Premierul Orban și 3 miniștri, prezenți la lansarea unor investiții ale Romgaz și Transgaz: O nouă centrală pe gaze la Halânga, un parc fotovoltaic, o conductă de transport gaze Prunișor – Jupa

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Premierul Orban și 3 miniștri, prezenți la lansarea unor investiții ale Romgaz și Transgaz: O nouă centrală pe gaze la Halânga, un parc fotovoltaic, o conductă de transport gaze Prunișor – Jupa
  • Ministrul Virgil Popescu: Vă spun vouă celor de la Romgaz și GSP Power că mă voi ține de voi ca să realizați acest proiect

Pe terenul actualei centrale de la Halânga, care va fi ecologizat, se va construi o noi centrală pe gaze de 150 MW, cu o eficiență de 48% și un parc fotovoltaic de 50 MW. Romgaz și GSP Power au semnat un Memorandumul de Înţelegere în acest sens, în prezența Primului Ministru al României, Ludovic Orban.

“Ne pregătim ca locul unui CET închis de guvernările anterioare să fie luat de o capacitate de producere a energiei electrice și termice moderne, care să se bazeze pe gaz, să se bazeze pe energie verde și am văzut proiectul de ecologizare a celor 96 de hectare și de realizare a unui parc de fotovoltaice. De asemenea, am văzut care sunt perspectivele acestui proiect care începe astăzi. Îi felicit pe toți cei care l-au gândit și le solicit ca punerea în practică a proiectului să se facă cât mai rapid și în condiții cât mai benefice pentru Mehedinți, Turnu Severin și, în mod evident, pentru România, în ansamblu”, a declarat premierul Orban, la evenimentul organizat de Romgaz.

Ministrul Economiei Virgil Popescu a precizat: “Vom reuși să renaștem această platformă industrială și cred că în jur de 2 ani acest proiect va fi realizat. Vă spun vouă celor de la Romgaz și GSP Power că mă voi ține de voi ca să realizați acest proiect. Prin ceea ce facem vrem să renască industria energetică românească. Vom avea la Halânga o centrală modernă, prin care vom reduce emisiile de CO2 și dacă se va dovedi un model de succes, ceea ce cred că va fi, vom replica în toată România”.

La rândul său, Adrian Volintiru, CEO Romgaz, a punctat că este primul an în care simte că guvernul dorește să facă investiții. “Ma refer la solicitarea de dividende, care este în limita legală de 50%, și nu 90% plus dividende speciale cum plăteam înainte. În plus, domnul ministru Virgil Popescu ne-a solicitat obiective clare de investiții”, a afirmat Volintiru, citat de Financial Intellicence.

Gabriel Comănescu, CEO GSP, a spus că are în vedere construcția de centrale electrice de 1.000 MW. “GSP se va implica și în proiecte offshore, unde compania a ajuns la faza de maturitate.  România este cea mai bună locație din Europa pentru centrale eoliene offshore, potențialul fiind foarte mare, de mii de MW”, a precizat Comănescu.

Transgaz a lansat Proiectul de investiție „Conductă de transport gaze naturale Prunișor – Orșova – Băile Herculane – Jupa”

Primul Ministru al României, Ludovic Orban și trei miniștri din echipa sa – ministrul Economiei Virgil Popescu, ministrul Transporturilor Lucian Bode și ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela au participat și la evenimentul de lansare a unui proiect de importantă națională în domeniul gazelor natural, lansat de Transgaz.

 Valoarea lucrărilor de execuție a acestui tronson de conductă este de 248.508.000 lei, fără TVA conform Studiului de Prefezabilitate. După obținerea Autorizației de Construire, SNTGN Transgaz va demara procedura de achiziție publică pentru lucrările de execuție.

Premierul Orban a declarat: “Astăzi este Ziua Gaziștilor, a celor care lucrează în gazul natural, și vreau să încep prin a le transmite <<La mulți ani!>> tuturor profesioniștilor, lucrătorilor în domeniul gazelor, care merită acest <<La mulți ani!>> din partea mea, ca și premier. România are gaz. Și doar 35% din populației României este conectată la rețeaua de gaz. România are gaz și aproape nu mai avem petrochimie, or se știe că gazul îl exploatezi cel mai eficient în petrochimie. Noi trebuie să utilizăm această resursă în mod inteligent. În primul rând, să conectăm la rețeaua de gaz natural cât mai multe gospodării. Programul nostru, care este lansat de acum doi ani de zile , “Gazul românesc în casele românilor”, este un program pe care-l susținem. Investiția în această magistrală Prunișor-Jupa, care este realizată de Transgaz, de domnul Director General Sterian și de echipele care vor lucra, este o investiție care în mod clar va avea efecte benefice. Uitați -vă, sunt aproape 40 de localități, cu aproximativ 100.000 de oameni care trăiesc aici, care vor putea să se încălzească cu gaz, care vor putea să-și prepare mâncare cu gaz, care nu vor mai depinde de lemne sau de alte improvizații în materie de combustibil și, atenție, vor crește atractivitatea zonei și pentru investiții. Un investitor în anumite domenii de activitate, dacă nu are infrastructură de apă, canal, gaz, conectivitate bună, greu ia decizia să investească într -o zonă. Ori, dezvoltarea rețelei de gaz, în paralel cu dezvoltarea infrastructurii de transport și în paralel cu dezvoltarea Dunării, va crește atractivitatea în mod spectaculos pentru tot arealul acesta”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *