Ultima oră: Ministerul Energiei susţine că, în data de 17 iunie 2015 (cu o zi înainte de anunţul făcut de Comisia Europeană), a elaborat Planul de Urgenţă şi că acesta a fost transmis Comisiei Europene. Totodată, au fost notificate şi Autorităţile Competente din Ungaria şi din Bulgaria, în scopul consultării acestora, conform procedurii impuse de prevederile Regulamentului (UE) nr.994/2010, se precizează într-un comunicat transmis de minister.
Autorităţile române vor da socoteală la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene pentru neadoptarea unui plan de urgenţă privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale.
Comisia Europeană a decis să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a adoptat un plan de urgență în temeiul Regulamentului (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale, informează un comunicat al instituţiei.
Prin acest regulament, Comisia Europeană se asigură că statele membre sunt bine pregătite pentru a face față unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. Statele membre ale UE au avut obligaţia adoptării unor planuri de urgență, până la data de 3 decembrie 2012, care stabilesc măsurile și procedurile care intră în vigoare în cazul întreruperii aprovizionării cu gaze şi care sunt bine coordonate cu statele membre vecine.
Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere pentru neadoptarea unui plan național de urgență în noiembrie 2013. După un an, a emis un aviz motivat, deoarece România era încă în neconformitate cu regulamentul privind securitatea aprovizionării cu gaze.
După două atenţionări, România nu a adoptat încă planul de urgență, lucru poate afecta capacitatea României de a face față unei posibile situații de criză.În prezent, Comisia lucrează la o revizuire a regulamentului. Revizuirea nu înseamnă că aplicarea regulamentului poate fi suspendată. Prin urmare, Comisia își continua eforturile pentru a încuraja o mai buna respectare a dispozițiilor existente.