Laurențiu Urluescu, la Conferința anuală AFEER: Furnizorii au modificat de peste 15 ori sistemele informatice, în condițiile în care modul de calcul pentru decontarea schemei de sprijin s-a schimbat de 20 de ori. Modificările legislative s-au făcut fără o consultare reală a actorilor din piață și studii de impact!

Publicat pe Categorii Business, Esential, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Laurențiu Urluescu, la Conferința anuală AFEER: Furnizorii au modificat de peste 15 ori sistemele informatice, în condițiile în care modul de calcul pentru decontarea schemei de sprijin s-a schimbat de 20 de ori. Modificările legislative s-au făcut fără o consultare reală a actorilor din piață și studii de impact!
  • În viitorul apropiat, vor fi provocări legislative importante la două Directive și patru Regulamente ale UE. Este deosebit de important ca modificările să fie transpuse corect și complet în legislația națională nu se poate face decât dacă va exista un dialog transparent între participanții la piață și autoritățile naționale

Legislația privind schemele de ajutor pentru consumatori în contextul crizei energetice s-a modificat de 17 ori în 15 luni: 10 OUG-uri, 3 legi și 4 ordine de ministru. Mai mult, OUG 153/2022 și OUG 192/2022 se află în Parlament pentru aprobare, și pot suferi noi modificări. În plus, un nou draft de OUG privind modificarea schemei a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

În urma adoptării acestor acte normative, s-au schimbat de 5 ori categoriile de consumatori casnici beneficiari ai schemei de ajutor și de 8 ori – cele ale consumatorilor non-casnici.

Pentru a pune în aplicare toate acestea, furnizorii au trebuit să modifice de peste 15 ori sistemele informatice, în condițiile în care modul de calcul pentru decontarea schemei de sprijin s-a schimbat de peste 20 de ori.

”Toate aceste modificări legislative s-au făcut, din păcate, fără o consultare reală a actorilor din piață și fără studii de impact. De aceea, propunem ca, împreună cu autoritățile, să identificăm răspunsurile la criza actuală, la celelalte provocări, astfel încât tranziția energetică să devină o bază pentru relansarea unui sector strategic, aflat acum în tensiune maximă”, a declarat Laurențiu Urluescu, Președintele Asociației Furniozrilor de Energie Electrică, la Conferința anuală AFEER, a VII-a ediție, cu tema ”Criza și tranziția energetică: provocări curente pe piața de energie“.

Întrucât furnizorii au fost nevoiți să recurgă la împrumuturi masive pentru a acorda clienților prețuri de furnizare semnificativ mai mici decât cele de achiziție a energiei electrice, iar decontarea acestor sume de la bugetele centrale are un declaj de mai multe luni, presiunea financiară asupra companiilor rămâne ridicată. Acest aspect trebuie avut în vedere de către autorități, pentru a nu pune în pericol siguranța sistemului energetic national, a spus reprezentantul furnizorilor de energie.

În viitorul apropiat, AFEER estimează că vor fi provocări legislative importante, având în vedere că deja Comisia Europeană a transmis Consiliului și Parlamentului European propuneri de modificare consistente a două directive – Directiva UE 944/2019 și Directiva UE 2002/2018, precum și  a 4 Regulamente: Regulamentul UE 943/2019, Regulamentul UE 942/2019, Regulamentul UE 1227/2011 și Regulamentul UE 1348/2014. Pentru noi este deosebit de important ca aceste modificări să fie transpuse correct și complet în legislația națională primară și secundară, iar aceasta nu se poate face decât dacă va exista un dialog transparent între participanții la piață și autoritățile naționale.

Ultimii ani au fost extrem de provocatori pentru întregul sistem energetic: de la criza sanitară (care a condus la scăderea impresionantă a cererii și, în consecință, a prețurilor), la criza energetică, cea geopolitică și la război, ceea ce a condus la creșterea cererii, imprevizibilitate în privința ofertei și o creștere și mai impresionantă a prețurilor!

Volatilitatea extremă a prețurilor a generat multe probleme tuturor consumatorilor și i-a pus la grea încercare pe furnizori și traderi. Mai mult, includerea în legislația națională a prevederilor din pachetul Green Deal, modificat prin ”Fit for 55”, Regulamentul 943 și Directiva 944 din 2019, dar și prevederile privind protecția consumatorilor casnici și industriali prezintă provocări în implementare. Toate acestea au ca efect o presiune în plus asupra tuturor actorilor din piața de energie, de la producători la consumatori. Furnizorii, care sunt integratorii pieței de energie, sunt cel mai puternic afectați de toate aceste modificări legislative, susțin reprezentanții Asociației, care cuprinde, în prezent, un număr de 38 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi şi activi pe piaţa de energie electrică și/sau de gaze naturale, care asigură furnizarea energiei atât către consumatori persoane fizice, cât şi către IMM-uri şi consumatori din toate categoriile de agenţi economici care activează în România, cu o cotă de piaţă de circa 85% din consumul final de electricitate și gaze naturale.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Laurențiu Urluescu, la Conferința anuală AFEER: Furnizorii au modificat de peste 15 ori sistemele informatice, în condițiile în care modul de calcul pentru decontarea schemei de sprijin s-a schimbat de 20 de ori. Modificările legislative s-au făcut fără o consultare reală a actorilor din piață și studii de impact!”

  1. Noi vedem ucraineni bogați prin multe orașe,îi vedem prin stațoliuni balneoclimaterice,știm că primesc mulți bani( mult fața de copii noștri- ajutoare-! Așa că discursul pare paralel cu realitatea din teren. Citesc mult autori diverși americani,adevărul e la mijloc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *