Ministerul Energiei adresează invitația la conferința solicitanților pentru licitația CfD pentru energie regenerabilă (eoliană onshore și solară fotovoltaică) din România, care va avea loc în data de 10 octombrie.
Ministerul Energiei, prin Ordinul nr. 1290/05.09.2024, emis la data de 5 septembrie 2024, a inițiat prima licitație pentru Schema de ajutor de stat sub formă de contracte pentru diferență pentru producerea de energie electrică din surse regenerabile de energie eoliană onshore și solară fotovoltaică.
Solicitanții pot trimite întrebări scrise sau cereri de clarificare până la 3 octombrie 2024. Toate întrebările vor fi adresate operatorului schemei CfD la următoarea adresă de e-mail: Operator.CFD@transelectrica.ro
Pentru a confirma participarea dumneavoastră în persoană, puteți completa acest chestionar.https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScKxCAzs7WrrWChv6s_VBPW-NOQ05_ktXPgXkrR_6H5pIMufQ/viewform?usp=sf_link
Pentru a accesa conferința de la distanță, vă puteți înregistra aici.
România a lansat, cu sprijinul BERD, la începutul lunii septembrie, mecanismul Contractelor pentru Diferență (CfD) pentru construcția de instalații de energie regenerabilă și a lansat prima licitație pentru atribuirea a 1,5 GW capacitate de producție de energie regenerabilă – 500 MW din energie solară fotovoltaică și 1 GW din energie eoliană terestră.
CfD este o schemă prin care investitorii în noi capacități de producție de energie electrică primesc garanția vânzării energiei la un preț fix timp de 15 ani. Acest ajutor de stat va fi acordat printr-o procedură de licitație competitivă, iar contractul va reprezenta diferența dintre prețul pieței și prețul convenit în contract. Astfel, beneficiarii vor primi plăți echivalente cu diferența dintre aceste două prețuri. Tehnologiile eligibile de producție a energiei electrice sunt cele care utilizează: resurse eoliene onshore; resurse eoliene offshore; resurse solare fotovoltaice; resurse hidro;resurse nucleare; hidrogen; stocarea energiei.
De la 1 octombrie în facturi de energie ale românilor va fi inclusă o taxă nouă – contribuția CfD.
Cât timp este în vigoare plafonarea prețurilor, contribuția CfD nu va fi plătită de către consumatorii casnici și noncasnici.
Valoarea contribuției a fost stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la 0,000128 de lei/kWh, fără TVA (0,000152 de lei/kWh cu TVA).
Contribuția CfD este destinată finanțării mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferență (CfD) pentru tehnologiile energetice cu emisii reduse de carbon, urmând să finanțeze o nouă schemă de subvenționare a investițiilor în unități de producție de energie regenerabilă. Pentru anul în curs, contribuția CfD va fi destinată exclusiv acoperirii cheltuielilor OPCOM (organizatorul și administratorul piețelor centralizate de energie electrică și gaze) și Transelectrica cu administrarea mecanismului de sprijin.
Mafia lucrează și profită pe spinarea prostilor.
De ce nu este plătită contribuția din veniturile și profiturile grase ale firmelor din energie?De ce trebuie să suporte populația investițiile altora,care apoi doar profită?