Proiectul “România competitivă”, un obiectiv energetic: Creșterea producției de energie din surse regenerabile. Cum rămâne cu propunerea ANRE?!

Publicat pe Categorii Energie, Opinii / Analize, Regenerabile
Prima Pagina Energie Proiectul “România competitivă”, un obiectiv energetic: Creșterea producției de energie din surse regenerabile. Cum rămâne cu propunerea ANRE?!

“Energia este un domeniu critic pentru economie, iar printr-o gestionare corectă a resurselor și investițiilor, România poate deveni în următorii ani un furnizor de stabilitate în regiune. Măsurile structurale cuprinse în prezenta propunere se referă doar la creşterea eficienței energetice și minimizarea pierderilor, urmând ca obiectivele specifice de dezvoltare ale sectorului să se regăsească în Strategia Energetică Națională”, se menționează în documentul „România competitivă – un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”, lansat marți în dezbatere publică de Guvernul Cioloș.

Documentul a fost prezentat astăzi în cadrul unei dezbateri publice organizate de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, sub înaltul patronaj al Președintelui Romaniei Klaus Iohannis și cu sprijinul Academiei Române și al Băncii Naționale a României.

13619798_1084991004909111_3192399977491286386_n

Foto: sursa Ministerul Economiei

“Obiectivele energetice trebuie să includă și creșterea producției de energie din surse regenerabile care asigură atât o mai bună independență și securitate energetică, cât și o contribuție la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, și, implicit, la combaterea schimbărilor climatice”, potrivit documentului asumat de autorități.

Iată că, pe de o parte, Guvernul, militează pentru creșterea producției de energie din surse regenerabile, iar de cealaltă parte ANRE propune reducerea cotei obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie (E-SRE) care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi pentru anul 2017 cu 30%, la 8,3% din consumul final brut de energie electrică, care ar avea efectul contrar, regenerabilii fiind amenințați cu falimentul.

Vicepremierul Costin Borc a anunțat că, începând cu săptămâna viitoare, fiecare direcție strategică va face obiectul unor consultări care se vor desfășura în perioada iulie-septembrie la Academia Româna. Ar putea fi o nouă ocazie pentru investitorii din sectorul regenerabilelor să prezinte situația critică pentru a determina decidenții guvernamentali să ia măsuri care să-i salveze, nu să-i îngroape!

Economie verde

Autoritățile vor să introducă conceptul de “Economie verde”, pentru a impulsiona și accelera tranziția și în România către o economie care maximizează calitatea vieții. Se impune astfel regândirea modelului de dezvoltare economică pe baza utilizării patrimoniului natural ca o oportunitate de dezvoltare și creștere economică pentru a generea un avantaj competitive în fața multiplelor provocări ale globalizării. Acest model va genera un progres societal, bazat pe cei 3 piloni ai dezvoltării durabile – de mediu, economic și social. Aceste premize constituie fundamental paradigmei „economiei verzi”, sau a unei economii în care protecția mediului este o oportunitate și motor al creșterii economice și dezvoltării sociale spre care și România trebuie să tindă până în 2030, se menționează în documentul „România competitivă – un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”.

În paralel, se are  în vedere necesitatea de a consolida eforturile de decuplare a creșterii economice de la degradarea mediului, prin stimularea investițiilor verzi și promovarea consumului și producției durabile, eficienței energetice, și a managementului sustenabil al utilizării resurselor, potrivit documentului menționat. Se apreciază că, prin introducerea noii viziuni de aplicare a unei abordări de mediu durabile, atât procesele de fabricație și de construcții, cât și bunurile fabricate și clădirile vor devini din ce în ce mai verzi. Iar trendul productivității materiale și energetice devine astfel unul pozitiv, în special în cazul unor bunuri cum ar fi locuințe, mașini și echipamente, ceea ce contribuie în mod substanțial la reducerea presiunii asupra mediulu


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *