La Transgaz, tema dividendelor nu este încă rezolvată. Ministerul Economiei, acționar majoritar, a cerut distribuția a 90% din profit, compania propune însă doar 51%. Argumentul adus de șefii societății, care nu pare să schimbe decizia Ministerului Economiei, este nevoia de bani pentru marile proiecte de investiții.

Acţionarii Transgaz au refuzat ambele propuneri de dividende în ședința din aprilie, ca urmare este convocată o nouă AGOA în data de 6 iunie 2019.O situație similară a fost și anul trecut când statul, prin Ministerul Economiei, a avut câștig de cauză.
Așadar, Consiliul de Administraţie al Transgaz propune acordarea de dividende pentru anul 2018 în sumă de 255,02 milioane lei, o valoare a dividendului brut de 21,66 lei/acţiune. Dacă acționarii vor aproba, în iunie, plata dividendelor cuvenite acestora se va face începând cu data de 16 iulie 2019.
Ministerul Economiei își păstrează poziția și cere aprobarea dividendului brut pe acțiune în valoare de 37,89 lei/acțiune, aferent anului 2018.
Șefii Transgaz explică acționarilor că, la data de 31 decembrie 2018, 35% din sumele repartizate la alte rezerve….regăsite în conturile de disponibilități bănești existente în casă și conturi la bămci, precum și cele aferente investițiilor la termen, sunt angajate prin contracte de achiziție pentru afi utilizate ca surse de finanțare.
Transgaz are în plan proiecte de investiții de 1,9 miliarde euro, programul de dezvoltare a infrastructurii de transport gaze naturale fiind unul dintre cele mai mari în ultimii 20 de ani. Proiectele de investiții din Planul de dezvoltare a SNT al gazelor naturale pentru perioada 2018 – 2027, elaborat de Transgaz și aprobat de ANRE, în decembrie 2018, vizează crearea unor noi culoare de transport gaze naturale, esențiale pentru transportul pe piața internă cât și pe piețele din regiune a cantităților de gaze descoperite în marea Neagră, dar și pentru integrarea României în marile trasee transfrontaliere ale Coridorului Sud-Est/Nord – Vest al Europei.
Citiți și:
Rămâne de văzut ce se va decide la ședința AGOA din iunie. Sperăm să nu se repete situația de anul trecut, să rămână cum decide statul, prin acționarul majoritar – Ministerul Economiei, și investiții strategice să fie astfel în pericol de nerealizare.