Până să intervină Guvernul cu plafonarea, se scumpesc gazele de la 1 august. ANRE anunță o creștere cu 5,83% a prețului pentru clienţii finali casnici

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Consumatori Până să intervină Guvernul cu plafonarea, se scumpesc gazele de la 1 august. ANRE anunță o creștere cu 5,83% a prețului pentru clienţii finali casnici

Gazele pentru consumatorii casnici se scumpesc cu 5,83% de la 1 august. Anunțul ANRE vine în contextul în care Ministerul Finanțelor a pregătit un proiect de HG privind plafonarea preţului maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, stabilit la valoarea de 55 lei/Mwh.

Citește și: O intervenție riscantă! Guvernul stabileşte un preţ maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă de 55 lei/Mwh pentru următorii 3 ani. 

Având în vedere solicitările furnizorilor de gaze naturale și în urma analizei minuțioase a costurilor reflectate în prețul final, Comitetul de reglementare, aplicând prevederile legale, a constatat că sunt îndeplinite condițiile pentru o ajustare, în medie cu 5,83%, a preţului la gazele naturale pentru clienţii finali casnici, începând cu data de 1 august 2018, informează Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE.

Solicitările furnizorilor de gaze naturale cu privire la ajustarea prețurilor, discutate în ședința de astăzi, 19.07.2018, de către membrii Comitetului de reglementare al ANRE, vin ca urmare a faptului că, începând cu data de 1 aprilie 2017, preţul de achiziție a gazelor naturale din producţia internă s-a liberalizat, producătorii având libertatea să vândă gazele naturale la un preț care nu mai este reglementat.

În prezent, gazele naturale de proveniență internă se vând pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, preţul de achiziție al acestora fiind stabilit în mod liber, pe baza cererii și a ofertei. Astfel, în perioada ianuarie 2013 – aprilie 2017, prin calendarele de liberalizare stabilite prin memorandumuri şi hotărâri de Guvern, evoluţia preţului producţiei interne a cunoscut o creştere de la 45,71 lei/MWh la 60 lei/MWh, la consumatorii casnici, se specifică în informarea Autorității.

Prețurile de vânzare a gazelor naturale de către producătorii interni au crescut de la 67,99 lei/MWh, în aprilie 2017 la 73,85 lei/MWh în martie 2018.

Evoluția prețului de vânzare a gazelor naturale din producţia internă conform contractelor încheiate pe piața centralizată, cu livrare în perioada august 2018 – martie 2019, se prezintă astfel: creștere de la 77,72 lei/MWh în august 2018 la 80,25 lei/MWh în martie 2019.

Cumulat, procentul de creştere a preţurilor la gazele naturale din producţia internă a fost, în perioada ianuarie 2013 – martie 2019, de 75,56%, cu mențiunea că ANRE nu a avut și nu are competențe în stabilirea nivelului acestor prețuri, se menționează în comunicat.

De asemenea, pe lângă gazele naturale din producția internă, anual, România importă o cantitate de gaze naturale în vederea acoperirii necesarului de consum estimat pentru perioada sezonului rece. Prețulu gazelor naturale din import stabilit pe piața concurențială a crescut de la 80,14 lei/MWh în aprilie 2017 la 94,58 lei/MWh în martie 2018.

Potrivit prevederilor legale, autoritatea de reglementare are obligația să stabilească prețul la gazele naturale la consumatorii casnici în baza achiziției gazelor naturale făcute de furnizori din piețele centralizate, la care se adaugă tarifele de transport, de distribuție, de înmagazinare și de furnizare, care sunt, în continuare, reglementate de ANRE.

ANRE reamintește că, în prezent, a fost implementat cadrul legal care permite tuturor consumatorilor să își aleagă furnizorul de gaze naturale.  Procesul de schimbare a furnizorului este gratuit, nu implică modificări de ordin tehnic și orice client final casnic de gaze naturale poate să treacă de la furnizarea în regim reglementat (la preţul final reglementat şi în baza contractului-cadru de furnizare aprobate de ANRE), la furnizarea in regim concurential (la preţul de furnizare şi în condiţiile comerciale stabilite între furnizor şi clientul final de gaze naturale).

Pentru a veni în sprijinul clienților finali casnici de gaze naturale, ANRE a pus la dispozitie, la pagina proprie de internet, o aplicație web de comparare a prețurilor în domeniul gazelor naturale denumită “Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, instrument independent și necomercial al cărui scop este sa permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de gaze naturale, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip. Prin linkul http://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-oferte-tip-de-furnizare-a-gn  clienții finali de gaze naturale au posibilitatea accesarii directe a comparatorului de preturi în domeniul gazelor naturale, care se gaseste afisat pe prima pagina (Home) a site-ului ANRE.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *