Noi probleme pentru unii dintre beneficiarii Programului „Casa Verde Fotovoltaice”. AFM a găsit erori în ATR-uri. Atenție, se poate pierde finanțarea!

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Noi probleme pentru unii dintre beneficiarii Programului „Casa Verde Fotovoltaice”. AFM a găsit erori în ATR-uri. Atenție, se poate pierde finanțarea!

Circa 14.000 de beneficiari ar urma să primească  bani în Programul „Casa Verde Fotovoltaice” să-și monteze pe case panouri fotovoltaice, dosarele lor fiind aprobate de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), care pregătește o nouă sesiune de finanţare ce va fi fie lansată în octombrie.

Datele anunțate de AFM, la finalul primei sesiuni:

  • 13.924 de dosare admise la finanţare, iar urma evaluării contestaţiilor au mai fost admise 1.329 de asemenea proiecte
  • 7.848 de Avize Tehnice de Racordare încărcate în sistem
  • au fost transmise la semnarere 6.746 de contracte.
  • 10.461 de contestaţii.

InvesTenergy a urmărit modul în care AFM a gestionat acest program, ma degrabă Cum NU l-a gestionat. Cifrele vorbesc de la sine: 14.000 proiecte au fost aprobate, 12.000 respinse, peste 10.000 de contestații.

Citește și:

Din momentul în care beneficiarii finali, respectiv persoanele fizice, vor semna contracte de finanţare vor avea dreptul legal de a începe montarea pe case a panourilor fotovoltaice. În prezent, am primit din partea beneficiarilor 2.370 de asemenea contracte, a precizat Andreea Kohalmi-Szabo, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), citată de Agerpres. În aplicația informatică avem până la această dată 6.746 de ATR-uri verificate și aprobate, pentru care se pot emite contractele de finanțare nerambursabilă. De la semnarea contractelor, beneficiarii au un termen de 8 luni pentru implementarea proiectelor, a mai spus șefa AFM.

Prcatic, solicitanții aprobați au la dispoziție 90 de zile de la publicarea centralizatoarelor de către AFM să prezinte avizul tehnic de racordare – ATR , în copie, la instalatorul validat, care va scana documentul şi îl va introduce în aplicaţia informatică.

Mulți dintre ei s-au conformat deja, dar pentru o parte dintre solicitanți ATR-urile nu au fost aprobate din diverse motive.

Iată ce transmite AFM: “Urmare a verificării ATR-urilor încărcate în aplicația informatică pentru solicitanții aprobați, vă informăm că pentru o parte dintre solicitanți s-au constatat neconcordanțe între informațiile cuprinse în cererea de finanțare, documentele aferente și avizele tehnice de racordare (ATR), motiv pentru care unele ATR-uri nu au fost aprobate de Autoritate până la acest moment”.

AFM dă posibilitatea solicitanților să revizuiască erorile din ATR, cu mențiunea că actul revizuit trebuie să fie încărcat în aplicația informatică în interiorul termenului de 90 de zile. Se atrage atenția că  după această dată se aplică prevederile art.24, alin.2 din ghidul de finanțare: „Neprezentarea la instalatorul validat a ATR şi neintroducerea acestui document în aplicaţia informatică în termenul prevăzut la alin. (1) se consideră renunţare la finanţare şi atrage anularea rezervării sumei aferente finanţării solicitantului respectiv”.

Deci, atenție sporită în continuare la cerințele AFM ca să nu vă treziți că pierdeți finanțarea după ce v-au fost aprobate dosarele că nu sunt în regulă ATR-urile! Evident, nu e deloc ușor să devii Prosumator în România!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.