Premierul Ciucă vrea să afle dacă se fac speculații pe bursă, la tranzacţionarea energiei pe PZU. A cerut Consiliului Concurenței să verifice evoluţia preţului la energie

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Info, Info Bursier, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Premierul Ciucă vrea să afle dacă se fac speculații pe bursă, la tranzacţionarea energiei pe PZU. A cerut Consiliului Concurenței să verifice evoluţia preţului la energie

Premierul Nicolae Ciucă vrea să știe dacă sunt elemente speculative privind tranzacţionarea energiei pe piața zilei următoare – PZU a OPCOM.

El a cerut președintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chirițoiu, care a participat la ședința de Guvern de astăzi, 3 august, să verifice evoluţia preţului la energie şi să constate dacă sunt sau nu elemente speculative legate de tranzacţionarea energiei. La aceste acțiuni să fie implicaţi ANRE şi Ministerul Energiei, a solicitat șeful Guvernului.

„Ţinând cont de evoluţia preţului la energie şi de diferenţa dintre preţul mediu ponderat la producător şi cel cu care se vinde energia pe piaţă, Consiliul Concurenţei, împreună cu ANRE, cu toţi cei care au responsabilităţi în acest domeniu, vă rog să verificaţi această evoluţie a preţului…Aşa cum am putut să înţeleg eu din tot ceea ce înseamnă ansamblul şi mecanismul acesta de producere şi vânzare a energiei, piaţa zilei următoare trebuia să fie una de echilibrare. Or, putem să constatăm astăzi că ea a devenit chiar o piaţă consolidată de tranzacţionare a energiei şi vă rog să verificaţi dacă aici se produc sau nu elemente speculative privind tranzacţionarea energiei. Vă rog să fie implicat şi Ministerul Energiei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de guvern.

Prețul mediu al energiei electrice pe PZU a crescut de circa patru ori în luna iulie comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind de 1.813 lei/MWh. Față de luna precedentă, prețul spot a crescut cu 59%, scrie E-nergia.ro

În conformitate cu prevederile Ordinului ANRE nr. 15/2022, OPCOM a publicat prețul mediu ponderat înregistrat pe piața pentru ziua următoare pentru luna iulie 2022, în valoare de 1.849,73 lei/MWh.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “Premierul Ciucă vrea să afle dacă se fac speculații pe bursă, la tranzacţionarea energiei pe PZU. A cerut Consiliului Concurenței să verifice evoluţia preţului la energie”

  1. Avem parte doar de teatu mkc . Normal ca totul este speculatie c, ca altfel de unde sa ai tu profitul de 5 ori mai mare la 6 luni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *