- În Italia, Suedia și Marea Britanie se instalează deja contoare inteligente de a doua generaţie
- Contorul inteligent poate fi o soluție de eficientizare a consumului de energie.
Consumatorii de energie electrică din Uniunea Europeană sunt principalii beneficiari ai noilor reglementări, în cadrul pachetului „Energie curată pentru toți europenii”. Vor avea acces la contoare inteligente care vor asigura monitorizarea consumului de energie electrică, la prețuri dinamice, la facturi simplificate, vor avea dreptul de a folosi energia produsă acasă și vor putea să schimbe gratuit furnizorul în termen de cel mult trei săptămâni, iar din 2026, în maxim 24 de ore. Furnizorii au deja obligația să prezinte, cât mai clar și pe înțelesul tuturor, informaţii despre consumul de energie şi costurile pentru fiecare factură.
Recent, Comisia Europeană a realizat și prezentat raportul cu tema: „Observatorul operatorilor de distribuție a energiei 2018″. Una dintre concluziile expuse în raport face refeire la contorizarea inteligentă în Europa: “Lansarea contorizării inteligente a fost în cele din urmă actualizată. Rezultatul neașteptat este că, în anumite state membre în care ultima analiză cost-beneficiu (efectuată în 2014) s-a dovedit a fi negativă, mai mulți operatori de distribuție europeni au decis să efectueze lansarea de contoare inteligente, deoarece consideră că acestea reprezintă un punct cheie atât pentru centralizarea clienților, cât și pentru o mai bună observare a infrastructurii lor de rețea”. Raportul CE s-a bazat pe informațiile furnizate de 99 din 191 operatori de sisteme de distribuție intervievați, care deservesc peste 100.000 de clienți.
Conform unui alt raport de cercetare, realizat de firma de consultanță de cercetare și strategie de piață Global Market Insights, piața de reţele electrice inteligente va ajunge la circa 64 de miliarde de euro până în 2024. UE vrea înlocuirea a cel puțin 80% dintre contoarele vechi cu contoare inteligente până în 2020. Astfel, piața rețelelor inteligente din Europa va înregistra o creștere datorită investițiilor substanțiale alocate pentru trecerea la contoare inteligente, pe fondul politicilor favorabile pentru energia regenerabilă și prevenirea schimbărilor climatice.
Cadrul legislativ al Uniunii Europene promovează implementarea la scară largă a sistemelor de măsurare inteligentă. La finele anului 2018, aproximativ 44% din consumatorii de energie electrică din țările UE aveau instalate contoare inteligente, rata de penetrare fiind estimată la 58% în 2020 și 71% în 2023.
Conform unui studiu elaborat de Energy Policy Group (www.enpg.ro), un think-tank specializat în domeniul energiei, aproximativ o treime din utilizatorii de electricitate ai Uniunii Europene deţin în prezent un contor inteligent, dintr-un total de 283 milioane de puncte de livrare. Aşteptările sunt ca penetrarea pieţei să atingă 60% până în 2020. Ţările europene cu activitatea cea mai intensă în acest sens sunt Italia, Franţa, Spania şi Marea Britanie. Eforturi semnificative sunt întreprinse şi în Austria şi Olanda, în timp ce Irlanda, Luxemburg şi Norvegia au planuri majore de instalare a contoarelor inteligente. Suedia, Finlanda, Estonia şi Danemarca au instalat deja contoare inteligente la majoritatea utilizatorilor.
În Italia se lucrează deja la aducerea pe piaţă a unor contoare inteligente de a doua generaţie. Este planificată instalarea a 13 milioane de contoare inteligente din a doua generație până în 2019 și, ulterior, alte 28 milioane contoare. Programul anterior a fost implementat la începutul anilor 2000, prima generaţie de contoare fiind cumva depăşită şi aproape de finalul duratei tehnice de utilizare, se specifică în raportul EPG. Și în Suedia și Maria Britanie se instalează contoare inteligente de a doua generaţie.
România trebuie să ia să decizii importante în ceea ce privește accelerarea implementării contoarelor inteligente, să implementeze noile reglementări europene.
Din ce în ce mai mulți români beneficiază de contoare inteligente, însă nu atât de mulți cât își doresc operatorii de distribuție. Ritmul implementării este fixat de ANRE și este unul lent comparativ cu alte țări europene. În urmă cu 2 ani, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a schimbat strategia în ce privește instalarea contoarelor inteligente în masă, considerând că prioritatea sunt investiţiile în reţelele de distribuţie şi transport. Se dorea, inițial, ca 30% din consumatorii din România să aibă contoare inteligente până în anul 2020. Companiile de distribuţie de electricitate și-au făcut planuri, pe care le-au schimbat ulterior în funcție de decizia reglementatorului. În aprilie 2019, ANRE a publicat calendarul de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național pentru perioada 2019 – 2028, stabilind obligații pentru distribuitori. Potrivit acestuia, 4 milioane de contoare inteligente ar trebui instalate la nivelul întregii țări până în 2028.
Obiectivul Enel și pentru România: Contoare inteligente la toți clienții
Grupul Enel, cu cele 3 companii de distribuție, este pe primul loc într-un top al distribuțiilor din România în ce privește implementarea contoarelor inteligente.
Conform calendarului de implementare publicat de ANRE, E-Distribuție Muntenia va instala în cursul anului 2019 încă 79.055 contoare inteligente, astfel că va realiza o cotă de 16% din totalul utilizatorilor. Până în 2028, compania ar trebui să aibă instalate contoare inteligente la 775. 405 clienți, un procent de 65% din totalul utilizatorilor. La E-Distribuție Banat, 49.727 clienți vor avea instalate contoare inteligente în 2019, urmând să se atingă un procent de 15% din total clienți. În 2028, numărul clienților care vor deține contoare inteligente ar urma să fie 488.727 (60% din total clienți companie). E-Distribuție Dobrogea va avea contoare inteligente la 42.414 clienti în 2019 (18%) și 411.466 în 2028 (70%). Companiile de distribuție ale Enel au instalat până la finele anului 2018 peste 500.000 contoare inteligente.
Românii trebuie să vadă contorul inteligent ca o soluție de eficientizare a consumului de energie. Avantajele acestor echipamente sunt cât se poate de evidente: indexul poate fi citit de la distanță, fără să mai fie necesară citirea de pe teren și estimările de consum; clienții vor putea, într-un viitor nu foarte îndepărtat, să opteze pentru tarife flexibile care vor putea fi configurate la nivel de oră, zi, săptămână sau sezon, transmiterea informațiilor către distribuitorul de energie face ca defecțiunile de rețea să fie identificate și soluționate mai ușor, mai rapid și mai eficient; clienții sunt protejați de supratensiuni; nu în ultimul rând, producătorii individuali de energie regenerabilă pot monitoriza în timp real cantitatea de energie produsă și cea introdusă în rețea, pentru care vor fi remunerați.
Este responsabilitatea companiilor de utilităţi, operatorilor de reţea să explice care sunt beneficiile unui contor inteligent, care se dovedește a fi foarte necesar, practic şi util consumatorului final de energie electrică.