- Niculae Havrileț, Consilier al ministrului Energiei, fost Președinte ANRE: “Forţa supercalificată se găseşte greu, dar trebuie să ne gândim şi la un plan politic să ajutăm la formarea acestor specialişti”
“Sectorul energetic se confruntă cu o lipsă acută de profesioniști. Personalul calificat este în bună măsură îmbătrânit, iar o parte a personalului calificat activ a ales să plece din România”, se semnalează în proiectul Strategiei energetice a României 2018 – 2030, cu perspectiva anului 2050, pus în dezbatere publică de Ministerul Energiei. Este nevoie de specialiști pentru realizarea investițiilor, activității de exploatare și mentenanță în companiile energetice, care fac recrutări în permanență și, în paralel, investesc în viitoarele generații.
Sursă foto: Conferința Carieră pentru inginerii energeticieni, organizată de Societatea Inginerilor Energeticieni din România (SIER) București Tineret
La rândul lor, autoritățile arată preocupare pentru formarea de specialiști în domeniul energetic. În proiectul Strategiei energetice, unul din obiectivele strategice este Creșterea calității învățământului în domeniul energiei și formarea continuă a resursei umane.
„O noutate în acest proiect de strategie este că pentru prima dată se pune problema resurselor umane calificate. Forţa supercalificată se găseşte greu, dar trebuie să ne gândim şi la un plan politic să ajutăm la formarea acestor specialişti”, a declarat Niculae Havrileț, consilier al ministrului Energiei, fost Președinte ANRE, la o conferință de profil, citat de Agerpres.
Dezvoltarea şi cultivarea competenţelor şi abilităţilor energeticienilor înseamnă dezvoltarea pachetelor educaționale specifice la toate nivelurile: licee și școli profesionale publice și în sistem dual, formare continuă la locul muncă, facultăți, programe de master și școli doctorale în domeniu, se menționează în proiectul Strategiei energetice. Companiile energetice au în derulare diverse proiecte destinate viitoarelor generații de specialiști în energie. Se acordă burse studenților și elevilor care vor o carieră în domeniul energetic.
Obiectivul strategic privind formarea continuă a resursei umane în energie urmează a fi îndeplinit printr-un set de obiective operaționale ce însumează acțiuni prioritare eșalonate în timp, cu un calendar de realizare pe termen scurt, mediu și lung, potrivit Strategiei Energetice.
Ministerul Energiei a publicat, pe site-ul propriu, proiectul Strategiei energetice a României 2018 – 2030, cu perspectiva anului 2050, document care va fi aprobat prin hotărâre de Guvern, după ce va avea avizul de mediu. Strategia Energetică are opt obiective strategice fundamentale care structurează întregul demers de analiză și planificare pentru perioada 2018-2030 și orizontul de timp al anului 2050. Realizarea obiectivelor presupune o abordare echilibrată a dezvoltării sectorului energetic național, corelată cu valoarea cheltuielilor de investiții. Succesul implementării viziunii și obiectivelor Strategiei Energetice a României este direct proporțional cu investiția în calitatea învățământului și formării în domeniul energiei, este deviza ministerului.