Piața de energie fierbe în așteptarea unor decizii de la Ministerul Energiei

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Piața de energie fierbe în așteptarea unor decizii de la Ministerul Energiei

Decizii grele ar trebui să ia conducerea Ministerului Energiei în această toamnă. Încă de la preluarea manadatului, greaua moștenire a dat mari bătăi de cap echipei condusă de ministrul Grigorescu, care s-a angajat să facă lumină în companiile din subordine, evaluând situația acestora. După o mai bine de o jumătate de an, o perioadă dificilă, cu un șir lung de evenimente explozive în energie; după îndelungi analize, finalizate cu rapoarte cu măsuri punctuale de redresare, precum și consultări largi pe noua strategie energetică a României (o acțiune în forță, cu participarea unui număr impresionant de specialiști – n.red), conducerea ministerului este așteptată să ia o serie de hotărâri decisive care să concretizeze munca de  analiză desfășurată.

decisions-470x260

Începutul de an a fost marcat de insolvența  Complexului Energetic Hunedoara; proteste ale angajaților CE Oltenia nemulțumiți față de politica economică de austeritate adoptată de administrație; dispute aprinse între RADET și ELCEN; producători din sectorul regenerabilelor, revoltați de decizia Guvernului de a aproba o cotă redusă de certificate verzi, măsură care – potrivit acestora – va conduce la insolvențe și falimente în masă.

La prima vedere, situația pare neschimbată în momentul de față… A trecut o jumătate de an de când Complexul Energetic Hunedoara se zbate între două insolvențe și încercarea de a pune în aplicare un plan de restructurare absolut necesar pentru salvarea companiei… La CE Oltenia a început programul de dipsonibilizări în masă, nemulțumirile angajaților fiind pe măsură. Conducerile RADET și ELCEN sunt tot în conflict, par să se înțeleagă doar de dragul autorităților! Iar regenerabilii au fost lăsați într-o stare prelungită de așteptare, lipsa de decizii dăunând grav activității acestora, după cum semnalează asociațiile de profil. O salvare ar mai putea veni de la Ministerul Energiei, care este așteptat să modifice Legea 220!

Așadar, șefii de la minister sunt puși  în fața unor decizii care nu mai pot fi amânate. La situațiile semnalate, se adaugă lipsa unor manageri competenți și responsabili, care să-și asume decizii, la cârma unor companii importante din subordinea ministerului. La CE Oltenia este nevoie de un director general și un  Consiliu de Supraveghere dincolo de interesele din zonă, care să-și asume punerea în aplicare a  planului de reorganizare, restructurare și eficientizare a societății. Dar, la ce presiuni politice şi sindicale sunt în Gorj, este de înțeles de ce nu vrea nimeni să preia conducerea companiei, astfel că misiunea oficialilor de la minister este extrem de dificilă, nu zicem imposibilă!

De luni de zile, se așteaptă o nouă conducere și la Electrica. Decizia numirii unui candidat întârzie, au fost mai multe runde de discuții/ interviuri,  numărul doritorilor să preia șefia unei companii precum Electrica fiind de ordinul sutelor. Se pare că deja s-a fixat lista scurtă, formată din 3 candidați și se așteaptă ca numirea directorului general să se facă până la 1 septembrie! Până atunci, se așteaptă clarificarea  situației de la Electrica Furnizare, companie  implicată într-o tranzacție suspectă cu certificate verzi cu firme ale  EDP Renewables (au fost cumpărate 1,6 milioane de certificate verzi de aproape 60 de milioane de euro, cu livrare până în 2019).

Hidrolectrica a ieșit din insolvență și Slavă Domnului se prezintă bine. Societatea este condusă în prezent de un Directorat interimar, însă reprezentanții Ministerului Energiei trebuie să se mobilizeze si să lanseze concursul pentru desemnarea unei conduceri care să se ocupe de pregătirile pentru listarea companiei.

Revenind la situația delicată în care se prezintă companii din subordinea ministerului, la CE Hunedoara – în loc să se facă lumină, problemele se țin lanț: „plouă” cu amenzi împovărătoare, sindicatele contestă planul de restructurare. După ce a primit o amendă de 14 milioane lei pentru că nu a achiziționat certificate verzi, societatea a fost pusă, din nou, în situția de a achita o amendă la Fondul de Mediu, de 740 milioane de lei pentru că nu au fost achiziționate, până la termenul limită – 30 aprilie, certificatele de carbon necesare pe motiv că termocentralele Mintia și Paroșeni nu îndeplinesc condițiile de mediu.

La Rompetrol, unde Ministerul Energiei este acționar, problemele nu se mai termină. Ancheta DNA, acum incidentul de pe platforma Petromidia, amenințările investitorului kazah că ar putea părăsi din România sunt teme delicate pentru echipa de la minister, care trebuie să urmărească cu atenție ce se întâmplă cu această companie.

Regenerabilii sunt disperați: și-au pus speranța în modificările pe care ar urma să le opereze Ministerul Energiei la Legea 220. ANRE a lăsat pe minister responsabilitatea unei decizii în acest sens: cota obligatorie de certificate verzi ar putea fi de 12,3% pentru 2017 dacă se modifică urgent Legea 220, se precizează într-o adresă a Autorității. În prezent, un consultant extern lucrează la un studiu privind sectorul regenerabilelor în România. Producătorii în domeniu se tem însă că realizarea studiului cere timp și că, astfel, se întârzie cu promovarea OUG, iar luna septembrie bate la ușă în defavoarea lor!

Vestea bună este că pregătirile pentru Strategia energetică  sunt în plan, documentul urmând să fie finalizat în septembrie, așa cum s-a anunțat. Să sperăm că va fi asumat rapid de Parlament!

În articolul nostru am făcut o trecere în revistă a unor teme delicate pe care echipa de la  Ministerul Energiei ar trebui să le soluționeze rapid. Nu le-am expus pe toate, cum nu am bifat realizările (așteptăm cu interes bilanțul la sfârșit de mandat – n.red.). Ca și concluzie: nu este simplu ce este de făcut, însă se impun decizii rapide și asumate, altfel demersurile de până acum ar putea fi în zadar!

 


Publicat de

C. T.

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *