Românii, abonați la avarii! Se înmulțesc controalele la distribuitorii de energie. Ministrul Petcu: Verificăm dacă și cum au fost făcute investițiile în rețele

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Românii, abonați la avarii! Se înmulțesc controalele la distribuitorii de energie. Ministrul Petcu: Verificăm dacă și cum au fost făcute investițiile în rețele

Începând cu această lună, o comisie formată din reprezentanți ai Ministerului Energiei și ai Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) analizează, timp de un an, starea rețelelor electrice și a investițiilor asumate de operatorii de distribuție. Totodată, Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE are în vedere problemele semnalate, operatorii de distribuție fiind invitați la audieri în Parlament. La solicitarea parlamentarilor, ANRE a schimbat reguli și a înființat o structură organizațională de analiză a investițiilor în rețelele electrice de distribuție.

După mai bine de 10 ani de la marile privatizări ale rețelelor de distribuție, autoritățile și aleșii poporului constată că românii plătesc un serviciu de care nu sunt mulțumiți, iar amploarea avariilor ridică semne serioase de întrebare privind îndeplinirea obligațiilor de investiții asumate de investitori. „Ne-am fi așteptat la o mai mare siguranță și continuitate în alimentarea populației. În acest interval de timp valoarea facturilor a crescut semnificativ. Totuși, în România mai există, din păcate, rețele electrice mai vechi de 35 de ani. Ne-am fi dorit ca aceste creșteri să fie dublate de o calitate mai bună a serviciului livrat populației’, spune ministrul Energiei, Toma Petcu.

“În continuare, pierderile sunt la nivelul anului 2005, suntem ineficienți, avem întreruperi foarte frecvente. Cresc temperaturile vara, avem întreruperi; scad temperaturile și avem ger iarna, avem întreruperi, e val de țânțari, e val de păsări migratoare, avem întreruperi”, reclamă Iulian Iancu, președintele Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților.

“În cadrul Comisiei, verificăm dacă investițiile în rețelele electrice, planificate de operatorii de distribuție, au fost făcute! Apoi, vrem să verificăm și cum au fost făcute! Sau dacă respectă standardele de calitate, la fel ca în țările de origine ale unora dintre aceste companii! Anul 2017 ne-a pus față în față cu mai multe episoade de vreme extremă. De fiecare dată am avut de-a face cu sute de stâlpi rupți, linii distruse și sute de mii de români fără curent electric. Amploarea avariilor ne ridică semne serioase de întrebare”, afirmă ministrul Petcu.

Deputatul Iulian Iancu susține că  ANRE are o modalitate deficitară de recunoaștere în cost a unei investiții asumate și nerealizarea ei! Consumatorul este cel care plătește recunoașterea investiției, chiar dacă în final aceasta este realizată doar într-o mică proporție și reglementatorul nu a mai făcut recalcularea prețului!, sesisează Iancu.

ANRE ia măsuri: Va aplica corecții anuale negative asupra costurilor cu amortizarea și rentabilității capitalului (profitului), în cazul în care gradul de realizare a investițiilor este mai mic decât 80 % din valoarea programată

La solicitarea Comisiilor parlamentare de specialitate, ANRE a refăcut raportul de activitate pe 2016. Reprezentanții Autorității informează că, începând cu anul 2017, activitatea de analiză a investițiilor în rețelele electrice de distribuție se realizează în cadrul unei structuri organizatorice dedicate, care are atribuții exclusiv în acest domeniu.

“Ca primă măsură care decurge din analiza investițiilor realizate, care are drept scop impunerea realizării integrale a investițiilor considerate anterior la stabilirea tarifelor, este aplicarea unei corecții anuale negative atât asupra costurilor cu amortizarea, cât și asupra rentabilității capitalului (asupra profitului), în cazul în care gradul de realizare a investițiilor este mai mic decât 80 % din valoarea programată. Această corecție scade tariful aprobat pentru anul următor. Cu excepția aplicării de penalități sub formă de corecții anuale, ANRE nu dispune de alte mijloace pentru a determina operatorii să-și realizeze investițiile asumate”, se precizează în documentul menționat.

Referitor la durata medie a întreruperilor planificate în reţea, SAIDI întreruperi planificate, raportul ANRE menționează că a scăzut ca valoare medie pe ţară, de la 211 min/an în anul 2015 la 184 min/an în anul 2016. Durata medie a întreruperilor neplanificate în reţea, SAIDI întreruperi neplanificate, a scăzut în anul 2016 la 290 min/an, față de cel aferent anului 2015, de 305 min/an.

Studiu: Ca mai frecventă cauză a incidentelor pe liniile electrice este ”calitatea necorespunzătoare a materialelor”, precum şi ”deprecierea tehnică a materialelor, în condiții standard sau la sfârșitul duratei de viață”

Până să aflăm concluziile analizelor celor două Comisii, ANRE a prezentat parlamentarilor Studiul privind evaluarea și monitorizarea stării tehnice a rețelelor electrice de distribuție realizat de consultantul Poyry Management Consulting Limited& Ciga Energy S.A.

Operatorii de distribuție, asociați în cadrul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), au evaluat starea tehnică de distribuție, având în vedere că în perioada post-privatizare a acestora au fost realizate investiții consistente, ale căror costuri au fost suportate de clienții finali prin tarifele reglementate. Studiul realizat a luat în considerare date istorice privind rețelele operatorilor de distribuție până la nivelul anului 2014.

Studiul a scos în evidență că diferențele semnificative în ceea ce privește caracteristicile generale ale rețelelor gestionate de cei opt operatori de distribuţie precum suprafaţa, numărul și densitatea de clienți deserviţi, lungimea rețelei, proporţia dintre clienții din zone rurale şi urbane, precum şi istoricul dezvoltării contribuie la variații ale performanţelor serviciului prestat de acești operatori. Trei din cei opt distribuitori mai mult de 50 % dintre clienți în zone rurale; la celălalt capăt al spectrului, un operator are 84 % dintre clienți în zonă urbană. Doi dintre operatorii de distribuţie au în gestiune reţele electrice cu o lungime totală aproape dublă comparativ cu media lungimii rețelei aparținând celorlalţi șase, ceea ce poate conduce la diferite riscuri suplimentare aferente continuității alimentării şi performanţei rețelei. Pentru majoritatea OD, peste 50 % din capacitățile energetice au fost puse în funcțiune cu mai mult de 35 de ani în urmă. În ultimii 10 ani, jumătate dintre stațiile electrice de transformare au fost reabilitate, procentul variind între 18 % și 60 %. Alte capacități precum posturile de transformare au fost rehabilitate şi/sau reînnoite în proporţie mult mai mică. Pentru aceste instalații, media procentului de reabilitare din ultimii 10 ani este de doar 15 %, variind între operatori de la 7 % până la 34 %.

Analiza comparativă a performanţei serviciului prestat de OD din Romania cu operatori din alte țări relevă că din anul 2008, România a înregistrat o reducere treptată a duratei totale a întreruperilor per client, în anul 2014 SAIDI având o valoare cu 30 % mai scăzută decât în 2008. O îmbunătăţire similară poate fi observată şi pentru SAIFI. Se înregistrează o reducere a numărului mediu de întreruperi în alimentarea cu energie electrică a clienților, de la o valoare de aproape 7 întreruperi în 2008, la o valoare de 5 întreruperi în 2014.

Rezultatele performanței rețelelor electrice de distribuție din România au fost inițial comparate cu cele aferente statelor membre UE mai mari şi apoi cu cele ale țărilor vecine României. Comparativ cu statele membre UE (inclusiv Elveția şi Norvegia) nivelurile SAIDI şi SAIFI rămân mult diferite de cele mai bune practici europene, chiar dacă situația se îmbunătăteşte treptat. Romania poate fi observată printre ţările cu cel mai scăzut nivel de performanţă în ceea ce privește minutele de întreruperi neplanificate şi numărul de întreruperi (care prezintă valori mai mari decât media europeană). Rezultatele pentru SAIDI în România arată că întreruperile pot fi de cinci ori mai lungi decât în ţările cu care a fost comparată, şi de până la patru ori mai frecvente (SAIFI).

Studiul arată că cea mai frecventă cauză a incidentelor pe liniile MT este ”calitatea necorespunzătoare a materialelor”, precum şi ”deprecierea tehnică a materialelor, în condiții standard sau la sfârșitul duratei de viață”.

Recomandările studiului:

▪ este necesară stabilirea unei metodologii unitare de raportare clar definite care să includă, pe lângă indicatorii SAIDI, SAIFI, AIT şi ENS şi numărul exact de clienţi afectaţi, în fiecare etapăde remediere a defecţiunilor;

▪ verificarea rapoartelor de performanţă ar trebui să fie realizată de o parte independentă, pentru a garanta conformitatea cu metodologia de raportare;

▪ se recomandă implementarea unui concept de indicator de stare tehnică (IST) care să ofere operatorilor de distribuție un instrument puternic de management al activelor şi de asigurare a unor investiţii prudente şi mult mai eficiente, precum și un instrument de evaluare a investiţiilor realizate;

▪ operatorii de distribuție sunt încurajați să implementeze un proces de management al activelor, bazat pe pe starea tehnică (PMRS) și impactul asupra continuității în alimentarea cu energie electrică a activelor, atât pentru prioritizarea necesarului de investiţii cât şi pentru managementul activelor curente.

În studiu se insistă pentru pregătirea rețelelor electrice de distribuție pentru implementarea conceptului de rețea inteligentă. Proiectul de strategie energetică a României estimează că, în perioada 2017 — 2030, cu orizont 2050, necesarul investițional în rețelele electrice trebuie să ajungă la circa 500 de milioane de euro anual. Investițiile includ echipamente și tehnologii care fac tranziția către ‘rețele inteligente’ cu comunicare bidirecțională, cu gestiune eficace și cu flexibilitate mai mare în operare.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *