România, la judecată la Curtea Europeană de Justiție! CE sancţionează pentru neadoptarea unui plan de urgență privind securitatea aprovizionării cu gaze

Publicat pe Categorii Actual, Esential, Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Esential România, la judecată la Curtea Europeană de Justiție! CE sancţionează pentru neadoptarea unui plan de urgență privind securitatea aprovizionării cu gaze

Ultima oră: Ministerul Energiei susţine că, în data de 17 iunie 2015 (cu o zi înainte de anunţul făcut de Comisia Europeană), a elaborat Planul de Urgenţă şi că acesta a fost transmis Comisiei Europene. Totodată, au fost notificate şi Autorităţile Competente din Ungaria şi din Bulgaria, în scopul consultării acestora, conform procedurii impuse de prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010, se precizează într-un comunicat transmis de minister.

Autorităţile române vor da socoteală la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neadoptarea unui plan de urgenţă privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.

Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a adoptat un plan de urgență în temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, informează un comunicat al instituţiei.

Prin acest regulament, Comisia Europeană se asigură că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. Statele membre ale UE au avut obligaţia adoptării unor planuri de urgență, până la data de 3 decembrie 2012, care stabilesc măsurile și procedurile care intră în vigoare în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze şi care sunt bine coordonate cu statele membre vecine.

Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru neadoptarea unui plan național de urgență în noiembrie 2013. După un an, a emis un aviz motivat, deoarece România era încă în neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze.

După două atenţionări, România nu a adoptat încă planul de urgență, lucru poate afecta capacitatea României de a face față unei posibile situații de criză.În prezent, Comisia lucrează la o revizuire a regulamentului. Revizuirea nu înseamnă că aplicarea regulamentului poate fi suspendată. Prin urmare, Comisia își continua eforturile pentru a încuraja o mai buna respectare a dispozițiilor existente.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *