Ministrul Burduja: Soluția este fuziunea ELCEN-Termoenergetica și integrarea sistemului de termoficare pentru București

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic
Prima Pagina Energie Electrica si termica Ministrul Burduja: Soluția este fuziunea ELCEN-Termoenergetica și integrarea sistemului de termoficare pentru București
  • ELCEN mai are de primit 700 de milioane de lei de la Primăria Generală, datorie care trebuie achitată urgent, ca să nu existe probleme la iarnă

ELCEN mai are de primit o datorie de peste 700 de milioane de lei de la Primăria Generală. Aceasta trebuie achitată urgent, ca să nu existe probleme la iarnă și ca să demarăm modernizarea a trei CET-uri esențiale pentru București: Sud, Progresul și Grozăvești, a afirmat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după o vizită de lucru la ELCEN, la CET BUCUREȘTI SUD. El spune că a vrut să se asigure că furnizarea agentului termic pentru bucureșteni se va face în condiții bune iarna asta. CET SUD este cel mai mare CET din Europa, iar echipamentele sunt aceleași din anii 1960-1970.

Este prima vizită a unui ministru al energiei din 2002 și vă spun ceea ce am constatat și transmis, se specifică într-o postare pe pagina de facebook a lui Sebastian Burduja.

Am identificat deja soluțiile de finanțare cu bani europeni din Fondul pentru Modernizare. În 2024 ne vom strădui să semnăm toate cele trei contracte, suma depășind 1 miliard de euro. Plus proiecte pentru stocarea energiei, pentru care deja am identificat terenuri în cadrul CET-urilor existente, și un nou CET pentru nordul Capitalei, a spus Burduja.

Problemele cu apa caldă și căldura pentru bucureșteni sunt cauzate de rețeaua de termoficare, unde se pierd peste 1600 de tone/oră. Bani îngropați efectiv. Primăria Generală a reușit să reabiliteze doar 2km de conductă în ultimii 3 ani din fonduri europene. Oricât de bine își fac ELCEN și Ministerul Energiei treaba, efortul e în zadar dacă nu se modernizează și rețeaua care aduce agentul termic produs în casele bucureștenilor, susține Burduja.

El susține ca soluție pe termen lung fuziunea ELCEN-Termoenergetica și integrarea sistemului de termoficare pentru București. Dacă Primăria Generală nu își va asuma asta, o va face Ministerul Energiei.

Bucureștiul e norocos să aibă sistemul centralizat de termoficare, mult mai eficient și mai puțin poluant decât centralele individuale. Soluția nu este să îngropăm sistemul în datorii și indiferență, ci să investim și să îl modernizăm, a spus ministrul, asigurând că la iarnă se va implica personal pentru a se asigura că ELCEN își face treaba.

Rămâne să facă și Primăria Generală ceea ce trebuie, a subliniat Burduja.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Ministrul Burduja: Soluția este fuziunea ELCEN-Termoenergetica și integrarea sistemului de termoficare pentru București”

  1. Discutiile pe aceasta tema sunt de cca 30 de ani. Intrebarea este cine si cand va da bani pentru grupuri noi la ELCEN ?Din fuziune nu ies bani .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *