Nuclearelectrica, vedetă pe bursă. Cosmin Ghiță, Director General: Vom continua să avem aceeași abordare echilibrată: performanță cu anticiparea și răspunsul la necesitățile investitorilor

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Nuclearelectrica, vedetă pe bursă. Cosmin Ghiță, Director General: Vom continua să avem aceeași abordare echilibrată: performanță cu anticiparea și răspunsul la necesitățile investitorilor

Prețul acțiunii SNN a crescut cu peste 13% în ultima lună, depășind pragul de 8 lei/acțiune  pe perioada sedinței de tranzacționare din data de 18 ianuarie

Cosmin Ghiță despre planurile pentru SNN pe termen mediu și lung:

– Cea mai bună investiție este în specialiști, retenție și formare;

– Valoare adaugată pentru SNN prin diversificare. Nu orice se poate sincroniza cu specificul unui operator nuclear, dar analizăm și dacă datele analizelor vor confirma avantaje clare, vom propune acționarilor un astfel de demers.

De la începutul anului 2018, Nuclearelectrica este vedetă pe bursă. Prețul acțiunii SNN a crescut cu peste 13% în ultima lună, depășind pragul de 8 lei/acțiune  pe perioada sedinței de tranzacționare din data de 18 ianuarie. Și în 2017 s-a înregistrat o majorare constantă a prețului acțiunii, SNN având  cea mai mare creștere din indicele BET. Despre performanța la bursă a companiei, beneficiile listării, planurile pe termen mediu și lung ale SNN, precum și despre așteptările de la piața de capital din România, am discutat cu Cosmin Ghiță, Director General al Nuclearelectrica.

 – Domnule Director General, acțiunea SNN a trecut  de pragul de 8 lei/acțiune, iar SNN a închis în data de 17.01.2018 la un preț de 7,98 lei/acțiune, trend-ul de creștere al prețului acțiunii fiind evident și constant.  De unde vine această creștere?

–  Da, actiunea SNN a închis în data de 17.01.2018 la un preț de 7,98 lei/acțiune, cel mai ridicat preț de închidere de la sfârșitul anului 2014. De altfel, trend-ul de creștere a prețului acțiunii SNN a fost unul constant în anul 2017, cu o creștere la an de 56,47%, pe ultimele 6 luni de 21,28% și de 13,19% în ultima lună. Și ieri (n.r. 18.01.2018) prețul acțiunii SNN a trecut de pragul de 8 lei pe perioada sedinței de tranzacționare. De asemenea, SNN a înregistrat în 2017 cea mai mare creștere din indicele BET, de peste 60%. Trend-ul de creștere de la începutul acestui an este o continuare a estimărilor de creștere ale analiștilor din anii trecuți,  creștere asociată cu depășirea pragului psihologic de 7 lei.

Rezultatele financiare ale companiei cu o creștere semnificativa atât la nivelul semestrului I 2017, cât și la 9 luni 2017 au un impact în dinamica prețului acțiunilor. Aceste creșteri financiare sunt asociate la rândul lor unui trend crescător al prețului la energie. Tot la capitolul factori de creștere intră și programele de investiții, cu accent pe retehnologizarea Unității 1, beneficii aferente operării pentru încă 30 de ani la mai puțin de jumătate din costul unui reactor nuclear nou, nevoia de energie nucleară pe termen lung coroborată cu politicile europene de decarbonizare asumate și de România. Este clar că nu suplimentăm pe termen lung alte surse, ci oferim o soluție într-un nou context energetic.

Coroborat creșterii financiare este și politica de dividende, aspect cu impact semnificativ asupra deciziei de investiție, pentru Nuclearelectrica abordarea internă fiind aceea de win-win: realizarea programelor strategice de management cu accent pe securitate nucleară, investiții curente și strategice, resurse umane și, ca o consecință directă a funcționării și/sau dezvoltării optime a acestor aspecte esențiale, câștigul asociat al investitorilor și acționarilor. Poziționarea bună pe piața de capital și capitalizarea efectelor acesteia este în primul rând un proces de management. Niciun emitent nu va cuantifica pozitiv avantajele pieței de capital dacă nu gândește întâi în termeni de a da și nu de a lua. Piața răspunde la ce face emitentul.

Sigur că prețul mai depinde și de trend-ul internațional din piața bursieră, de corelațiile internaționale, de factori socio-politici și legislativi, dar și de psihologia investitorilor, dincolo de datele financiare și investiționale concrete. Dar și aici, această psihologie are la baza percepția asupra emitentului.

În ceea ce privește SNN, în mod categoric, vom continua să avem aceeași abordare echilibrată: nevoia internă de a menține nivelul de performanță, specifică unui operator nuclear, și anticiparea și răspunsul la necesititățile investitorilor. Ambele intră în categoria de căștig, dezvoltare, sustenabilitate a strategiei de creștere și diversificare.

–  Ce beneficii ați avut până acum din listare?

