Patronatul producătorilor de energie din surse regenerabile: Piaţa de certificate verzi este în colaps total. Zero tranzacţii pe PCV!

Publicat pe Categorii Actual, Flux energetic, Regenerabile
Prima Pagina Actual Flux energetic Patronatul producătorilor de energie din surse regenerabile: Piaţa de certificate verzi este în colaps total. Zero tranzacţii pe PCV!

PATRES solicită în mod imperios autorităţilor responsabile demararea unui amplu proces de consultare în vederea elaborării unor mecanisme echitabile și predictibile de piață pentru toți participanții la piaţă.
Green-Energy01

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România – PATRES trage un nou semnal de alarmă referitor la lipsa tranzacţiilor cu certificate verzi pe PCV, situaţie cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor, în special pentru producătorii mici şi medii, se precizează într-un comunicat transmis de PATRES.

Luna trecută, PATRES a atras atenţia asupra unei situaţii fără precedent: pentru prima dată, pe Piața Certificatelor Verzi – PCV nu s-a tranzacționat niciun certificat verde la sesiunea de tranzacționare din data de 14 mai 2015, numărul ofertelor de vânzare ridicându-se la 111.

Pentru a două oară, la interval de o lună, s-a înregistrat o situaţie similară pe piaţa centralizată de certificate verzi: zero tranzacţii, 91 oferte de vânzare, în şedinţa din data de 16 iunie, semnalează PATRES. Pentru vizualizare, accesaţi: http://www.opcom.ro/tranzactii_rezultate/tranzactii_rezultate.php?lang=ro&id=54

Se poate constata astfel că, din păcate, temerile PATRES sunt justificate: piaţa de certificate verzi este în colaps total din cauza reducerii majore a cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie: în 2014 – la 11.1% față de 15% și, în 2015 – la 11.9% față de 16% cât era stabilit în Legea 220.

Pentru exemplificare, reprezentanţii producătorilor de energie din surse regenerabile prezintă o situaţie a certificatelor verzi pe piaţă. La ora actuală, sunt disponibile spre vânzare 2.6 milioane certificate verzi, la care se adaugă cele care au fost deja emise pentru luna mai (care nu apar încă în raportările OPCOM), estimăm circa 1.5 milioane bucati. În total, sunt peste 4 milioane CV în plus pe piaţă în acest moment, care nu au cumpărători datorită cotei foarte mici.
Conform informării ANRE (document ataşat la comunicat), până la sfârşitul anului vor fi 6 milioane de CV în plus pe piaţă (fără cumpărători), la care se adaugă cele rămase în plus de anul trecut (cca 3 milioane).

Practic, un calcul simplu arată că la finalul anului vor fi 21 milioane CV în piaţă, iar furnizorii vor trebui sa cumpere – conform cotei stabilite – doar 12 milioane CV.

PATRES atrage atenţia că această cotă foarte mică , de 11.9% faţă de 16% cât era inţial în Legea 220, cuplată cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, va conduce la pierderi masive pentru producătorii de energie din surse regenerabile. Cu atât mai mult cu cât, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării și nu la momentul efectiv al vânzării. Practic, aceştia sunt pe calea sigură spre faliment. Cifrele vorbesc de la sine!, spun reprezentanţii organizaţiei patronale.

În condiţiile date, PATRES solicită în mod imperios autorităţilor responsabile demararea unui amplu proces de consultare în vederea elaborării unor mecanisme echitabile și predictibile de piață pentru toți participanții la piaţă.

Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România şi-a început activitatea în anul 2014, la iniţiativa unui grup de producători de energie din surse regenerabile nemultumiţi de desele modificări şi necorelări ale sistemului legislativ cu realităţile şi nevoile producătorilor. În momentul de față, din organizaţie fac parte 83 de companii, atât producători de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro şi biomasă), reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de peste 400 MW.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *