Noi capacităţi de producere a energiei electrice, de 1.373 MW, ar urma să fie puse în funcţiune până la finele anului. În 2024, vom avea încă 1.700 MW în sistem, adică de trei ori mai mult ca în 2023 şi de 30 de ori mai mult ca acum doi ani, a declarat, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după prima ședință a Comandamentului de iarnă, pe care a decis să o organizeze mai devreme ca în anii anteriori.
Printre proiectele importante, Burduja a menţionat Grupul 5 de la Rovinari, „o investiţie aşteptată de peste 10 ani de zile”, care, conform evaluării de miercuri, are şanse să fie pus în funcţiune până la finalul acestei luni, scrie Agerpres. Ministrul a vorbit și despre „mult aşteptata” investiţie de la Iernut, pentru care există un grafic de la antreprenorul Duro Felguera şi, în acest moment, proiectul are şanse să fie pus, cel puţin parţial, în funcţiune anul acesta.

„Faţă de graficul iniţial asumat de antreprenori, sunt anumite întârzieri. Obiectivul nostru în acest moment este de a pune în funcţiune cel puţin jumătate din termocentrala de la Iernut anul acesta”, a spus ministrul Energiei, citat de Agerpres.
O altă investiţie importantă, din Fondul româno-kazah, şi anume centrala în cogenerare de la Midia, la care lucrările sunt finalizate într-o proporţie foarte mare, aproape de 95%.
Din zona de panouri fotovoltaic se aşteaptă încă 683 de MW până la finalul acestui an, la care se adaugă cei 228 MW deja puşi în funcţiune.
Astăzi, la inițiativa ministrului Sebastian Burduja, a avut loc prima ședinţă a Comandamentului energetic de iarnă, în cadrul căreia s-a făcut o trecere în revistă a principalelor capacităţi de producţie pe care România le are acum la dispoziţie și a noilor capacităţi de producţie care se vor pune în funcţiune până la finalul acestui an.” Pe scurt, evaluez ca fiind corecte pregătirile pentru iarna aceasta. Avem câteva aspecte mai bune chiar decât anul trecut”, a afirmat Burduja, citat de Agerpres.