Lecția lunii ianuarie în energie. În așteptarea rezultatelor investigației ANRE, producătorii și furnizorii pregătesc măsuri de upgradare a politicii de risc

Publicat pe Categorii Actual, Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Lecția lunii ianuarie în energie. În așteptarea rezultatelor investigației ANRE, producătorii și furnizorii pregătesc măsuri de upgradare a politicii de risc

Victor Ionescu, Director General OPCOM: Unii dintre participanţii la piaţă testează limitele de reglementare.

Cătălin Stancu, Director General Electrica: Ce s-a întâmplat în ianuarie este un semnal pentru pregătirea unui mecanism special de reglementare, care să fie aplicat pe perioade excepționale

Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica: Întreaga legislație din sectorul energetic trebuie să fie revizuită

După o lună ianuarie “fierbinte” pe bursă, cu prețuri  record la energie, o analiză preliminară și primele decizii ale reglementatorului de sancționare a unui furnizor, participanții la piață așteaptă cu nerăbdare rezultatele investigației Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE. OPCOM a transmis, la data de 15 februarie, analiza comportamentului participanților la PZU, în timp ce reprezentanții Autorității sunt în control la peste 20 de furnizori care au denunțat unilateral contracte, manifestând astfel un comportament suspicios, neadecvat.

bec-300x197

“Trebuie finalizată investigația ANRE. Deocamdată, cauzele situației din luna ianuarie sunt neclare. Nu putem vorbi de manipulare, este riscant să iei măsuri pe presupuneri”, spun participanții la piața energiei, care admit că au de învățat din această lecție.

În opinia Directorului General al Hidroelectrica, Ovidiu Agliceru, “orice corecție care are loc trebuie făcută de piață. Aceasta a decis că unii furnizori nu sunt competitivi. Un lucru este clar:  furnizorii, producătorii își vor securiza contractele, va crește nivelul de garanție pe contracte”.

“Trebuie să lucrăm în interiorul companiilor, să luăm măsuri de upgradare imediată a politicii de risc. La Electrica, evaluăm clienții, garanțiile. Ce s-a întâmplat în luna ianuarie este un semnal pentru pregătirea unui mecanism special de reglementare, care să fie aplicat pe perioade excepționale”, a afirmat Cătălin Stancu, director general Electrica, la ZF Power Summit .

Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica susține că “situația înregistrată în luna ianuarie pe bursa de energie, când prețurile au crescut foarte mult, arată faptul că întreaga legislație din sectorul energetic trebuie să fie revizuită, altfel fenomenul s-ar putea repeta”. „Din păcate, piața de energie din România are nefuncționalități majore. Poate ce s-a întâmplat în ianuarie este o dovadă. Chiar dacă nu ești un foarte mare specialist, este destul de evident că, în momentul în care jumătate din tranzacțiile acestei țări se fac pe Piața pentru Ziua Următoare (PZU) nu ai cum să ai stabilitate, predictibilitate, și această volatilitate nu poate decât să aibă efecte surprinzătoare”, a semnalat Lulache, la ZF Power Summit.

Și Ionel Ilie, director în cadrul CE Oltenia este de părere că una dintre cauzele situaţiei din ianuarie ţine de legislaţia din sectorul energetic. „Sunt mai multe cauze care au determinat ce s-a întâmplat în ianuarie, unele sunt de ordin legislativ şi aştept ca, după analiza care va fi efectuată, să se elimine cauzele care au determinat participanţii la piaţă să activeze în principal pe PZU (Piaţa pentru Ziua Următoare – n.r.). Dar PZU este una dintre pieţe. PZU şi Piaţa de Echilibrare ar trebui să însemne mai puţin cantitativ decât înseamnă acum. Piaţa de Echilibrare trebuie să fie mai penalizatoare, astfel încât să determine participanţii la piaţă să determine contracte pe termen lung”, a spus Ilie.

„Nu s-a tranzacţionat mult mai mult în februarie decât în luna ianuarie sau decât în luna februarie a anului trecut. Unii dintre participanţii la piaţă testează limitele de reglementare. Au existat nişte vectori care au generat o anumită stare în piaţă. Dacă nu a existat o creştere accentuată în zona de vânzare, a existat o creştere accentuată a ofertelor de cumpărare”, a precizat Victor Ionescu, director general OPCOM.

Citește și: Secretar de stat Corina Popescu: Furnizorii de energie să aibă strategii pe termen mediu și lung, nu să cumpere energia doar de pe PZU

Preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România, Ion Lungu, susține că preţul energiei a crescut semnificativ în luna ianuarie din cauză că, spre deosebire de alţi ani, toţi factorii care ar fi putut să inflenţeze preţurile au avut loc în acelaşi timp, respectiv creşterea consumul la nivel naţional şi regional, seceta, săderea debitului Dunării, dar şi alţi factori. „Toţi factorii care au fost explicaţi mai devreme, consum mai mare, secetă, ce s-a întâmplat în regiune, ştirile alarmiste, sunt factori care s-au întâmplat toţi odată, în acelaşi timp, ceea ce a determinat o creştere mult mai mare faţă de anul precedent. Ceea ce s-a întâmplat diferit faţă de anul trecut este că toţi aceşti factori s-au întâmplat odată”, a precizat Lungu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *