Recomandăm cartea: „OMUL Marius Peculea – Înregistrarea unei mărturisiri”

Publicat pe Categorii Flux energetic, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Recomandăm cartea: „OMUL Marius Peculea – Înregistrarea unei mărturisiri”

Săptămâna trecută a apărut, la Editura AGIR, în seria „Oameni, fapte, locuri” cartea „OMUL Marius Peculea – Înregistrarea unei mărturisiri”, al cărei autor este  Elena Ratcu și care cuprinde biogafia savantului român, academicianul  Marius Sabin Peculea, considerat părintele apei grele din România. Structurată în 10 capitole care, într-un stil cu totul inedit împletesc amintirile savantului  cu  elemente de reality, savuros surprinse de autoare, cartea  te captivează de la primul până la ultimul capitol, descriind  aspecte din viața savantului din cea mai fragedă pruncie, până la apogeul carierei sale profesionale și până la înțelepciunea celor 91 de ani pe care-i va împlini peste două săptămâni.

La întrebarea „De ce a fost scrisă această carte”? răspunde însuși Academicianul Marius Peculea în Cuvântul său de Început: „În profesiunea mea, caracterizată ca interfață între știință și tehnologie, mai exact între fizică și inginerie, ori de cîte ori am reușit  să rezolv câte o problemă care conținea și un procent de originalitate, am publicat, adică am scris . Până la urmă, lumea te cunoaște ca un rezultat al activității profesionale și nu pe tine ca un întreg. Viața nu se rezumă doar la activitatea profesională, în special la ceea ce ai scris, ci la ansamblul ei, descris de evoluția celor trei „opturi”: muncă – recreație – refacere- sau altfel spus: efort – odihnă – somn, așa că o bună parte din viață rămâne nescrisă. Am observat că din cărțile publicate de mine, cu o excepție „Apa grea” (1984), s-au epuizat doar două „Interfața între știință și tehnologie” și „La umbra Uzinei G – un pirat povestește”, cărți în care am descris experiența mea de viață, ceea ce mă face să cred că cititorul este interesat de viața autorului în întregul ei, nu numai de realizările care au avut succes. Această a doua parte a descris incertitudini, greutatea depășirilor unor eșecuri inerente activității profesionale, stări și evenimente care au putut forma învățăminte pentru cititor și orientare în viață.

Aș fi un ipocrit să nu recunosc că mă flatează laudele cinstite sau onoarea unor diplome, pentru care le mulțumesc donatorilor și care mi-au făcut multă plăcere, dar toate acestea nu trebuie să formeze un scop în sine, ci o apreciere a calității celui căruia i se adresează, iar în ultima vreme atențiile primite pot fi traduse de aforismul „când cineva își aduce aminte de tine, înseamnă că trăiești”. Pe om îl cunoști mai bine când îi știi viața de familie și ceea ce l-a impresionat mai mult din ceea ce a trăit.Să scrii însă despre tine, am considerat întotdeauna ca fiind lucrul cel mai greu, pentru că ori spui prea puțin, și-ți pare rău, ori spui prea mult și atunci te lauzi. De aceea am apelat la un „moderator”, lăsîndu-l să mă conducă prin viață și căutînd să afle despre mine ceea ce considera că ar interesa pe cititor. Dacă a reușit, răspunsul îl vor da cititorii. Îi mulțumesc doamnei Ella Ratcu pentru truda depusă, știindu-mă un interlocutor dificil și pretențios, dar trebuie să recunosc faptul că mereu a fost o prezență plăcută, cu multă inițiativă și profesionism, ceea ce mă îndreptățește să-i port o caldă afecțiune. Dacă cel care a citit cartea a fost mulțumit, atunci și noi, doamna Ratcu și cu mine suntem mulțumiți”.

Tot în cuvântul de început, doamna Elena Ratcu răspunde întrebării Academicianului Marius Peculea: „Pentru că,  traversăm o perioadă în care reperele morale, culturale, științifice, etice, sociale și ideologice par a se fi restrîns dureros de mult; Pentru că adevaratele valori sunt modeste și tăcute și este păcat să nu le descoperim lumii; Pentru că cei din generația noastră nu trebuie să uite, iar cei din generația viitoare trebuie să afle; Pentru cei care încă se încăpățânează să creadă  că idealul  poate ucide indiferența și că entuziasmul poate distruge scepticismul; Pentru că poate  cineva acolo sus mă iubește și mi-a permis ca printre oamenii minunați,energeticieni marcanți ai țării noastre, să am privilegiul nesperat de a-l întîlni și a-l cunoaște pe Omul special care este profesorul Marius Peculea; Pentru toate acestea și pentru  încă multe alte motive pe care le veți descoperi citind cartea „OMUL Marius Peculea”, scrisă sub forma unor mărturisiri, i-am propus Domnului Profesor Marius Peculea să realizăm o serie de întâlniri și, în fața unei cești de ceai sau de cafea, să îmi permită să facem o incursiune în viața domniei sale, pentru ca cei interesați să descopere OMUL care merge mână în mână cu SAVANTUL Marius Peculea.

Scrierea acestei cărți  a însemnat pentru mine o imensă  bucurie și, pot spune cu mâna pe inimă, fiecare întâlnire a mea cu Domnul Profesor  Marius Peculea am simțit-o ca pe un adevărat regal, aflat sub semnul grației divine. M-a condus permanent, cu eleganță și entuziasm, prin lumea fascinantă a profesiei sale dominată de cercetări și rezultate uneori inimaginabile în domeniul științei și tehnicii, prin evenimente inedite din viața sa de familie, prin locuri exotice  unde i-a învățat și pe alții secretul echipamentelor românești pentru producerea apei grele și, uneori, prin tainele sufletului său mare și nobil. În multele noastre întâlniri și convorbiri telefonice am reușit uneori chiar performanța rarisimă de a  îmblânzi  timpul și de a  ni-l face prieten, permițându-i  să se depene doar  în funcție de  starea noastră de moment: uneori năvalnic și nerăbdător, alteori chibzuit și ponderat,  de cele mai multe ori calm, lent, înțelept,  dar întotdeauna plin de momente din acelea de bine plenar, nu lipsite de emoții  de nestăvilit, care te fac să simți că nu trăiești degeaba și să mulțumești divinității că ți le oferă în dar.

Vă mulțumesc din suflet, Domnule Profesor Marius Peculea, pentru că m-ați făcut părtașă la momente importante și unice din viața și din cariera dumneavoastră. Pentru mine ați însemnat un interlocutor fascinant, un diamant care mi-a luminat cu strălucirea lui cele trei luni de grație în care  am lucrat împreună și care, cu siguranță, va lumina și clipele cititorilor care se vor apleca peste rândurile scrise în această carte. Mulțumesc de asemenea, pictoriței Vali Irina Ciobanu, pentru realizarea atât de inspirată a tabloului  „Amintirea unui sprijin la G-reu”, ca reper al întregii activități a savantului Marius Peculea.

Academicianul Marius Sabin PECULEA, născut la 13 aprilie 1926, la Cluj, a absolvit  Școala Politehnică de la Timișoara, Facultatea de Electromecanică, a înființat și a condus Serviciul de Studii și Proiectări al Uzinei Tehnofrig -Cluj, apoi  Laboratorul de Separări Izotopice de la Institutul de Fizică Atomică din Cluj. In calitate de director al Uzinei de Apă Grea (Uzina G)  de la  Râmnicu Vâlcea, prima unitate nucleară din România, a studiat, experimentat, proiectat și realizat  uzina de apă grea, bazată pe cuplarea a două procese deseparare izotopică, folosind procede orginale, soluții conceptuale cu caracter de premieră mondială. Are  30 de brevete de invenții premiate cu aur, argint și bronz și numeroase studii privind separarea izotopilor hidrogenului și termodinamica temperaturilor joase. A scris peste 300 de cărți, studii, articole, comunicări apărute în țară și din străinătate. Este Membru titular al Academiei Române, a fost Secretar General al Academiei Române, expert al AIEA-Viena, membru în Academia Scientarium et Artium din Salzburg, membru fondator al Academiei de Științe Tehnice din România, Doctor Honoris Causa al universităților din Cluj, București, Craiova, Oradea, Constanța, Timișoara  și Galați. A fost distins cu Premiile „Dragomir Hurmuzescu ”al Academiei Române, „Opera Omnia”,  Ordinele „Meritul Știnițific” cls a I-a și cls a II-a , Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, Diploma „Meritul Academic . Este Cetățean de Onoare al municipiilor Cluj-Napoca și Râmnicu Vâlcea.

Elena RATCU, absolventă a Facultății de Filologie, și-a început activitatea ca profesor, apoi a fost angajată la ICEMENERG București unde a devenit  șeful Departamentului de Relații Internaționale. Ulterior a fost directorul Direcției de Comunicare și Relații Publice la RENEL și CONEL, Secretar General al  Transelectrica, iar din 2011 este consilier la  Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei  (CNR-CME), unde a inițiat și condus Programul „Viitorii Lideri Energeticieni din România – VLER“. Este autorul primului volum al cărții „Seniorii Energiei”, coautor al „Monografiei CNR-CME-90 de ani”, coordonatorul „Monografiei Transelectrica -10 ani”,  autor de rubrică în revista   „Mesagerul Energetic“ a CNR-CME. A fost redactor-șef al Buletinului „Impuls“, editat de RENEL, CONEL și Transelectrica și redactor al revistei „Patronat E“, editată de Federația Patronală Energetică. A realizat documentele de strategia comunicării corporative la Transelectrica, precum și două filme de prezentare: ̉Transelectrica- 10 ani” și „Dispecerul Energetic Național – 50 de ani”. A scris articole și prezentări la conferințe pe teme de imagine și comunicare, a organizat și a coordonat peste 700 de conferințe și simpozioane tehnice și științifice naționale și  internaționale.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *