Primii prosumatori, în 2019. Marian Mândru, Greenpeace: O investiție într-un sistem fotovoltaic de câțiva kW poate fi recuperată în peste 20 de ani. Nu vom avea prosumatori motivați de interesul economic!

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Info Consumatori, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Primii prosumatori, în 2019. Marian Mândru, Greenpeace: O investiție într-un sistem fotovoltaic de câțiva kW poate fi recuperată în peste 20 de ani. Nu vom avea prosumatori motivați de interesul economic!
  • Distribuitorii și furnizorii de ultimă instanță să publice, pe site-urile proprii, informații clare despre cum poti să devii prosumator
  • Promovăm finanțarea de la AFM pentru că poate genera o masă critică de prosumatori. Oamenii vor întelege cum funcționează instalațiile fotovoltaice, vor promova această tehnologie, se vor asocia și își vor apăra drepturile. Ar fi un foarte mare câștig.

Românii vor putea să își producă singuri energie și să o injecteze în rețea. În curând! Într-un demers mobilizator, PATRES, Greenpeace, energiaTa îi îndeamnă pe români să devină prosumatori, argumentând că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 24/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie vine cu soluții de susținere a investițiilor la nivel individual.

Pentru a veni în sprijinul viitorilor prosumatori cu informații, recomandări, au fost create două grupuri pe facebook: Energia Ta: Comunitatea prosumatorilor și Protectia Prosumatorului.

Într-un scurt interviu acordat InvesTenergy, Marian Mândru, Coordonator de campanii, Greenpeace CEE Romania, speră că primii prosumatori să apară, cel mai probabil, în a doua parte a anului 2019.  O schemă de sprijin reală pentru prosumatori, cu un preț corect; simplificarea procedurilor de autorizare pentru montarea sistemelor fotovoltaice și reglementări simple și clare din partea ANRE sunt propunerile promovate în beneficiul prosumatorilor.

–  Pe când prosumatorii în România?

–  Din păcate, deși noua lege aduce îmbunătățiri semnificative pentru prosumatori, prețul stabilit este mult prea mic, doar o treime din prețul de retail / vânzare al furnizorului. Din calculele noastre, la prețul mediu ponderat PZU din anul anterior, o investiție într-un sistem fotovoltaic de câțiva kW (fără stocare) ar fi recuperate în peste 20 de ani. În alte țări europene, un astfel de sistem se amortizează în 5-10 ani. Cu alte cuvinte, nu vom avea prosumatori motivați de interesul economic, așa că o dezvoltare masivă, necontrolată, este greu de conceput.

În condițiile acestei “blocade”, programul de granturi inițiat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) este binevenit, deși, desigur, am fi preferat o schemă de sprijin reală, care să dea dreptul oricărui cetățean să devină prosumator. În teorie, în urma acestui program vom avea un prim val de prosumatori (aproape 27.000). Din declaratiile recente ale AFM, programul va fi deschis în decembrie 2018, așa că sperăm ca primii prosumatori să apară, cel mai probabil, în a doua parte a anului 2019.

ANRE, reglementatorul pieței de energie, nu a scos încă ordinul care să pună în aplicare dispozițiile din lege referitoare la prosumatori. Mai mult, deși legea nu acordă un ajutor financiar real prosumatorilor (așa cum am explicat mai devreme), prețul oferit prosumatorilor pentru energia livrată în rețea este suspectat a fi ajutor de stat și trebuie discutat acest subiect și cu Comisia Europeană.

Scenariul cel mai plauzibil în acest moment este ca cei care vor deveni prosumatori cu ajutorul fondurilor de la AFM nu vor primi bani pentru energia livrată în rețea, cel puțin până când ANRE nu va clarifica situația prețului. Cu alte cuvinte, e foarte posibil să avem prosumatori doar “pe jumătate”, marca înregistrată în România.

–  Conștientizează autoritățile și actorii pieței de energie (distribuitori, furnizori) existența acestei categorii de producători? Ce demersuri ați initiat în acest sens?

Da, deși nu o spun în mod activ, jucătorii de pe piața energiei sunt conștienți de schimbările care vor veni odată cu generarea distribuită de energie. Noi, Greenpeace, am început un dialog, în primă fază doar cu distribuitorii de energie din România, prin care solicităm mai multă deschidere și transparență față de cei care își doresc să devină prosumatori. Sunt primii pași, există și câteva angajamente din partea distribuitorilor. Vrem ca ele să devină realitate în scurt timp. Ne-ar plăcea, de exemplu, ca anul acesta să vedem pe site-urile tuturor distribuitorilor și furnizorilor de ultimă instanță informații clare despre cum poti să devii prosumator.

–  Considerentele voastre despre Ghidul AFM. Ce ne poți spune despre finanțarea instalațiilor fotovoltaice, costurile proiectelor, restricțiile existente…

–   Finanțarea de la AFM poate fi o gură de oxigen, atât pentru cei interesați să devină prosumatori, cât și pentru instalatori. O promovăm pentru că ea poate genera o masă critică de prosumatori. Oamenii vor întelege cum funcționează instalațiile fotovoltaice, vor promova această tehnologie, se vor asocia și iși vor apăra drepturile. Ar fi un foarte mare câștig.

Pe marginea ghidului sunt multe discuții tehnice, documentul este în dezbatere publică încă. Aș prefera să nu intrăm încă în detalii. In linii mari, e susținută achiziția de sisteme fotovoltaice de minim 3 kWp, pentru consumul propriu de energie, pentru care se acordă până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile (în limita a 20.000 de lei).

Totuși, problemele principale ale programului sunt externe, mă refer mai ales la restricțiile excesive (autorizațiile) solicitate de autorități pentru montarea sistemelor și lipsa de reglementări specifice din partea ANRE.

Sunt stimulentele acordate suficiente pentru un prosumator?

– Categoric, nu. Programul de finanțare al AFM e bine că există, dar ar fi fost nevoie de o schemă de sprijin. Noi am promovat la dezbaterile din comisia parlamentară care a născut actuala lege conceptul de net-metering (compensare cantitativă), care este foarte ușor de înțeles și aplicat. Ar fi varianta ideală de a începe generarea distribuită de energie în România.

Care sunt propunerile / solicitarile voastre în beneficiul prosumatorilor?

–   Am să enumăr doar trei:

*  Schema de sprijin reală pentru prosumatori, cu un preț corect

*  Simplificarea procedurilor de autorizare pentru montarea sistemelor

fotovoltaice

* Reglementări simple și clare din partea ANRE.

–  Mulțumesc.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

7 comentarii la “Primii prosumatori, în 2019. Marian Mândru, Greenpeace: O investiție într-un sistem fotovoltaic de câțiva kW poate fi recuperată în peste 20 de ani. Nu vom avea prosumatori motivați de interesul economic!”

  1. Urmaresc cu interes acest proiect de program . Daca va deveni functional doresc sa-l accesez. .

  2. Buna seara,sunt interesat de acest proiect,puteti sa-mi spuneti cum trebuie procedat.Multumesc anticipat.

  3. Buna ziua,sunt interesat de acest proiect,puteti sa-mi spuneti cum trebuie procedat.Multumesc anticipat

  4. Buna ziua, sunt interesat; m-am inscris pt programul AFM dar nu s-a materializat, asa ca am cumparat cu fonduri proprii in sistem de 6,1kw iar acum, sunt in negociere cu societatea de distributor pt actualizarea certificatului de racordare; in drum f anevoios desi Ord. 69/ANRE pare destul de clar pt mine.

  5. Bună ziua sunt interesata de acest proiect,puteți să îmi spuneți cum trebuie procedat vă rog !Vă mulțumesc

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *