Opinie investitor în E-SRE. George Niculescu: Voi ce faceți anul acesta de Blackout?

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Opinie investitor în E-SRE. George Niculescu: Voi ce faceți anul acesta de Blackout?

Autor: George Niculescu, Investitor în sectorul regenerabilelor, membru PATRES

Ocupați cu discuții privind recursul compensatoriu, grațieri și amnistii, Brexit sau victoria de ieri a Simonei Halep de la Australian Open (Felicitări!), puțini observă situația în care se află Sistemul Energetic Național.

În timp ce scriu aceste rânduri, situația se prezintă în felul următor: consumul este de 8430 MW, iar producția este de aprox. 6810 MW. Diferența dintre consum și producție, de aproximativ 1600 MW, provine din import. Observăm cum s-a spulberat mitul “România, furnizor regional de securitate energetică”, așa cum era menționat în capitolul “Obiective Strategice Fundamentale” al Strategiei Energetice.

Lipsa de viziune a actualului ministru al Energiei reiese din strategia elaborată de acesta. În planul de investiții în noi capacități de producere a energiei se prevede construirea unui grup de 400 MW la Turceni. Ce să ardeți în acest nou grup, domnule ministru? Pe care cărbune îl vom arde acolo, când astăzi, tocmai din lipsa cărbunelui s-a închis un grup de 330 MW la Rovinari?

Bineînțeles, vina nu este numai a actualului ministru. Vinovați de această situație sunt toți miniștrii care au condus acest minister din 2012 până astăzi. Mă refer la anul 2012 ca la un moment T0, pentru că acela a fost anul în care am văzut cea mai rapidă diversificare a surselor de producție a energiei electrice la noi în țară.

Dacă tranziția sistemului energetic național către un sistem modern, echilibrat, care să asigure vârfurile de consum fără probleme și la costuri decente, un sistem bazat pe mai mult gaz și regenerabil, și mai puțin cărbune, dacă această tranziție începea de acum 5 ani, astăzi nu am fi fost atât de dependenți de CE Oltenia, iar problemele lor interne nu ar fi afectat atât de grav siguranța SEN. Dar cei care au condus ministerul Energiei au tratat cu superficialitate problemele cu care se confruntă CE Oltenia și, în loc să restructureze compania, să retehnologizeze grupurile de producție și să eficientizeze atât activitatea de producere a energiei electrice, cât și cea de minerit, au acordat ajutoare de stat, au scutit de achiziționarea de certificate de CO2 și, mai nou, și de certificate verzi.

Trebuie să nu trecem cu vederea solicitarea de dividende suplimentare de către ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, companiilor din sectorul energetic, fapt ce a condus la o reducere a investițiilor acestor companii în retehnologizare și trebuie să ținem cont și de noul impozit de 2% din cifra de afaceri care va afecta și mai mult bugetele de investiții și fondul de salarii al acestor companii, punându-le în pericol activitatea comercială.

Ieri, ministrul Energiei, Anton Anton, spunea că noul impozit de 2% afectează grav activitatea producătorilor de energie electrică. Când a semnat acest OUG, oare nu a intuit acest lucru?

Toate aceste “ingrediente” se pare că formează, în aceste zile, rețeta perfectă pentru un Blackout al sistemului energetic.

Așa că uitați, vă rog frumos, de Black Friday, pentru că anul acesta suntem foarte aproape de Blackout, iar consecințele unui Blackout sunt dezastruoase.

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

2 comentarii la “Opinie investitor în E-SRE. George Niculescu: Voi ce faceți anul acesta de Blackout?”

  1. Dezastrul sistemului energetic a inceput in anul 2000 odata cu HG 627/2000 cand producatorii de energie electrica si termica au fost organizati dupa sursa de productie respectiv carbune , hidro,hidrocarburi, nuclear unici in UE si in lume.,,Baietii destepti,, au stiut foarte bine de ce sa facut aceasta organizare, din pacate de 19 ani nu prea ii cauta nimeni ce fonduri au afara din exportul energiei electrice.Sistemul energetic nu va cadea pentru ca putem importa 2000 MWh , DAS-urile vor da afara consumatorii automat consumatori conform procedurilor aprobate ,iar cresterea economica care este mareata ,sublima dar lipseste cu desavarsire nu necesita MW in plus .Asta nu inseamna ca este bine, ne putem trezi cu sanctiuni din partea UCTE si mai grav excluderea din interconectarea europeana.Sper ca nostalginii sa nu lupte sa ne apropie din nou de ,,fratii,, nostrii de la rasarit.Trebuie sa fim orbi ,sa nu ne dam seama ca daca se suparau, avand in vedere ce se intampla cu SEN de la 01.01.2019 , nu puteau sa ne lase in intuneric prin intreruperea importului de gaze.In ceea ce priveste strategia energetica este un rezultat maret al unor incompetenti care joaca alte sporturi, in nici-un caz rezolvarea problemelor energiei.Interesant va fi cum vor plati societaitle care produc in cogenerare cota de 2% din profit, cand toate sunt in insolventa/faliment.

  2. Scuze, cota de 2% din cifra de afaceri.Nefiind un specialist in probleme economice, poate explica cineva, despre ce cifra de afaceri este vorba in metodologiile puse in discutie de ANRE pentru aplicarea oug 114/2018, unde in reglemetarile MFP este definita cifra de afaceri la care face referire ANRE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *