Rezultate financiare mai bune pentru CEZ România în anul pandemiei 2020. Profitul net a fost mai mare cu 25%. Compania a depus proiecte de 500 milioane euro pentru a accesa fonduri europene

Publicat pe Categorii Business, Furnizare / Distributie / Transport
Prima Pagina Business Furnizare / Distributie / Transport Rezultate financiare mai bune pentru CEZ România în anul pandemiei 2020. Profitul net a fost mai mare cu 25%. Compania a depus proiecte de 500 milioane euro pentru a accesa fonduri europene
  • Numărul clienților eligibili a crescut cu 53% în primele 5 luni din 2021

Grupul CEZ România se prezintă cu rezultate financiare mai bune în 2020 comparativ cu 2019. Profitul net a fost de 333,8 milioane de lei, în creștere cu circa 65 de milioane lei (25%) față de anul 2019, creștere datorată în principal activităţilor de furnizare și distribuţie energie electrică, au precizat reprezentanții companiei.

În 2020, s-a înregistrat un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 529 milioane de lei, în creștere cu aproape 140 de milioane de lei (36%) față de rezultatul din 2019. Creșterea s-a datorat “în principal din activitatea de furnizare energie (anul 2020 a fost impactat pozitiv de costuri mai mici cu achiziţia de energie și de creșterea cantităţilor de energie electrică vândute la consumatorii casnici) și din activitatea de producţie de energie eoliană (condiţiile meteorologice mai favorabile au condus la creșterea producţiei)”, se prezintă în raportul financiar al companiei.

În primele 5 luni ale anului 2021, s-a înregistrat un număr de 692.847 clienți eligibili, o creștere cu 53% a numărului clienților comparativ cu perioada similară a anului precedent. Numărul clienților interesați să devină eligibili este foarte mare, a precizat Ondrej Safar, Country Manager şi Preşedinte al Directoratului CEZ România. Cei care rămân la Serviciul Universal, nu este o drama, acest serviciu nu va înceta, nu există deconectări dacă nu se schimbă contractul, a adăugat acesta.

„Am fost mereu un membru activ al comunității locale. În anul 2020 am trecut la nivelul următor și ne-am regăsit în prima linie cu echipa proprie de super eroi. Ne-am aflat în permanent dialog cu autoritățile locale și ne-am jucat rolul strategic cu cea mai mare responsabilitate. Echipele noastre s-au concentrat pe intervenția promptă, identificarea soluțiilor, păstrarea calității energiei electrice vitală pentru spitale sau zonele de triaj, alocarea investițiilor în rețea pentru a întâmpina nevoia crescută de energie electrică. Gradul ridicat de digitalizare la nivel operaţional ne-a permis să mutăm activitatea în online în mai puțin de o săptămână, păstrând echipa și clienții în siguranță,  acasă, oferindu-le serviciile și produsele necesare, adaptate nevoilor lor. Echipa a parcurs încă o etapă de dezvoltare spre o organizaţie autodidactă, în timp ce politicile sustenabile de operare au primit şi în acest an certificarea internaţională GRI, opţiunea Core”, a declarat Safar.

Energia regenerabilă rămâne unul dintre domeniile de interes ale Grupului CEZ în România

Producţia brută înregistrată în anul 2020 de către Parcul Eolian CEZ a fost de 1 281 GWh, mai mare cu 77 GWh comparativ cu anul precedent. Creşterea a fost datorată proiectelor de eficientizare implementate și a condiţiilor meteorologice favorabile. Energia electrică produsă de hidrocentralele deţinute de TMK Hydroenergy Power în judeţul Caraş – Severin, în 2020 a fost de 75,2 GWh, mai mare cu 9,5 GWh decât în 2019, datorită investițiilor realizate în reabilitarea canalelor de aducțiune.

Anul 2020 a fost un an al digitalizării pentru CEZ Vânzare

Compania a urmărit îmbunătățirea experienței clienților printr-un nou design al website-ului, informarea permanentă a clienților prin campanii pe Google și în Social Media, care au putut rămâne la curent cu detaliile despre contractele lor, din confortul de acasă. Tot în 2020, CEZ Vânzare a lansat și două produse speciale, cu preț mai mic, exclusiv online: CEZ Verde Online – energie electrică și CEZ Gaz Optim Online – gaze naturale. Sub umbrela platformei “Promisiunea Verde”, CEZ Vânzare a lansat campania prin care clienții care au optat pentru produsul CEZ Verde au contribuit la achiziția unor tablete pentru copiii din medii defavorizate. În urma campaniei CEZ Vânzare a donat 450 de tablete copiilor vulnerabili pentru ca aceștia să beneficieze de educație pe perioada pandemiei. Această inițiativă a fost premiată cu locul I în cadrul Romanian CSR Awards.

Distribuție Energie Oltenia –  program amplu de investiţii, finanţat din surse proprii, în valoare de 198 604 mii LEI şi un program de puneri în funcţiune în valoare de 198 604 mii LEI

Investiţiile au fost direcţionate către: integrarea staţiilor de transformare în SCADA; modernizarea şi înlocuirea transformatoarelor; instalarea echipamentelor telecomandate; îmbunătăţirea reţelei de joasă şi medie tensiune; asigurarea condiţiilor propice consumatorilor de energie pentru racordarea la reţeaua electrică.

Anul trecut, fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) a cumpărat ativele CEZ din România, tranzacția fiind finalizată în acest an.

Proiecte de 500 milioane euro, depuse de CEZ România la Ministerul Energiei pentru a accesa fonduri europene

CEZ România a depus la Ministerul Energiei o listă de proiecte în valoare totală de 500 de milioane de euro pentru accesarea de fonduri europene, a afirmat, marţi, Doina Vornicu, directorul de operaţiuni al companiei, într-o conferinţă de presă.

“În ultimii patru ani am atras fonduri europene de 60 de milioane de euro, o parte sunt deja utilizaţi şi alţii în utilizare. Continuăm aceste demersuri şi ne pregătim pentru viitoarele oportunităţi de finanţare. Am înaintat către Ministerul Energiei o listă de idei de proiecte, mare parte dintre ele au şi studiu de fezabilitate, în valoare de 500 de milioane de euro, pe toate programele, inclusiv PNRR, fondul de modernizare. Suntem foarte activi în această zonă”, a declarat Doina Vornicu, Director Operațiuni CEZ România.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *