Ministerul Energiei și toate companiile din portofoliul Ministerului intră într-un proces de reorganizare, a anunțat ministrul Sebastian Burduja, în prima conferință de presă din acest an.
„Pentru o eficiență mai bună, vom reduce schema de personal. Toți cei 280 de colegi din minister vor da concurs. Vom elimina posturile vacante, în număr de 80, și estimez o reducere a posturilor ocupate în prezent cu până la 20%”, a precizat Burduja.
Printr-o adresă transmisă companiilor din portofoliu, care au ministerul acționar unic sau majoritar, s-au solicitat măsuri de reorganizare. De asemenea, Ministerul Energiei va lansa un portal pentru transparență deplină, în care se vor găsi informații privind prevederi din contractele de mandat, remunerații, sporuri, prevederi din contractele colective de muncă, precum și informații privind contractele în derulare la companii, plus cheltuielile companiilor etc.

Companiile din portofoliul ministerului au termen până la data de 23 ianuarie să transmită planul de măsuri de reorganizare, care mai vizează, între altele, reducerea posturilor de conducere (Burduja: Sunt foarte mulți directori în companii); reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii; stoparea angajărilor; reducerea cheltuielilor cu salariile, în special pentru personalul TESA; reducerea cu min. 50% a cheltuielilor de protocol și sponsorizare și altele. În baza acestor planuri se vor aproba bugetele de venituri și cheltuieli ale companiilor, a spus Burduja.
Este momentul să ieșțim din comoditatea de a exploata un patrimoniu și să ne facem treaba, să luăm măsuri de creștere a veniturilor prin punerea în circuitul economic a activelor nefolosite, a transmis ministrul.
Estimăm că prin aplicarea acestor măsuri la companii, cheltuielile se vor reduce cu cel puțin un miliard de lei, a precizat Burduja.
La întrebările adresate de ziaristi, ministrul Energiei a răspuns: O parte dintre oamenii care stau în birouri, nu cred că își aduc contribuția la bunăstarea companiilor…. Nu cred că este cazul să vorbim de tăieri de salarii… Nu vreau sa scot pe nimeni la tablă, există însă loc de mai bine în toate companiile.
Companiile la care Ministerul Energiei este acționar majoritar: Hidroelectrica, Romgaz, Oil Terminal, Conpet, CE Oltenia, Nuclearelectrica, Electrocentrale București, Uzina Termoelectrică Midia. Ministerul Energiei este acționar unic la următoarele companii: Electrocentrale Grup, Electrocentrale Constanța, CE Hunedoara, SAPE, Compania Națională a Uraniului, Petrotrans și altele.
În primul rând, la societățile cu capital majoritar de stat care dau bani la buget și nu primesc, scăderea salariilor înseamnă și scăderea dărilor către stat.
Acestea nu pot fin niciodată băgate în același calcul cu societățile sau organizațiile care iau bani de la stat pentru funcționare. Măsura aplicată acestora nu numai că încalcă legislația în vigoare dar va avea și un impact negativ asupra încasărilor bugetare. Dacă cu privire la organizare, domnul ministru poate avea dreptate, cu privire la forțarea încălcării Contractelor de muncă aplicabile, este într-o gravă eroare și se poate dovedi cu cifre.