RWEA și RPIA lansează Codul de Bune practici pentru energia regenerabilă din România, pe 21 septembrie

Publicat pe Categorii Eolian, Flux energetic, Regenerabile, Solar
Prima Pagina Regenerabile Eolian RWEA și RPIA lansează Codul de Bune practici pentru energia regenerabilă din România, pe 21 septembrie
  • Mechthild Woersdoerfer, Director General Adjunct DG Energy: România trebuie să stabilească obiective naționale mai ambițioase și să accelereze dezvoltarea și punerea în funcțiune a unor noi capacități de energie din surse regenerabile
  • Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Suntem în plin proces de actualizare a PNIESC, prilej cu care va fi propusă o nouă țintă pentru energia regenerabilă

„România trebuie să stabilească obiective naționale mai ambițioase și să accelereze dezvoltarea și punerea în funcțiune a unor noi capacități de energie din surse regenerabile. Actuala revizuire a Planurilor naționale privind energia și clima este ocazia perfectă pentru asta.

Comisia încurajează România să își revizuiască contribuția pentru a fi în conformitate cu obiectivul sporit al UE pentru 2030 privind energia din surse regenerabile și să pună în aplicare politici și măsuri adecvate pentru atingerea lui”, a declarat Mechthild Woersdoerfer, Director General Adjunct DG Energy, pentru Codul de Bune practici pentru energia regenerabilă din România, realizat de asociațiile RWEA și RPIA, care va fi lansat pe data de 21 septembrie.

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a precizat: “Prioritățile energetice naționale se concentrează pe noile investiții necesare pentru creșterea contribuției energiei regenerabile în mixul energetic, inclusiv exploatarea potențialului energiei regenerabile offshore din Marea Neagră, stocarea pe scară largă a energiei electrice și utilizarea hidrogenului pentru decarbonizarea sectoarelor greu de electrificat. Având în vedere noile obiective ale Comisiei Europene conform planului REPowerEU, respectiv creșterea ponderii de energie regenerabilă în consumul total brut la nivelul Uniunii Europene de la 40% la 45% până în 2030, România este în plin proces de actualizare a PNIESC, prilej cu care va fi propusă o nouă țintă pentru energia regenerabilă.

Un prim pas a fost făcut prin PNRR, fiind prevăzută o creștere a ponderii energiei regenerabile față de obiectivul stabilit prin PNIESC, la 34%. În scopul atingerii acestui obiectiv, sunt prevăzute investiții în noi capacități de producție de 950 MW de energie electrică din surse regenerabile (solar și eolian onshore), cu o alocare de 460 de milioane de euro” .

În data de 21 septembrie, va avea loc lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, un proiect inițiat de RPIA în colaborare cu RWEA, care își propune să ofere o perspectivă comprehensivă asupra pieței de energie din România, a dezvoltării proiectelor regenerabile, a cadrului legislativ și a oportunităților de finanțare sustenabilă. La eveniment dunt invitați să participe ministrul Energiei, Sebastian Burduja și Președinte ANRE, George Niculescu, alături de experți din industria regenerabilă și părți interesate, care vor dezbate cele mai importante și actuale teme pentru sectorul regenerabilelor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Un comentariu la “RWEA și RPIA lansează Codul de Bune practici pentru energia regenerabilă din România, pe 21 septembrie”

  1. Buna ziua!

    Nu inteleg la ce va referiti prin „investitii in noi capacitati de productie de 950MW” cand Romania are nevoie de 7GW+ pentru a atinge obiectivul de 34% energie regenerabila din consumul de energie electrica anuala totala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *