Ministrul Finațelor, Marcel Boloș, mesaj pentru furnizori: În continuare avem o diferenţă uriaşă între preţul din contractele de furnizare şi preţul la bursă, care a scăzut simţitor

Publicat pe Categorii Opinii / Analize
Prima Pagina Opinii / Analize Ministrul Finațelor, Marcel Boloș, mesaj pentru furnizori: În continuare avem o diferenţă uriaşă între preţul din contractele de furnizare şi preţul la bursă, care a scăzut simţitor

În continuare avem o diferenţă uriaşă între preţul din contractele de furnizare pe care le-au încheiat şi preţul la bursă, care a scăzut simţitor. Şi unde există mulţi bani, există şi multă dorinţă de a câştiga şi mai mulţi bani, a declarat Marcel Boloş, ministrul Finanțelor, într-un interviu acordat AGERPRES, cu privire la problemele și nemulțumirile semnalate de asociațiile furnizorilor de energie.

AGERPRES: Furnizorii de energie semnalează că articolul 14 din noul proiect de OUG privind limitarea cheltuielilor bugetare va bloca tot lanţul energetic şi solicită eliminarea acestuia. Veţi ţine cont de solicitarea lor?

Ministrul Marcel Boloş: Apocalipsa aceasta fiscală şi acum văd că şi apocalipsa aceasta pe energie, în perioada aceasta în care s-a aprobat Legea privind măsurile fiscal-bugetare şi erau în pelerinaj la autorităţile statului cei care erau nemulţumiţi, nu cred că este întotdeauna de bun augur. Eu înţeleg fenomenul şi înţeleg faptul că toată lumea vrea pe bugetul de stat să finanţeze toate cheltuielile, dar noi am impus o regulă extrem de simplă, că toţi banii care vin în Fondul de tranziţie bugetară, împreună cu banii din Fondul de solidaritate, merg pe compensarea de facturi. Şi trebuie să ştie furnizorii de energie că aşa cum au avut preţuri triplate şi crescute exponenţial în perioada de criză şi s-au complăcut în a avea acele….sigur o să fiu criticat că au şi plătit impozit pe profit corespunzător, da, este adevărat, dar au fost în perioada în care au avut aceste profituri.

În continuare avem o diferenţă uriaşă între preţul din contractele de furnizare pe care le-au încheiat şi preţul la bursă, care a scăzut simţitor. Şi unde există mulţi bani, există şi multă dorinţă de a câştiga şi mai mulţi bani. Ceea ce este un demers firesc, îl înţeleg, dar trebuie să avem orânduială în cheltuielile pe care le are statul, pentru că această cheltuială nu este o cheltuială uşoară pe stat şi nu este una care să se rezume la sute de milioane de lei. Ea este de ordinul miliardelor, poate chiar şi zecilor de miliarde de lei şi de aceea această regulă, pentru moment, o păstrăm. Să vedem cum se vor derula mecanismele în continuare pe piaţa energiei.

Oricum, domnul prim-ministru şi împreună cu domnul viceprim-ministru au dispus să aibă un dialog cu toţi factorii implicaţi în piaţa energiei şi probabil vor urma şi măsuri de ajustare a acestor mecanisme, pentru că este nedrept ca această cheltuială acum să se întoarcă în bugetul de stat, în condiţiile în care preţul pe bursă a scăzut simţitor şi nu este corect ca mai apoi acest preţ din contracte să se regăsească şi în economia naţională. Gândiţi-vă că agenţii economici toţi se plâng la unison că plătesc preţuri uriaşe la energie, preţuri pe care le au prevăzute în contracte, şi acestea sunt componentă importantă în costul de producţie. Ori nu putem să avem pretenţia unei evoluţii a preţurilor, mai ales la bunurile de consum, descrescătoare dacă noi în continuare facem presiune pe costurile de producţie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Ministrul Finațelor, Marcel Boloș, mesaj pentru furnizori: În continuare avem o diferenţă uriaşă între preţul din contractele de furnizare şi preţul la bursă, care a scăzut simţitor”

  1. În traducere libera. Le-am spus sa facă acest serviciu ca o sa le decontam diferențele între preț de achiziție și valoarea incasata de la client în 45 de zile. Oricum am pus o limitare de preț ca să nu facă pene unii. Și oricum le da banii cu 6 luni întârziere. Acum ar fi mai bine sa nu le dam banii – dă-i draq de prosti.
    Bineînțeles ca banii plătiți pentru energie s-au dus la companiile producătoare – de stat – care au dat dividente: STATULUI. Dar aveam nevoie de banii aia sa luam borduri și sa dam salarii la ASF…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *