Lungu, AFEER: Autoritățile să asculte vocea participanților la piața energiei

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Lungu, AFEER: Autoritățile să asculte vocea participanților la piața energiei

Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER, Ion Lungu, consideră că două lucruri sunt importante în acest moment pe piața energiei: să se asigure predictibilitate și stabilitate legislativă și autoritățile să asculte vocea participanților la piață. Domnia sa a făcut referire la un sondaj realizat de InvesTenergy în rândul a peste 100 de participanți prezenți la conferința anuală, percepția acestora cu privire la situația actuală pe piața de energie din România. 42% dintre participanți au optat pentru Involuție, 33% pentru Evoluție, 13% pentru Revoluție, iar restul participanților au specificat Altele. Un asemenea răspuns arată că la un moment dat situația a fost bună, însă tendința a fost spre involuție, nu evoluție, a precizat Lungu.

Referindu-se la piața de energie electrică, reprezentantul AFEER consideră că este una dintre cele mai competitive, însă sunt multe probleme de piață chiar dacă România este bine conectată din punct de vedere al rețelelor electrice. „Prețurile la energia electrică continuă să fie mari în zona de sud-est a Europei, după ce în ianuarie-februarie s-au înregistrat prețuri record. Pentru furnizori și traderi a fost un duș rece: 6 furnziori sunt în insolvență sau faliment, pierderile sunt foarte mari pe această zonă”, a semnalat Lungu, la conferința organizată de Curs de Guvernare.

Alte provocări în piață sunt generate de penetrarea/integrarea energiei din surse regenerabile în sistem și piață. Corect este să discutăm în termenii Energie din surse regenerabile și surse clasice, și nu Energie din surse regenerabile sau surse calsice, a atras atenția reprezentantul AFEER.

 

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *