister, Gabriel Dumitrașcu, îl acuză de abuz în serviciu pe linie de Hidroelectrica

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential La final de mandat, ministrul Grigorescu s-a ales cu o plângere penală. Fostul şef al Direcţiei de privatizare din minister, Gabriel Dumitrașcu, îl acuză de abuz în serviciu pe linie de Hidroelectrica

La final de mandat, ministrul Energiei Victor Grigorescu s-a ales cu o plângere penală pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu pe linie de Hidroelectrica. Fostul şef al Direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei și fost administrator judiciar al Hidroelectrica, Gabriel Dumitrașcu i-a făcut, ieri, plângere penală lui Victor Grigorescu, ministrul Energiei, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

z-victor-grigorescu-001

Dumitrașcu a candidat pentru Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica și reclamă nereguli în desfăşurarea procedurilor de recrutare. Anterior plângerii penale, el s-a adresat ministrului Energiei printr-o scrisoare deschisă, dar nu a primit niciun răspuns.

 

Citește și: Recrutare în forță pentru Consiliul de Supraveghere Hidroelectrica. S-a stabilit o listă scurtă: din 84 au mai rămas 30 candidați. Primele contestații, depuse la Ministerul Energiei

img-20161214-wa0003

Prezentăm plângerea penală, depusă de fostul şef al OPSPI la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

„În fapt, la începutului anului 2016, subsemnatul, în calitate de fost administrator special al Hidroelectrica, i-am adus la cunoştinţă ministrului Energiei, Victor Vlad Grigorescu, iminenţa ieşirii Hidroelectrica din procedura insolvenţei, precum şi necesitatea începerii procedurilor de recrutare a membrilor Consiliului de Supraveghere al acestei societăţi. Achiesând la cele de mai sus, ministrul Energiei a dispus demararea procesului de selecţie, sens în care a selectat o firmă specializată în recrutare cu care a şi negociat un contract, dar, din motive necunoscute, nu a semnat respectivul contract, pentru ca, la finele lunii iulie, identificând un aşa-zis viciu al procedurii de selecţie, să stopeze semnarea contractului şi să desemneze o altă firmă, în urma altei proceduri, companie de recrutare, respectiv Transearch International SRL, împreună cu Quest Advisors SRL. Considerând că îndeplinesc condiţiile legale şi profesionale şi dorind să fac parte din Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, am depus o solicitare/aplicaţie în acest sens, iar ca urmare a îndeplinirii criteriilor obligatorii, am fost invitat la primul interviu în data de 1 noiembrie 2016, interviu pe care l-am sus¬ţinut cu domnul Dr. Johannes Burghold – Managing Director. Cu această ocazie, am fost surprins să constat că domnul Johannes Burghold nu cunoştea decât precar limba română, fiind nevoit să dau interviul, pe parcursul unui interval de 70 de minute, preponderent în limba engleză. Ulterior, am constatat că majoritatea aplicanţilor au susţinut interviul în limba română, cu recrutori români, fiind mult mai facilă şi relevantă comunicarea şi exprimarea în limba maternă.

Deoarece această manieră diferită a creat un avantaj suplimentar unor aplicanţi, avantaj creat tocmai ca urmare a încălcării principiului legal al tratamentului egal, am înţeles să înaintez ministrului Energiei contestaţia transmisă prin email la data de 9 noiembrie 2016. În data de 10 noiembrie 2016, am primit din partea firmei de recrutare înştiinţarea conform căreia dosarul subsemnatului nu a fost selectat pentru participarea la următoarea etapă de selecţie.

Cum anterior acestui răspuns am formulat contestaţia adresată ministrului Energiei, am înţeles să comunic firmei de recrutare faptul că nu voi lua în seamă răspunsul primit până la momentul la care contestaţia în discuţie nu va primi o rezolvare din partea ministrului. La data de 19 noiembrie 2016, am primit de la aceeaşi firmă de recrutare răspunsul aferent contestaţiei adresate ministrului, motiv pentru care, la data de 21 noiembrie 2016, am readus în atenţia ministrului Energiei contestaţia din data de 9 noiembrie, atrăgându-i atenţia asupra faptului că verificarea legalităţii procedurii de selecţie este atributul său, nefiind suficient să înainteze această petiţie celui a cărui activitate am solicitat să fie verificată. În urma acestor precizări, ministrul Energiei nu a înţeles să formuleze un răspuns cu privire la cele semnalate.

Plecând de la această situaţie de fapt, apreciez că numitul Victor Vlad Grigorescu, prin încălcarea atribuţiilor legale ce-i reveneau în calitate de ministru în cadrul Ministerului Energiei, în calitate de autoritate publică tutelară a Hidroelectrica, a săvârşit infracţiunea de abuz în serviciu. Apreciez că fapta penală săvârşită de numitul Victor Vlad Grigorescu rezultă din modul în care a înţeles să selecteze societatea de recrutare a Consiliului de Supraveghere, cât şi din ignorarea aspectelor de nelegalitate semnalate cu privire la procedura de selecţie desfăşurată de Transearch Internaţional SRL, încălcând şi obligaţia constituţională a autorităţii publice să răspundă la petiţii în termenele şi în condiţiile stabilite potrivit legii, în acest mod permiţând continuarea unei proceduri de recrutare suspectă de ilegalitate”.

În scrisoarea deschisă pe care a adresat-o anterior, Dumitrașcu i-a cerut ministrului Grigorescu: „Vă rog să vă abţineţi să mai promovaţi, în ultimele zile de mandat, numiri discreţionare în societăţile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni şi camarila sau cercuri de interese netransparente, cărora încercaţi să le acordaţi ultimele sinecuri”.

La Ministerul Energiei s-au depus contestații cu privire la procesul de selectare pentru CS Hidroelectrica. Gabriel Dumitrașcu, Dragoș Zachia Zlatea sunt doi dintre specialiștii candidați nu au fost selectați pentru lista scurtă…Între timp sunt discuții în contradictoriu cu reprezentanții Fondului Proprietatea cu privire la unii candidați de pe lista scurtă, motiv pentru care procesul s-a blocat. Inițial, echipa de la minister și-a propus să anunțe cei 6 membri ai CS până pe 10 decembrie!

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *