Lung și anevoios e drumul prosumatorului în România! De la un comunicat la altul, AFM se contrazice și respinge mii de dosare pe motiv de documente expirate. Se anunță contestații și procese

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Lung și anevoios e drumul prosumatorului în România! De la un comunicat la altul, AFM se contrazice și respinge mii de dosare pe motiv de documente expirate. Se anunță contestații și procese
  • Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat  că începe semnarea contractelor cu beneficiarii Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, 12.718 solicitări fiind declarate eligibile pentru finanţare

Val de nemulțumiri pe facebook cu privire la decizia AFM de a respinge mii de dosare pe motiv de documente expirate. Documente care erau totuși valide la prima înscriere, pe 10 septembrie 2019. Nu e vina cetățenilor sau a instalatorilor că sistemul informatic al AFM nu a fost bun, preluăm un comentariu de pe facebook. Situația aceasta, în condițiile în care, în noiembrie, AFM a comunicat că acceptă acele documente dacă au fost înregistrate la instalatori. Iar, în a doua sesiune, din 6 noiembrie, instalatorii au uploadat acele documente. Acum AFM spune ca sunt expirate, nu sunt bune, scrie Marian Mândru, reprezentant Greenpeace Romania, tot pe facebook.

Toate documentele înregistrate cu succes în aplicaţia informatică, precum şi cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicaţie până la momentul suspendării accesului în aplicaţia informatică, sunt acceptate de Administraţia Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării, cităm dintr-un comunicat anterior al AFM.

Au publicat 8 liste de cereri respinse. E o bătaie de joc la adresa noastra. Eu am toate actele valabile și cu toate acestea sunt respins pe 2 dosare pentru aceleași motive că sunt documente care au expirat, se leagă de  semnatură-ștampilă sau pagini lipsă dintr-un document încărcat. Nu este vina noastră că ei nu știu să își facă treaba, au scris mai mulți cetățeni care își dorește să devină prosumatori.

Potrivit AFM, principalele motive de respingere a solicitărilor au fost generate de informațiile și dosarele incomplete încărcate de către instalatori sau care conțineau documente expirate și/sau erori. La câte mii de dosare sunt respinse, pe motivele indicate, AFM se poate aștepta la nenumărate contestații și, după caz, procese.

Administraţia Fondului pentru Mediu a anunțat astăzi, 11 iunie, că începe semnarea contractelor cu beneficiarii Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” după  ce a finalizat evaluarea cererilor de finanțare depuse, declarând în total 12.718 solicitări eligibile pentru finanţare.

Listele finale sunt publicate  pe site-ul instituției, www.afm.ro. Suma totală care ar urma să fie finanțată după prima sesiune este de 252 milioane de lei, precizează AFM.

„Mă bucur că, în doar o lună de când mă aflu la conducerea AFM, pot să anunț finalizarea evaluării tuturor dosarelor depuse în Programul Casa Verde Fotovoltaice. De asemenea, avem de gând ca, în următoarele zile, să le transmitem beneficiarilor spre semnare primele contracte de finanțare nerambursabilă”, a declarat Andreea Kohalmi – Szabo, preşedintele AFM, citat într-un comunicat al instituției pe care o conduce.

În plus, din cauza unor erori informatice, câteva zeci de solicitări nu au putut fi soluționate, acestea urmând a fi finalizate în perioada imediat următoare, se precizează în comunicat.

O nouă sesiune de înscrieri în toamnă

În contextul în care după evaluarea cererilor de finanțare depuse în prima sesiune, bugetul alocat nu a fost epuizat, s-a luat decizia reluării etapei de înscrieri începând cu toamna acestui an, până la epuizarea sumei de 536 de milioane de lei accesate de instituţie în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, anunță AFM.

„Casa Verde Fotovoltaice este un program care a generat un interes uriaş în rândul românilor, dovadă fiind numărul extrem de mare de cereri. Pentru că fondurile alocate pentru finanţarea programului nu au fost epuizate, împreună cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, am luat decizia organizării unei noi sesiuni în toamna anului 2020. Pornind de la experiența primei ediții, în calitate de preşedinte al AFM, intenţionez să promovez modificări majore, care să conducă la simplificarea procesului de înscriere în program, la micșorarea duratei evaluării proiectelor și la extinderea plajei de instalatori. De asemenea, invit toți solicitanții care nu au obținut finanțarea în prima ediție să reaplice în toamnă”, a declarat preşedintele Kohalmi – Szabo.

Prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice” beneficiarii pot obține până la20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Lung și anevoios e drumul prosumatorului în România! De la un comunicat la altul, AFM se contrazice și respinge mii de dosare pe motiv de documente expirate. Se anunță contestații și procese”

  1. La AFM cred ca sint o adunatura de incomptenti ! Am transmis firmei instalatoare toate documentele sollicitate in ghid si m-am asigurat de fiecare data ca sint in termen de valabilitate . Am solicitat si am platit peste 4-5 CF si certificate de atestare fiscala, iar acum la final mi se comunica ca sint respins pe motiv ca certificatul de atestare fiscala din localitatea unde se implementeaza proiectul -LIPSESTE !!!!! Cum pot verifica daca firma instalatoare la incarcat sau nu ? Eu am dovada trmiterii lui pe mail intr-un termen mai mult decit rezonabil !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.