–  Beneficiile nu au fost neaparat de natură financiară, SNN a listat un pachet de doar 10% din acțiuni, free-float-ul și capitalizarea de piață fiind uneori, pentru anumite categorii de investitori, aspecte decisive în adoptarea deciziei de investiție. Totuși, la momentul 2013, SNN a fost primul producator listat la ceva timp ulterior listării Transelectrica, iar această listare a fost începutul unui moment decisiv de schimbare pentru Bursa de Valori București. Beneficiile majore, deși teoretic ușor de încadrat în categoria soft, sunt cele care decurg din statutul de companie publică. Trecerea de la o companie închisă la cea publică se realizează printr-o serie lungă de schimbări de guvernanță corporativă, legislație, transparență decizională, abordare, responsabilitate, acțiune. Schimbarea este majoră și extrem de benefică întrucât are toate ingredientele transformării într-o corporație activă, constant adaptată la piață, atenta la trend-uri, factori externi, cu pârghii de adaptare și dezvoltare. Transparența totală și responsabilitatea asumată a actului managerial, guvernanța corporativă în toata complexitatea sa, pot face uneori diferența între o companie plafonată și una cu rezultate excelente.

–  Cum influențează piața de energie?

–  SNN este un participant la piață și atunci dinamica prețului la energie se reflectă direct în rezultatele SNN. Prețul la energie a început să intre pe o direcție ascendentă din decembrie 2016, după câțiva ani de scădere accelerată, 2017 fiind anul cu prețul cel mai mare din ultimii 10 ani, 220 lei/MWh, similar anului 2011. Evident că SNN este interesată să vândă optim pe toate platformele, în special, pentru predictibilitate și stabilitatea relativă a prețului, pe piața forward, asta și datorită profilului nostru de producție, în bandă. Ne-am dorit o reorientare a participanților la piață către segmentul forward, iar acest lucru s-a întâmplat într-o oarecare măsură după vârfurile de preț din ianuarie 2017 și vara aceluiași an, de pe piața spot, piață volatilă prin excelență, și efectele acestora. De exemplu, în ianuarie 2017 prețul mediu pe spot era de 338 lei/MWh, iar anul acesta în ianuarie 2018, până în prezent, media este de 141 lei/MWh, ca să observați fluctuația de preț.

Sigur că un emitent se va orienta către obținerea stabilității veniturilor sale, aceasta fiind cea care, la rândul ei, conferă stabilitate câștigului acționarilor SNN. Ceea ce explică și prezența în scădere la 9 luni 2017 față de anul precedent a SNN pe piața spot. Încercăm să valorificăm fiecare segment, însă scopul final este predictibilitatea.

–  Ce planuri aveți pentru SNN pe termen mediu și lung?

–  Din punct de vedere financiar, vrem un echilibru optim între venituri și cheltuieli în așa fel încât să ne asigurăm stabilitatea pe termen mediu și lung, să ne menținem programele de investiții curente și să definitivăm, conform calendarului, proiectele de investiții, să respectam bugetele alocate, să evităm întârzieri și creșteri de costuri, să alocam resurse proiectelor strategice cum este retehnologizarea Unității 1, să atragem noi fonduri și să avem capacitatea de a contracta noi credite la momentul necesar, având în vedere opțiunea de mix financiar pentru realizarea retehnologizării.

Să investim în resursa umană. Este esential. Un operator nuclear are în primul rând resursă umană înalt calificată, deci motivată pentru retenție și, derivat, are rezultate. În toate procesele. Interesul meu major este să reduc migrarea personalului, să acționez acum pentru creșterea unei noi generații, în așa fel încât programul nuclear românesc să rămână pe termen foarte lung un reper la nivel internațional cum este astăzi. Este de departe cea mai bună investiție a SNN: cea în specialiști, retenție și formare. Ai oameni, ai tot ce iți trebuie să te dezvolți.

Vreau valoare adaugată pentru SNN prin diversificare. Nu orice se poate sincroniza cu specificul unui operator nuclear, dar analizăm și dacă datele analizelor vor confirma avantaje clare, vom propune acționarilor un astfel de demers. Dezvoltarea este o adaptare la mediu prin măsuri strategice, adoptate la timp.

–  Care este aportul conducerii executive la performanța unui emitent?

–  Actul managerial este esențial. Acesta coordonează și direcționează resursele, analizează, înțelege, propune, adaptează strategii și măsuri, acționează în sensul obținerii unor schimbări benefice pentru activitatea companiei, pentru investitorii săi. Daca toate acestea nu se realizează, sau nu se realizează în timpul necesar, cu integrarea tuturor datelor și variabilelor, compania, indiferent de obiectul de activitate, este una blocată, efectiv subminată din interior. O companie cu un management eficient poate avea momente mai dificile sub impactul unor factori externi puternici, dar va găsi întotdeauna soluțiile de remediere.

–  Ce așteptări aveți de la piața de capital din România?

–  Să se dezvolte. Să continue listările și mai ales să vedem o creștere a emisiunilor de obligațiuni, un instrument care, în opinia mea, înlesnește dezvoltarea marilor proiecte din cadrul unei companii. O piață de capital în dezvoltare are efect pozitiv asupra emitenților: mai mulți investitori, mai multe posibilități de dezvoltare. Să își susțină obiectivele de trecere de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă, să se implice activ în creșterea nivelului de guvernanță corporativă și în orice demers de atragere de noi investitori. De asemenea, este nevoie de o educație financiară, pentru că piața de capital poate fi un instrument profitabil pentru oricine.

–  Vă mulțumesc.

 


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *