Ministrul Energiei: Furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe consumatori. Mi-aș fi dorit ca în Ordinul ANRE să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Ministrul Energiei: Furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe consumatori. Mi-aș fi dorit ca în Ordinul ANRE să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său
  • Consumatorul trebuie să fie în centrul liberalizării, NU furnizorul, așa încât furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe acesta, precizează ministrul Energiei, Virgil Popescu.

“Omul să nu se mai înghesuie la ghișeele furnizorilor, îi vine acasă factura pe ianuarie la prețul cel mai mic – deci preț de serviciu universal, discount, preț final de plată, care e egal cu prețul concurențial – în fiecare lună va fi informat despre cea mai bună ofertă a furnizorului, le poate vedea și pe celelalte din piață pe comparatorul ANRE, și șase luni poate studia și opta. Primește acasă și o foaie în care, dacă optează, bifează direct și-și alege și trimite înapoi la furnizor și a încheiat procedura sau așteaptă o lună, două, trei, să vadă ce se mai întâmplă în piață. Dacă șase luni nu alege nimic, atunci discountul dispare, înseamnă că dorește serviciul universal, care e mai scump, și rămâne în piața serviciului”, după cum prezintă situația ministrul Popescu pe facebook.

Acesta s-a declarat “ușor nemulțumit” de o prevedere din Ordinul ANRE. “Mi-aș fi dorit ca în Ordin să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său. Că putea să fie prețul cel mai mic oferit cu obligație de preț de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la prețul concurențial, sau prețul concurențial, ar fi fost mai explicit”, susține Virgil Popescu.

La finele săptămânii trecute, ANRE a pus în dezbatere modifcarea Ordinului, după ce a avut discuții cu Consiliul Concurenții și MInisterul Energie și cu furnizorii, și a modificat acest Ordin: a prelungit perioada de schimbare a contractelor de la 30 la 180 de zile, șase luni, până pe 30 iunie, potrivit declarației ministrului Energiei. În ordinul ANRE s-a mai stabilit: se trece toată lumea în piața serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount la prețul concurențial, adică factura să fie mai mică lună de lună, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu, a explicat ministrul. Potrivit Ordinului, furnizorii au obligația lună de lună să vină să-i ofere clientului această informație.

Am discutat cu ANRE-ul și a spus că a discutat cu toți cei patru furnizori și s-au angajat benevol să iasă public cu comunicate că vor acorda acest discount tuturor. Dacă asta se va întâmpla, atunci lucrurile sunt normale, a mai spus Popescu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Ministrul Energiei: Furnizorii trebuie să dea prețuri mai bune și să se bată pe consumatori. Mi-aș fi dorit ca în Ordinul ANRE să scrie că furnizorii au obligația să ofere prețul concurențial cel mai mic clientului din portofoliul său”

  1. Si daca nu vor face discount furnizorii? Oare chiar au impresia ca lumea nu stie ce este o piata libera? Efectul unui pret mare la kwh va avea ca efect migrarea contractului la furnizorul cu pret mai mic! Nu?
    De ce aceasta isterie si manevre de credibilizare a sentimentului ca cineva va face vreo pomana cu consumatorul? Este piata libera, fiecare este liber sa vanda cum crede el ca este mai bine pentru compania lui! Comertul cu energie nu poate fi diferit de comertul cu cartofi!
    Mie mi miroase un pic a tentativa de trust pe piata! Adica cineva are oare interesul sa eludeze normele care protejeaza libera concurenta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *