Prețul energiei a încins autoritățile. Guvernatorul BNR, îngrijorat. Ministrul Petcu a găsit cauza creșterilor în ograda ANRE: amânarea licitațiilor pentru FUI, care s-au înghesuit pe PZU

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Bursier
Prima Pagina Actual Esential Prețul energiei a încins autoritățile. Guvernatorul BNR, îngrijorat. Ministrul Petcu a găsit cauza creșterilor în ograda ANRE: amânarea licitațiilor pentru FUI, care s-au înghesuit pe PZU

Prețul energiei a încins autoritățile. Dacă până acum semnale de îngrijorare au venit îndeosebi din piața de energiei, în timp ce reprezentanții instituțiilor statului au urmărit evoluția prețului energiei pe bursă fără să reacționeze, de două zile aceștia din urmă se întrec în declarații, explicații, se caută vinovații. Surprinzător, primul care a avut o poziție este ministrul Energiei Toma Petcu, care a direcționat atenția spre ANRE.

Că situația este la fel de gravă ca la începutul anului, pe PZU – piață administrată de OPCOM, înregistrându-se prețuri record, o confirmă și Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Acesta a declarat că este preocupat de creşterea preţurilor la energie pe bursă. „Când o să apară cifra în perioada următoare privind inflaţia din iulie, o bună parte din creşterile de preţuri în indicele preţului de consum provine de la electricitate. Şi ne preocupă. Şi sunt nevoit să revin: de multe ori spuneam că într-o ţară în care avem multe incertitudini, cea mai mare incertitudine a devenit evoluţia preţurilor administrate, pe care nu reuşim să le prognozăm când au loc modificările. Este o declaraţie uşor maliţioasă, dar trebuie să o fac. Ne preocupă, categoric, evoluţia preţurilor administrate în acest context, la electricitate”, a afirmat Isărescu, într-o conferinţă de presă.

După ce cu o azi înainte a transmis un comunicat, ministrul Energiei a revenit cu declarații după ședința de guvern de astăzi și, ulterior, într-o conferință de presă pe care a organizat-o la Ministerul Energiei. Premierul Mihai Tudose i-a cerut acestuia să prezinte cauzele creșterii prețului la energie pe bursă.

Citește și: Cod roșu de caniculă pe bursă: Prețul energiei pe PZU sare la 570 lei/MWh. De la ANRE se anunță scumpiri. Ministerul Energiei sesisează Consiliul Concurenței de posibile înțelegeri între producători

„Din motive pe care nu le cunosc, s-au amânat licitaţiile de pe PCSU din iunie pentru data de 10 august. Între timp, furnizorii de ultimă instanţă s-au dus cu toții pe PZU cu cantităţi mari de energie Am cerut o analiză la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) pe această situație încă de acum o lună. Practic toţi aceşti furnizori, pe acele contracte bilaterale pe care nu le-au încheiat în luna iunie, acum vin pe piaţa zilnică şi fac achiziţii de cantităţi mari de energie, făcând presiune pe această piaţă.”, a spus ministrul Energiei, adăugând că preşedintele ANRE Niculae Havrileţ nu a prezentat raportul privind evoluţia preţului energiei şi va organiza cu întârziere licitaţiile pentru furnizorii de ultimă instanță.

Citește și: După o suspendare de 2 luni, ANRE schimbă regulile la licitațiile simultane cu preţ descrescător pe PCSU

Întrebat de ce nu a avut o astfel de intervenție și în ianuarie, ministrul Petcu a afirmat că acum este o cu totul altă situație: producem suficientă energie  pentru a acoperi consumul și mai și exportăm. Ca urmare, trebuie văzut care este cauza creșterii accelerate a prețului energiei la bursă…

Prețul energiei pe bursă (PZU) a explodat. În plină vară, acesta a ajuns pe 4 august la nivelul de 570 lei/MWh. La începutul anului, când s-a depășit o situație de criză energetică, prețul a fost mai mare de  600 de lei MWh.

În condițiile unei creșteri a consumului pe perioada caniculei, pentru asigurarea a circa 8000 MW este necesar să se producă energie la maxim. Petcu a spus că s-au purtat discuții la nivelul ministerului despre cum se poate maximiza producția de energie ieftină, respectiv hidro, o soluție fiind să se uzineze o cantitate mai mare de apă. Hidroelectrica împreună cu Apele Române analizează situația lacurilor, cât se mai poate uzina, cum stăm cu rezervele, a precizat Petcu, dând asigurări că este suficientă apă în lacuri.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.