Romelectro va monta o centrală pe gaz în Egipt. Şi-a făcut firmă în Arabia Saudită

Publicat pe Categorii Business
Prima Pagina Business Romelectro va monta o centrală pe gaz în Egipt. Şi-a făcut firmă în Arabia Saudită

Compania Romelectro recâştigă teren pe pieţele externe. Este lider de consorţiu, împreună cu alte două firme româneşti, pentru montarea unei centrale pe gaz de 1.200 de MW în Egipt, valoarea contractului fiind de aproximativ 30 de milioane de euro.”Am primit încredinţarea în Egipt pentru un proiect de montaj al unei centrale pe gaz în ciclu combinat. Vor fi 200 de români implicaţi în această lucrare, dintr-un total de 1.000 de oameni pe şantier. Lucrările vor începe la sfârşitul lunii septembrie şi se vor încheia în luna august a anului următor”, a afirmat Cristian Secoşan, Director General al grupului Romelectro, la o întâlnire cu presa. Centrala va fi amplasată pe malul Mării Mediterane, la 100 kilometri est de Alexandria.

romelectro9

Egiptul are un plan extrem de ambiţios de creştere a capacităţilor de producere a energiei electrice, care să acopere consumul în creştere. În acest moment, Egiptul are o putere instalată de 30.000 de MW pentru producerea de energie şi are în plan construirea a 12 grupuri pe gaze de câte 1.200 de MW fiecare. În plus, estimează încă 4.600 de MW pe cărbune şi 5.000 de MW de energie din surse regenerabile.

Secoşan a mai precizat că Romelectro este favorită în cursa pentru câştigarea unui contract finanţat de BERD pentru realizarea unor linii electrice în Kosovo şi că a înfiinţat o firmă, Romelectro Arabia, în Arabia Saudită, alături de un partener local, cu scopul de a câştiga contracte pentru realizarea de linii şi staţii electrice. Romelectro îşi face tabăra în Arabia Saudită şi vrea să se extindă în ţările din jur, precum Qatar, Emiratele Arabe Unite sau Kuweit, a mai spus directorul general al companiei. În Arabia Saudită, Romelectro are licenţă de operare, fiind “în linie dreaptă” cu înregistrarea subsidiarei.

Priorităţile companiei sunt exportul, zonă unde compania a început să câştige proiecte, precum şi participarea la investiţii în sectorul industrial românesc.

‘Cea mai mare parte din companiile de pe piaţa pe care activăm sunt în insolvenţă, în lichidare sau au făcut pierderi mari, iar cifra de afaceri li s-a prăbuşit, iar aceasta din lipsa proiectelor. Toţi văd un El Dorado la export. Eximbank ar trebui să devină o bancă de dezvoltare, să ajute companiile româneşti să iasă în afara ţării, unde există oportunităţi’, a subliniat Secoşan.

Pe plan intern, Romelectro urmăreşte proiecte de eficienţă energetică, reduceri de costuri, distribuţia electricităţii, centrale în cogenerare, instalaţii electrice.

Compania Romelectro a avut anul trecut o cifră de afaceri de 50 milioane de euro, în creştere cu aproape o treime faţă de nivelul de 38 milioane de euro în 2014. În 2015, compania a trecut pe pierderi de peste 1 milion de euro. Nu este o pierdere foarte mare, avem un portfoliu bun de proiecte la acest moment, a apreciat Cristian Secoşan.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *