Nicolescu, Deloitte: “Mi-e ruşine uneori să spun că avem o piaţă de gaze. Nu este funcțională, nu există mecanisme, platforme de tranzacționare și lichiditate”

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nicolescu, Deloitte: “Mi-e ruşine uneori să spun că avem o piaţă de gaze. Nu este funcțională, nu există mecanisme, platforme de tranzacționare și lichiditate”

“Mi-e ruşine uneori să spun că avem o piaţă de gaze”, a spus Răzvan Nicolescu, Senior consultant în cadrul Deloitte România şi fost ministru al Energiei, la ZF Power Summit 2017, argumentând că piaţa de gaze naturale din România nu este una funcţională, pentru că nu există  mecanisme, platforme de tranzacţionare şi lichiditate, iar autorităţile întârzie foarte mult modificarea cadrului fiscal.

razvan-nicolescu

„Noi încă nu avem o piaţă funcţională de gaze, nu avem platforme de tranzacţionare, avem o cantitate de gaze tranzacţionată în România cu vreo 20-25% mai mare decât cantitatea consumată. În pieţele mature, cantitatea tranzacţionată este de cinci-şase ori mai mare decât cantitatea consumată. Deci piaţa noastră are probleme de lichiditate, are probleme de mecanisme de funcţionare”, a afirmat Nicolescu.

Producătorii sunt pentru liberalizarea pieței. Ar trebui ca sistemele de tranzacţionare să fie bine puse la punct

La rândul său, Tudor Gafton, director general Amromco Energy, a declarat la ZF Power Summit 2017, că producătorii sunt pentru liberalizarea pieței, însă “singurele probleme sunt legate de obligativităţile care ni se impun din punct de vedere a tranzacţionării pe piaţă”.  “Ar trebui ca sistemele de tranzacţionare să fie bine puse la punct. Interesul producătorilor este să-şi vândă toată producţia, să evite costurile de înmagazinare, să vândă la un preţ cât mai apropiat de media preţurilor europene, să păstreze clienţii. Liberalizarea trebuie să le permită producătorilor să poată să exporte”.

Virgil Metea, directorul general al Romgaz, este de părere ca înainte de liberalizarea exporturilor de gaze ar trebui stabilită o strategie, iar fiecare jucător din acest sector ar trebui să îşi expună interesele. ”Piaţa din România este o piaţă închisă în care exporturile sunt nesmnificative faţă de importuri. Nu poţi să faci export, dar poţi să faci import. Ar fi bine să avem o strategie înainte de a liberaliza”, a spus Virgil Metea, în cadrul conferinţei ZF Power Summit.

În opinia directorului general al Engie România, Eric Stab,  piaţa gazelor naturale nu este pregătită pentru liberalizare începând cu 1 aprilie.”Îngrijorarea noastră este că, dacă ne uităm la situaţia curentă a pieţei, preţurile sunt într-un trend ascendent, iar preţurile gazelor din producţia internă vor tinde să se alinieze cu cele din import. Dacă se va întâmpla aşa, costurile companiilor cu achiziţia vor creşte, deci cred că şi preţurile la populaţie vor creşte implicit”, a afirmat Stab, la Conferința ZF.

Reguli noi pe piața gazelor, urmează sancțiuni drastice  de până la 1% din cifra de afaceri

viewscntAutoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a anunțat că a sancționat 53 de operatori economici din domeniul gazelor naturale cu amenzi ce au însumat 2.200.000 lei pe motiv că nu și-au îndeplinit obligația legală de a avea încheiate, pentru anul 2015, tranzacţii pe pieţe centralizate de gaze naturale din România, transparent şi nediscriminatoriu, pentru vânzarea/cumpărarea cantității de gaze naturale, calculată în conformitate cu reglementările emise de ANRE, încălcând astfel prevederile legale în vigoare.

ANRE va continua controalele și va avea posibilitatea să aplice amenzi usturătoare operatorilor care nu respectă regulile. În baza noilor reglementări introduse pe piața gazelor, se apreciază că tranzacționarea gazelor pe bursă va fi impulsionată de amenzi, producătorii și furnizorii de gaze naturale riscând să plătească până la 1% din cifra de afaceri. Potrivit unei OUG, aprobată în toamna anului trecut, producătorii și furnizorii de gaze au noi obligații să încheie contracte pe piețele centralizate, stabilite legal până în 2021.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *