Ministerul Energiei explică situația RAAN: Administratorul judiciar nu a denunțat contractele păguboase

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Ministerul Energiei explică situația RAAN: Administratorul judiciar nu a denunțat contractele păguboase

Regia Autonomă pentru Activități Nucleare – RAAN, cândva o companie vitală pentru sistemul energetic, acum falimentară. În acest caz, justiția și-a spus cuvântul și trebuie acționat în consecință, transmit reprezentanții Ministerului Energiei  “celor care se fac vinovați de dispariția RAAN și care se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională”.

raan

‘Situația Regiei Autonome pentru Activități Nucleare este un caz-școală atunci când vorbim despre cum se poate îngropa o companie de stat vitală pentru sistemul energetic. An după an s-au luat decizii greșite și păguboase. Nu s-a intervenit nici măcar în ultima clipă pentru a se mai salva ce se mai poate salva, dar în schimb se plânge de grija companiei, după ce justiția s-a pronunțat în favoarea falimentului chiar de către cei ar fi trebuit să aibă grijă să nu se ajungă aici. Cu tot regretul, trebuie spus că oricât de mult ne-am dori să salvăm RAAN, justiția și-a spus cuvântul. E o lecție cât se poate de dură pe care, dacă nu o învățăm, o vom repeta și în alte cazuri (…) Cei care se fac vinovați de dispariția RAAN se prefac, astăzi, că nu înțeleg despre ce este vorba sau strigă în gura mare că e în pericol securitatea energetică națională. Se speculează și se aruncă perdele de fum în speranța că se vor crea tensiuni sociale în încercarea de a găsi un țap ispășitor pentru propriile greșeli. E necesară o schimbare de gândire și acțiune în activitatea energetică dacă nu vrem să mai experimentăm astfel de falimente. Vă asigur că noi, la Ministerul Energiei, am înțeles acest lucru și că acționăm în consecință, în ciuda atacurilor nefondate la care suntem supuși’, este declarația ministrului Energiei, Victor Grigorescu, transmisă printr-un comunicat de presă.

În ianuarie 2016, instanța s-a pronunțat favorabil în ceea ce privește falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare (RAAN). Decizia a fost însă suspendată în urma unui apel inițiat de administratorul judiciar. Falimentul ar fi survenit după doi ani și patru luni de la intrarea in însolvență a RAAN și în urma unei serii lungi de nereguli, contracte păguboase și lipsă de interes a celor care au condus aceasta companie în ultimii zece ani, se menționează în comunicatul ministerului.

Reprezentanții Ministerului Energiei prezintă situația de la RAAN: “Au fost contractate mai multe împrumuturi la bănci care au fost direcționate către achiziții și lucrări fără acoperire sau inutile. S-au acumulat datorii uriașe și nejustificate care au dus RAAN în insolvență. Managementul defectuos a continuat chiar și pe perioada insolvenței, fapt ce a împins spre faliment Regia. S-au recunoscut la masa credală datorii de 44,37 milioane de lei, fără acoperire legală, pretinse de o firmă a cărui patron este cercetat într-un dosar de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional. Contractele și zecile de acte adiționale pe care firma în cauză le-a încheiat cu RAAN, în perioada 2009 — 2012, sunt acum în atenția DIICOT. Directori ai Regiei sunt cercetați penal pentru abuz în serciviu și pentru prejudicierea societății cu peste 23 milioane de lei. Iar aceste fapte sunt o mică parte din neregulile constatate, de exemplu, de Curtea de Conturi în rapoartele sale. În mod firesc, administratorul judiciar ar fi trebuit să denunțe astfel de contracte. Acest lucru nu s-a întâmplat, singura grijă a administratorului fiind încasarea onorariului de aproximativ 850.000 de dolari, doar în primul an de insolvență”.

Se caută soluții pentru managementul apei grele pentru operarea Unităților 1-4 de la Cernavodă

În ceea ce privește situația managementului ape grele pe întreaga perioadă de operare a unităților 1 — 4 de la CNE Cernavodă, Ministerul Energiei informează că acest lucru a făcut și face obiectul mai multor consultări între Ministerul Energiei și Ministerul de Interne — ANRSPS (Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale) pentru identificarea unei soluții organizatorice și funcționale care să efectueze această operațiune, cu atât mai mult cu cât aceasta nu se poate desfășura decât cu finanțare integral de la bugetul de stat. La ora actuală, în contractul de depozitare în custodie a cantităților de apă grea achiziționate la rezerva de stat încheiat între ANRSPS și RAAN se precizează obligația RAAN de a depozita și menține cu titlu gratuit cantitățile de apă grea din rezerva de stat aflate în custodie.

Deoarece procedura de intrare în faliment a RAAN este suspendată, mai întâi de toate, instanța trebuie să lămurească situația juridica a RAAN. ‘Prevederile legislației aplicabile în domeniul producerii, utilizării și preluării la rezerva de stat a apei grele sunt clare și definesc rolurile instituțiilor implicate în acest domeniu, în speță Ministerul Energiei, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, aflată sub autoritatea Ministerului Afacerilor Interne, sau alți operatori cu atribuții specifice. Am dori să mai facem o precizare necesară atunci când se discută despre cantitățile de apă grea necesare sistemului energetic național, despre depozitarea ei și alte elemente de acest gen. Reamintim că aceste date sunt clasificate secret de stat și că regimul lor specific are menirea de a proteja securitatea sistemului energetic. Orice speculație folosind astfel de date este lipsită de temei și poate pune în pericol aspecte importante ale activității din zona nucleară. Nu este cazul să existe îngrijorări în acest domeniu, pentru că s-au luat și se iau toate măsurile de protecție, iar cei care își închipuie că rezervele de apă grea sunt tratate cu lejeritate se înșală’, se arată în comunicatul Ministerului Energiei.

Nuclearelectrica a anunțat, în februarie,  faptul că a decis să cumpere combustibil nuclear de la o firmă din Canada, Cameco Inc, pentru că prețul a fost mai bun decât cel al Companiei Naționale a Uraniului („CNU”).

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.