S-a înființat Fondul de investiții în energie kazah-român. Investiții de 1 miliard de dolari în 7 ani. Primele două proiecte: o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia și 80 noi benzinării

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii S-a înființat Fondul de investiții în energie kazah-român. Investiții de 1 miliard de dolari în 7 ani. Primele două proiecte: o centrală de cogenerare pe platforma Petromidia și 80 noi benzinării

KazMunayGas International (KMGI) și Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută de Ministerului Energiei, au semnat, astăzi, contractul de asociere prin care se înființează Fondul de investiții în energie kazah – român, conform prevederilor Memorandumului de Înțelegere dintre statul român și KMGI (fostul Grup Rompetrol), încheiat în 2013. Structura acționariatului fondului de investiții ce va derula proiecte în domeniul energiei este: KMGI – 80% și statul român – 20%. Reprezentații SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiții,  pe considerente de securitate națională.

Fondul kazah – român preconizează un nivel investițional de aproximativ 1 miliard de dolari pe o durată de 7 ani. Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI.

Principala prioritate a fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice, contribuind, astfel, pozitiv la dezvoltarea sectorului energetic din România, precum și la consolidarea securității energetice a țării prin diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol şi la consolidarea unui climat investiţional favorabil în România, se precizează într-un comunicat al companiei.

KMGI a identificat cel puțin două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului kazah – român și care vor impacta pozitiv economia României, în special, prin crearea directă a aproximativ două mii de locuri de muncă.

Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării.

Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari.

„Constituirea Fondului kazah – român reprezintă un succes atât pentru compania noastră, cât și pentru statul român și, implicit, pentru români. Politica de investiții a Fondului este concepută pentru a sprijini dezvoltarea proiectelor profitabile, durabile și care aduc dividende acționarilor săi. Aceasta înseamnă generarea de beneficii reale atât pentru statul român, cât și pentru KMGI, care va înregistra, astfel,  o creștere a profitabiliății. Privim cu încredere și cu foarte multă responsabilitate către viitorul nostru împreună cu partenerii români.”, a spus Daniyar Berlibayev, Președintele Consiliului de Administrație al KMG International.

”Constituirea Fondului de Investiții kazah-român nu este doar o oportunitate de a atrage noi investiții în sectorul energetic românesc dar, de asemenea, un semnal clar că putem să contribuim la dezvoltarea industriei energetice naționale. Prin investițiile pe care crearea acestui fond le presupune vor fi create noi locuri de muncă în România, iar sectorul energetic național va beneficia de un aport de capacitate de producție”, a spus Constantin Văduva, Președintele Directoratului SAPE.

Fondul este construit având la bază o politică de investiții transparentă, cu criterii și mecanisme de evaluare clare a proiectelor, ambele părți având posibilități egale de a propune proiecte spre finanțare. Mai mult, reprezentații SAPE au drept de veto asupra tuturor proiectelor de investiții,  pe considerente de securitate națională.

Statul român, prin SAPE este reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. Astfel, în conformitate cu structura acționariatului, SAPE va desemna un membru în componența Consiliului de Administrație, părțile agreând desemnarea câte unui membru SAPE și la nivelul Consiliului Director și a Comitetului de Inițiere a Investițiilor.

KMGI a fost asistat în această tranzacție, în domeniul juridic, de compania Suciu Popa.

Memorandumul de Înțelegere dintre KMGI (fostul Grup Rompetrol) şi statul român, încheiat în anul 2013, prevede mecanismul de privatizare al acțiunilor deținute de statul român în Rompetrol Rafinare SA și crearea unui fond de investiţii comun în domeniul energetic.

KMGI este deţinută de Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas. Grupul petrolier KMGI desfășoară operațiuni majore în domeniile rafinare, petrochimie, retail și trading pe 11 piețe internaționale.  În România, KMGI operează rafinăria Petromidia Năvodari – cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum şi hexan, dar şi o vastă reţea de distribuţie a carburanţilor.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *