Nou regulament ANRE: Transelectrica și operatorii de distribuție au dreptul de a deține instalaţii de stocare a energiei, care reprezintă componente de rețea complet integrate. Pentru a gestiona rețelele în siguranță și asigurarea continuității alimentării cu energie ale stațiilor electrice, în caz de întreruperi

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport, Semnal
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Nou regulament ANRE: Transelectrica și operatorii de distribuție au dreptul de a deține instalaţii de stocare a energiei, care reprezintă componente de rețea complet integrate. Pentru a gestiona rețelele în siguranță și asigurarea continuității alimentării cu energie ale stațiilor electrice, în caz de întreruperi
  • Instalația de stocare a energiei nu poate fi utilizată pentru a cumpăra sau vinde energie în scopul echilibrării sistemului sau managementului congestiilor sau pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelei electrice

Transelectrica și operatorii de distribuție vor gestiona rețelele în siguranță și vor asigura continuitatea alimentării cu energie electrică în situații de întreruperi planificate/neplanificate ale stațiilor electrice, până la reluarea activității normale.

ANRE aprobă Regulamentul care acordă dreptul operatorului de sistem și de transport și operatorii de distribuție de a deține, dezvolta, administra sau exploata instalaţii de stocare a energiei electrice care reprezintă componente de rețea complet integrate.

Un Ordin ANRE, aflat în consultare publică, aprobă Regulamentul privind acordarea acestui drept operatorilor menționați și stabilește situațiile în care instalațiile de stocare a energiei ce pot fi deținute de OTS/OD reprezintă componente de rețea complet integrate.

În conformitate cu prevederile art. 36 și ale art. 54 din Directiva (UE) nr. 2019/944 atunci când instalațiile de stocare a energiei sunt considerate componente de rețea complet integrate aprobate în prealabil de autoritatea de reglementare și nu sunt utilizate pentru echilibrare sau pentru gestionarea congestiilor, acestea nu sunt supuse acelorași limitări stricte impuse operatorilor de sistem de a deține, de a dezvolta, de a administra sau de a exploata aceste instalații.

Potrivit Ordinului ANRE, o instalație de stocare a energiei poate fi considerată componentă de rețea complet integrată pentru următoarele scopuri care asigură fiabilitatea rețelei de transport/distribuție și siguranța în alimentarea cu energie electrică:

a) asigurarea menținerii sub tensiune a echipamentelor critice în stațiile electrice ale OTS/OD în cazul unei întreruperi a sistemului de alimentare a acestora, permițând astfel OTS/OD să își gestioneze rețelele în siguranță;

b) asigurarea continuității alimentării cu energie electrică în situații specifice de întreruperi planificate/neplanificate ale stațiilor electrice, până la reluarea activității normale;

c) furnizarea de servicii care nu au ca scop stabilizarea frecvenţei pentru:

i. sincronizarea între diferite părți ale sistemului de transport/distribuție;

ii. reducerea fluctuației de putere reactivă prin injecții rapide de curent reactiv;

iii. asigurarea inerției pentru stabilitatea rețelei locale de transport/distribuție;

iv. asigurarea de servicii de restaurare respectiv capacitatea de pornire cu surse proprii și capacitatea de funcționare în regim insularizat.

Instalația de stocare a energiei nu poate fi utilizată de OTS/OD pentru a cumpăra sau vinde energie electrică pe pieţele de energie electrică, în scopul echilibrării sistemului sau managementului congestiilor sau pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelei electrice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Nou regulament ANRE: Transelectrica și operatorii de distribuție au dreptul de a deține instalaţii de stocare a energiei, care reprezintă componente de rețea complet integrate. Pentru a gestiona rețelele în siguranță și asigurarea continuității alimentării cu energie ale stațiilor electrice, în caz de întreruperi”

  1. Instalatii de stocare? Nici o vorba despre modul de stocare. Banuiesc ca stocarea se refera la energie electrica. Si banuiesc ca stocarea se face in „gravibattery”? As vrea sa stiu daca sunt deja astfel de instalatii in Romania. Interesanta expresia: „reducerea fluctuației de putere reactivă prin injecții rapide de curent reactiv” Deci s-a inventat si ‘curentul rapid” si io n-am stiut, cred ca cineva a facut o traducere cam ca asta: inloc sa traduca moment de incovoiere a tradus clipa de indoiala, tot pentru Tranelectrica a fost traducerea.

    Cititi mai multe pe https://www.investenergy.ro/nou-regulament-anre-transelectrica-si-operatorii-de-distributie-au-dreptul-de-a-detine-instalatii-de-stocare-a-energiei-pentru-a-gestiona-retelele-in-siguranta-si-a-asigura-continuitatea-alimentarii/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *