Să se facă investiții că este mare nevoie! Companiile energetice au strategii pe 5 ani aprobate de acționari. Ministrul Virgil Popescu, în Parlament: La 1 ianuarie 2021 nu vom avea salturi masive, ci investiții multe și încrederea investitorilor

Publicat pe Categorii Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii Să se facă investiții că este mare nevoie! Companiile energetice au strategii pe 5 ani aprobate de acționari. Ministrul Virgil Popescu, în Parlament: La 1 ianuarie 2021 nu vom avea salturi masive, ci investiții multe și încrederea investitorilor

Ordinul ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost îndeplinit. Toate companiile energetice aflate sub autoritatea ministerului au strategii de investiții pe următorii 5 ani, aprobate de acționari. Rămâne să vedem că se și fac investițiile…

“La 1 ianuarie 2021 nu vom avea salturi masive, ci investiții multe și încrederea investitorilor. Am promis că vom da drumul la investiții. Pentru prima dată în istoria ultimilor an, companiile din energie și-au asumat programe de investiții pe 5 ani cu termene clare. Acest lucru a fost făcut în urma aprobării exceptării de la obligativitate a tranzacționării pe OPCOM a energiei produse de unitățile nou înființate, adică practic de către investițiile noi. Am promis în Programul de Guvernare și am făcut. Vom stimula investițiile noi și vom avea apetit investițional în domeniul producției energiei electrice în România. Va fi mai multă energie electrică, iar oferta va fi mai mare decât cererea. Asta ne-am dorit. Prețul energiei electrice este mare pentru că avem cerere mai mare ca oferta. Avem multe capacități de producție energie electrică, dar, din păcate, nefuncționale”, a declarat ieri, în Parlament, la Ora Guvernului, ministrul Virgil Popescu.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Economiei, companiile energetice trebuie să elaboreze și să adopte strategii de investiții pe cinci ani, până la 15 iunie. Șefii societăților s-au executat, au stabilit strategiile și acționarii, reunite în ședințe AGA, au aprobat cu unanimitatea voturilor, planurile de investiții pe următorii 5 ani laHidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Conpet, Complexul Energetic Oltenia. Administratorii executivi și neexecutivi au scăpat astfel de un proces de evaluare a activității lor, care s-ar fi putut lăsa cu sancțiuni sau pierderea funcțiilor. Obiectivele investiționale asumate și aprobate de Adunările Generale ale Acționarilor sunt incluse în mandatele de administrare ale administratorilor executive, conform ordinului menționat.

Direcția Generală Adminstarea Statului din cadrul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri va urmări îndeplinirea planurilor de investiții la companii, având obligația ducerii la îndeplinire a ordinului care vizează companiile la care statul este acționar unic sau majoritar .

Companiile energetice au planuri mari de investiții, prezentate deja de InvesTenergy.

Valoarea estimată a proiectelor de investiții la Nuclearelectrica, aferente perioadei 2020-2025, conform strategiei si etapelor de realizare, este de 2,29 miliarde de lei. Strategia conține proiecte investiționale care urmează a fi derulate în perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025, modernizările activelor actuale aflate în funcțiune, precum și termene de realizare asumate, costul estimativ pentru fiecare investiție și sursele de finanțare indicate.

Citește  și: https://www.investenergy.ro/actionarii-au-aprobat-investitii-la-nuclearelectrica-de-229-miliarde-lei-in-urmatorii-5-ani-chinezii-scosi-oficial-din-proiectul-reactoarelor-3-si-4-de-la-cernavoda-vin-americanii/

La Hidroelectrica sunt planificate investiții de 26 miliarde lei până în 2025. Compania și-a afirmat intenția de a-și păstra interesele în zona energiei regenerabile, păstrarea etichetei de companie verde 100%. Interes pentru investiții în parcuri eoliene onshore și offshore, parcuri fotovoltaice, producția de electricitate pe bază de biomasă, producția de hidrogen prin hidroliză, dezvoltarea de rețele de e-mobility.

Citește și: https://www.investenergy.ro/viitor-de-aur-hidroelectrica-are-decizia-este-la-actionari-statul-si-fondul-proprietatea-investitii-planificate-de-26-miliarde-lei-pana-in-2025-compania-are-put/

CE Oltenia are Strategie de investiții pentru următorii 7 ani. Potrivit planului de restructurare și strategiei, CE Oltenia se angajează să facă următoarele investiții majore: construcția a trei parcuri fotovoltaice cu o putere instalată totală de circa 300 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise aferente tremocentralelor Rovinari, Turceni și Ișalnita; construcția unui bloc nou în cogenerare de 200 MW pe gaz natural la SE Craiova construcția unui bloc de 400 MW pe gaz natural la SE Turceni; construcția a 2 blocuri de 400 MW pe gaz natural la SE Ișalnița; eficientizarea activităților de exploatare și producere.

Citește și: https://www.investenergy.ro/schimbari-majore-la-ce-oltenia-nou-directorat-alti-supraveghetori-deocamdata-provizorii-societatea-are-strategie-de-investitii-pentru-urmatorii-7-ani-se-cere-aprobarea-actionarilor/

Romgaz are planuri de investiții de 15,7 miliarde lei pentru următorii 5 ani. Programul de investiţii va fi orientat în cea mai mare parte către producţia de gaze naturale (circa o treime din sumă), asocieri/parteneriate în proiecte offshore (Marea Neagră) şi producere- stocare energie electrică (o altă treime din sumă, respectiv 5, 475 miliarde lei), diversificare –petrochimie şi producţia energie electrică, diferenţa până la 15,69 miliarde de lei total investiţii pentru următorii 5 ani.

Romgaz are în planul de investiții aprobat  în AGA fabrica de metanol. Metanolul este prima, vor urma și altele, le-a spus ministrul Virgil Popescu parlamentarilor la Ora Guvernului.

Citește și: https://www.investenergy.ro/romgaz-are-planuri-de-investitii-de-157-miliarde-lei-pentru-urmatorii-5-ani/

Direcţiile strategice ale Conpet în domeniul investiţional pentru perioada 2020-2025 sunt următoarele: modernizarea şi securizarea sistemului naţional de transport, creşterea siguranţei în exploatare, diminuarea consumurilor energetice, dezvoltarea de noi activităţi conexe şi nonconexe celei de bază, monitorizarea programelor operaţionale şi a axelor prioritare în vederea accesării de fonduri europene şi a altor forme de finanţare nerambursabilă, potrivit strategiei aprobate de acționari.  În plan este  şi dezvolatarea unui parc fotovoltaic, printr-o investiţie de 3 milioane de lei, având ca locaţii staţiile de pompare ţiţei Poiana Lacului, Cartojani, Bărbăteşti, Băicoi şi Călăreţi.

Referindu-se la investiții, ministrul Virgil Popescu a mai spus parlamentarilor: “Negociem la Bruxelles și finalizăm programul de creștere a rețelei de distribuție gaze naturale. Avem fonduri în POIM pe energie pentru programe pilot de creștere a rețelei inteligente de gaze naturale. Nu mai putem extinde rețelele ca până acum. Bruxelles vrea să finanțeze, dar vrea rețele noi, moderne. Nu trebuie să facem zgomot, nu trebuie să ne batem cu pumnul în piept în presă, dar rezultatele se vor vedea. Vom folosi bani din fondul de modernizare de 4-5 miliarde de euro. O negociere nu se face cu zgomot, sau în presă, ca să ne arătăm în fața tuturor: “Uite, ce facem noi!”. România nu va fi văduvită de banii pentru gaze naturale. Gazul natural va fi în casele românilor”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *