- Ultima oră: S-a blocat accesul la aplicația informatică! Prea mergea pe repede înainte…Anunțul AFM:
Pentru efectuarea unor analize asupra modului de functionare a inscrierii persoanelor fizice in cadrul Programului denumit generic CASA VERDE FOTOVOLTAICE, aplicatia informatica nu va fi disponibila incepand din data de 10 septembrie, ora 16.30. Accesul in aplicatie, pentru inscrierea persoanelor fizice in Program, se va relua in cel mai scurt timp, dupa finalizarea analizelor efectuate - Actualizare informații: Potrivit datelor AFM, numărul cererilor depășește 12.000 (ora 15.30) și crește de la oră la oră
- A mai rămas de rezolvat problema protecțiilor la invertoare. PATRES solicită ANRE să reglementeze situația, în sensul standardizării, și astfel toți distribuitorii să se conformeze
Interes extraordinar de mare al românilor pentru instalarea de panouri fotovoltaice subvenționate. În câteva ore de la lansarea programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice” de către AFM, au fost înregistrate peste 11.000 de cereri. În zona Oltenia , deja nu mai nu sunt fonduri, s-au epuizat. În București însă, interesul nu este la fel de mare: puțin peste 500 de cereri de finanțare. În ritmul acesta, programul se va finaliza în două zile!, apreciază PATRES, într-o postare pe Facebook.
Valoarea totală a finanţării acordate pentru acest program este de 656 milioane lei. Practic, sunt fonduri pentru finanțarea a 33.000 de proiecte fotovoltaice.
În altă ordine de idei, PATRES apreciază decizia ANRE de simplificare a procedurii de obținere a ATR, doar pe baza fișei de soluție, prin eliminarea studiului de soluție. A rămas de rezolvat problema protecțiilor la invertoare, unii dintre distribuitori cer maximă protecție, cu costuri foarte mari (se ridică la ordinul a câteva mii de lei), nejustifiicate, de partea beneficiarilor. Ne adresăm ANRE cu solicitarea de a reglementa situația, în sensul standardizării, și astfel toți distribuitorii să se conformeze, se precizează în informarea PATRES.
Aplicația a fost suspendată pentru ca au fost descoperite niste bug-uri. Spre exemplu, pe mine instalatori m-a anunțat că nu a reușit să depună dosarul meu pentru ca nu era permisă introducerea seriilor de buletin care începeau cu cifra 0. Si sunt din zona Olteniei, unde fondurile s-au epuizat. Sa vedem ce soluție se gaseste acum pentru noi cei care am rămas pe dinafară.
Mare start, mare rateu. Aplicația oprita din motive necunoscute (explicația afm e de-a dreptul fara nicio noima, nu ai cum sa verifici dosarele când încă nu s-au epuizat fondurile și firmele fac înscrieri). Totul a fost un fiasco de la început pe nervii și bătaia de joc a cetățenilor.
1. Au zis că îi dau drumul in primăvara, nu au putut.
2. Au zis că îți trebuie doar 3-4 acte, in realitate aceste acte au termene de valabilitate și nu a fost prezentat niciodată momentul începerii programului, ca toți cei interesati să poată să intre în posesia lor (la anaf, in aceste zile termenele de eliberare a certificatelor fiscale a fost și de 10 zile in loc de maxim 5 conform afișărilor instituției).
3. Programul a debutat foarte netransparent, fara a fi anunțată data exacta din timp,când începe urcarea dosarelor de către instalatori în aplicație
4. Evident, când a pornit aplicația in data de 10 septembrie (data neanunțată… Macar cu 10 zile înainte să poată oamenii să pregătească documentele), după 5 ore a fost oprită.
5. Am sunat la aceste așa zise firme agreate afm… Surpriza de proporții, multe dintre ele solicitau sume de bani pentru preluarea dosarului (suma uzuala de 300 Ron fara posibilitatea recuperării acesteia daca beneficiarul nu primea fondurile).
6. Aceleași firme acreditate de afm au și alte practici. In lipsa lichidităților (deși nici eu nu înțeleg cum poate executa o firma 500 de lucrări sa zicem din bani proprii…) anumite firme de apartament au urcat în acele prime 5 ore maxim 30-50 de dosare și apoi au refuzat să mai primească dosare. Pe motiv că nu vor avea bani sa execute lucrările sau punând condiția ca beneficiarul sa suporte costurile materialelor. Pai e finanțare de la stat sau e pe banii noștri? Evident, nimeni nu verifică aceste aspecte.
7. Sumele alocate pe regiuni au fost făcute praf. Regiunea cu cel mai mare interes pentru program, Oltenia, a primit cele mai mici fonduri, iar București-Ilfov, cu cel mai mic număr de dosare depuse, a primit sumele cele mai mari. Niciun studiu, nicio logică în acțiuni, totul pe repede înainte și apoi stop. Mai rămâne să dea drumul aplicației blocate „noaptea ca hoții” și este cel mai bun program făcut de stat vreodată pentru cetățenii lui (ironic vorbind, că unii cred că ar fi in stare să creadă că sunt lăudați).
Solicităm anunțarea din timp a repornirii aplicației (in cazul in care nu se reia toată procedura de la zero, deja sunt site-uri care au publicat existența unor fraude in introducerea dosarelor, etc.). A fost un fiasco total. E absolut necesar să fie informați și cetățenii interesați, nu doar firmele, din timp. Că sa putem pregăti actele, sa putem alege un instalator etc. Se înțelege acolo sus? Programul e pentru cetățeni în primul rând, apoi pentru firme, apoi pentru statul român. Nu invers.