Secretar de stat Corina Popescu: Furnizorii de energie să aibă strategii pe termen mediu și lung, nu să cumpere energia doar de pe PZU

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Opinii / Analize
Prima Pagina Energie Electrica si termica Secretar de stat Corina Popescu: Furnizorii de energie să aibă strategii pe termen mediu și lung, nu să cumpere energia doar de pe PZU

Este bine că se curăţă piaţa. S-a mai întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România…

Ce s-a întâmplat în ultimele două luni ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru furnizorii din România, susține Corina Popescu, Secretar de Stat în Ministerul Energiei. În opinia sa, furnizorii de energie ar trebui să aibă strategii pe termen mediu şi lung, nu să achiziţioneze toată energia de pe piaţa spot. În luna  ianuarie, preţul energiei pe bursă s-a dublat faţă de cel înregistrat în primele zile ale anului.

automated-trading-211x140

„Este bine că se curăţă piaţa. S-a mai întâmplat şi în alte ţări, nu doar în România. Furnizorii au avut un comportament, nu neapărat sinucigaş, ci şi-au bazat cumva strategia de vânzare pe o prognoză a preţurilor din Piaţa pentru Ziua Următoare pe ultimii 4-5 ani, când preţurile pe PZU au fost foarte mici. Din păcate, anul acesta lucrurile au stat complet diferit pe PZU şi pot să spun că acolo nu poţi să intervii. Este acelaşi mecanism pentru toate cele patru state (care sunt cuplate – n. r.), în acelaşi timp, acelea sunt regulile. Ar trebui să-şi schimbe strategia şi să contracteze energia electrică pe termen mediu şi lung. În niciun stat nu stă nimeni să vândă energie pentru consumatorul final cumpărând energie doar de pe PZU. Că se foloseşte acel preţ ca preţ de referinţă în contracte este altceva, dar achiziţia sau portofoliul de achiziţii trebuie să îl ai pe termen mediu şi lung”, a subliniat Corina Popescu, la ZF Power Summit 2017, citată de Agerpres.

Potrivit  acesteia, nu a fost vorba de o manipulare a pieţei. „Nu cred că a fost o manipulare. (…) N-aş putea să spun că s-a manipulat piaţa în favoarea producătorilor, pot să spun doar că în toată regiunea a fost o situaţie grea. Şi, încă o dată, vreau să subliniez că România a fost în această perioadă un factor de stabilitate. În acea săptămână, 6 – 12 (ianuarie 2017 – n. r.), Bulgaria a oprit exporturile, iar acum sunt sub analiză la DG Competition. Am avut săptămâna trecută o analiză cu toate statele membre la DG Energy şi la DG Competition legat de ce s-a întâmplat în această iarnă, dar nu aş spune că sunt vizate doar statele din această zonă. Sunt state puternice în Europa. Grecii au oprit, francezii sunt sub investigaţie în relaţie cu Spania, italienii au oprit, deci nu a fost o situaţie dificilă doar în România, ci în toată Europa”, a explicat secretarul de stat, potrivit Agerpres.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *