Ministrul Petcu: Cea mai mare companie energetică din Israel vrea să investească în termocentrala Mintia. Proiect de retehnologizare, estimat la un miliard de euro

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Ministrul Petcu: Cea mai mare companie energetică din Israel vrea să investească în termocentrala Mintia. Proiect de retehnologizare, estimat la un miliard de euro

Statul român este curtat de Israel Electric Corporation, cea mai mare companie energetică din Israel, pentru un parteneriat în cadrul unui proiect privind retehnologizarea termocentralei Mintia din judeţul Deva, proiect estimat la un miliard de euro, a declarat ministrul Energiei, Toma Petcu, la conferința „Live Business”, organizată de Economica.net .

„Suntem pe cale să pornim retehnologizarea unor grupuri de la CET Mintia, dar şi conversia unor grupuri pe gaz, împreună cu compania Israel Electrica Corporation. Suntem în discuţii avansate cu această companie, cea mai mare companie de energie din Israel”, a spus Petcu. Ulterior, el a precizat jurnaliştilor că este vorba de un proiect cu patru grupuri a câte 100 de MW, cu o valoare estimată de un miliard de euro.

„În primăvară am fost contactaţi de o companie Israel Electric, este a statului israelian, de producţie, transport şi furnizare a energiei electrice, are 80% din piaţa din Israel. Au interesul să dezvolte în parteneriat cu noi la centrala de la Mintia o producţie mixtă cărbune şi gaz. Au făcut o analiză timp de şase luni asupra oportunităţii şi posibilităţii şi realizare a acestei investiţii”, a afirmat ministrul Energiei.

Se pregătește un memorandum care să fie aprobat de Guvern

În urmă cu trei săptămâni, boardul acestei companii a transmis o scrisoare de angajament privind investiția în acest proiect.”Suntem în faza în care realizăm un memorandum care va fi aprobat în Guvern. Este un proiect care ne interesează pentru că România este puţin dezechilibrată pe zona de producţie, 80% din producţie o avem în sud, iar în zona de nord foarte puţină. Estimarea este de un miliard de euro, dar cifre concrete vom avea la finalul studiului”, a precizat Petcu.

În acest an va fi finalizată o instalaţie de desulfurare şi şlam dens pentru grupul 4 de la Paroşeni, în valoare de 65,4 milioane de lei, a mai anunțat Petcu, la aceeași conferință.”Prin această investiţie, grupul 4 de la Paroşeni devine primul grup din România conform cu noile valori-limită admise de Uniunea Europeană”, a subliniat ministrul Energiei.

Potrivit acestuia, Complexul Energetic Hunedoara îşi va reduce în acest an pierderile cu 80%, ajungând la un minus de 169 de milioane de lei, după un rezultat negativ de 858 milioane de lei anul trecut.

Pentru că nu mai avea huilă suficientă pentru stocurile de iarnă, Complexul Energetic Hunedoara va apela la importuri.”România nu produce energie electrică doar pe cărbunele de la Hunedoara, ci şi de la Oltenia. La Oltenia avem o cantitate de două milioane de tone pe care ne-am asumat-o şi suntem undeva la 1,8 – 1,9 milioane ca şi stoc. Pe de altă parte, aşa cum spuneam, din cauza unei productivităţi mult mai scăzute în mină decât randamentul clasic, dar şi datorită faptului că, în perioada de vară, Complexul Energetic Hunedoara a avut perioade de producţie la capacitate maximă similară cu cea din perioada de iarnă, şi faptul că a fost nevoită să furnizeze servicii de sistem în perioada de vară, consumurile de cărbune din perioada de vară au fost, de cele mai multe ori, similare cu cele din perioada de iarnă”, a afirmat ministrul.Ca urmare, CE Hunedoara s-a dus pe piaţa liberă şi a importat huilă cu 40% mai ieftină, pentru a-şi asigura stocul obligatoriu de iarnă de 180.000 de tone.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *