Lungu, AFEER: În 2017, va crește competiția între furnizori pe consumatorii casnici. Dacă va continua politica de vânzare a energiei sub prețul pieței, vom asista la insolvențe, chiar falimente

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Lungu, AFEER: În 2017, va crește competiția între furnizori pe consumatorii casnici. Dacă va continua politica de vânzare a energiei sub prețul pieței, vom asista la insolvențe, chiar falimente

2017 va fi un an al provocărilor pentru furnizorii de energie electrică. “Va crește foarte mult competiția în rândul furnizorilor, însă importantă rămâne etica în afaceri. În furnizarea la consumatori, marjele sunt mici și va fi din ce în ce mai greu pentru unii furnizori să mențină afacerile profitabile. Deja s-au înregistrat insolvențe în rândul furnizorilor, sunt companii care au probleme…Dacă va continua politica de vânzare a energiei sub prețul pieței, vom asista la alte insolvențe, chiar falimente”, consideră Ion Lungu, Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.

curent1

De cealaltă parte, au crescut pretențiile consumatorilor de energie, clienți ai furnizorilor. “Consumatorii devin sofisticați, doresc să fie informați, să poată obțină un preț corect la energie. Furnizorii se vor lupta pe consumatorii casnici. Și de partea furnizorilor vor apărea idei sofisticate de atragere a clienților. Vor conta relațiile de încredere între furnizori și clienții acestora. Grija față de consumatori va fi prioritară”, susține președintele AFEER.

România este în fața unei puternice revoluții energetice, iar companiile trebuie să se pregătească de schimbări, să aibă abordări evolutive si mai ales inovatoare. “Viitorul va aparține furnizorilor care pun accent pe costuri mici și pachete de produse și servicii cu discount. Furnizorii se reinventează, au venit deja cu servicii conexe, echipele de vânzare sunt din ce în ce mai prezente pe teren. Vor exista pachete de finanțare a serviciilor oferite consumatorilor, vor fi promovate programe de fidelizare. Energia verde va fi un atuu în promovarea serviciilor”, a declarat Daniel Pintilie, membru în Comitetul Director al AFEER.

Piața de furnizare, încotro?

Reprezentantul AFEER, Daniel Pintilie, a prezentat un tablou al pieței de furnizare:

  • Competitia va crește;
  • Clientul final va fi mai educat și mai informat;
  • Presiune pe prețuri și calitatea serviciilor;
  • Comunicațiile și digitalizarea vor avea un rol în creștere;
  • ANCOM + ANRE – legislație armonizată ?
  • Categorii sociale diferite – sărăcie energetică – prețul va rămâne important;
  • Vor fi avantajate ofertele flexibile tip discount.

Furnizorii se vor remarca prin:

  • Servicii adiționale atractive, fără legătură cu electricitatea;
  • Serviciile suport – în creștere;
  • Echipe de vânzări dedicate;
  • Promovarea energiei verzi;
  • Servicii de eficiență energetică;
  • Scheme de finanțare și consiliere;
  • Parteneriate cu alți furnizori de servicii și utilități, care vor conduce la reduceri și avantaje material;
  • Programe de fidelizare.

Ministerul Energiei a finalizat Strategia Energetică a României 2016-2030, cu perspectiva anului 2050, ce transpune propunerea CE cu privire la reguli comune de funcţionare a pieţei interne de energie electrică.

Noua strategie prevede garantarea accesului gratuit la instrumente de comparare a ofertelor furnizorilor de energie electrică, ce îndeplinesc standarde minime de calitate; înlesnirea condiţiilor de schimbare a furnizorului; garantarea accesului la un contor inteligent cu o minimă funcţionalitate, în majoritatea statelor membre; înlesnirea condiţiilor de participare la piaţa de energie electrică din rolul de prosumator (producător şi consumator în acelaşi timp – n. red.); garantarea dreptului de a participa la piaţa de echilibrare, individual sau prin platforme de centralizare, prin dreptul de a avea un contract de furnizare a energiei electrice cu preţ variabil, ce încurajează managementul activ al propriului consum.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *