Se câștigă bine în companiile statului. Cei 37 de angajați ai Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – S.A.P.E., ce are ca acţionar unic Statul Romȃn, prin Ministerul Energiei, sunt plătiți foarte bine și beneficiază de o serie de avantaje. Câștigul mediu lunar pe salariat la nivelul anului 2020 a fost de 9.721 lei. Mai exact, 2.000 de euro!
Potrivit raportului de activitate pentru anul 2020 al S.A.P.E, acesta a fost determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială care cuprind: salariul de încadrare, indemnizația de conducere pentru posturile de conducere, contravaloarea tichetelor de masă, contravaloarea voucherelor de vacanță, prime acordate, asigurări medicale.
Cu ce se ocupă angajații S.A.P.E. și, mai ales, cu ce anume s-au remarcat în 2020? În raportul citat se prezintă “contribuția S.A.P.E. la obiectivele guvernării și la obiectivele principale asumate de România”.
Astfel, la finele anului 2020, S.A.P.E. a achiziționat Centrala Electrică Fotovoltaică Dârzari, cu o capacitate de 5 MW, devenind producător de energie electrică. Exploatarea comercială a centralei presupune participarea societății la Piața angro de energie electrică – cadrul organizat de tranzacționare a energiei și a serviciilor asociate și societatea nu are personal calificat/pregătit/cu experiență în domeniu. Motiv pentru care va plăti pentru servicii de furnizare a energiei, de consultanță în domeniul tranzacționării energiei și de asistență la tranzacționarea certificatelor verzi.
Începând de anul trecut, S.A.P.E.desfășoară activități în domeniul comerțului cu produse farmaceutice și dispozitive medicale, Biroul Achiziții al societății transformându-se în Biroul Comercial. “Achizițiile de produse farmaceutice și dispozitive medicale s-au realizat de la producători autohtoni și producători externi. Vânzarea produselor farmaceutice și a dispozitivelor medicale s-a realizat către, ministere, organisme publice/private, farmacii și alte companii private”, se prezintă în documentul menționat, fără a se oferi alte detalii, care însă au fost prezentate pe larg în mass-media la începutul anului.
Practic, din aprilie 2020, S.A.P.E. a devenit trader de măști chirurgicale. Obiectivul societății de a se alătura luptei împotriva infecției cu COVID-19, prin aprovizionarea spitalelor cu echipamente și aparatură de la producătorii și furnizorii români, s-a dovedit a fi o afacere păguboasă pentru statul român. Peste 90 de milioane de măști din Vietnam zac într-un antrepozit vamal, fără prea mari șanse de a mai fi folosite, a prezentat Hotnews.
Ce nu s-a prezentat în raport: S.A.P.E. împreună cu Hidroelectrica și Electrica, într-un consorțiu, au depus o ofertă angajantă pentru întreg perimetrul în cadrul procesului de vânzare a Grupului CEZ România, însă fără câștig de cauză!
În ce privește activitatea Fondului de Investiții Kazah-Roman, se face următoarea precizare: Dezvoltarea de proiecte generatoare de beneficiu pentru statul român, sub orice formă s-ar transpune și indiferent de natura, valoarea sau termenul pentru care s-ar înregistra beneficiu, inclusiv prin creșterea nivelului taxelor și impozitelor vărsate la bugetul de stat, crearea de noi locuri de muncă, încasarea de dividende, etc.
În decembrie 2020, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român comunica finalizarea construcției unei noi benzinării în localitatea 1 Decembrie – Ilfov, în total 10 noi statii deschise anul trecut. Un alt proiect investițional vizat de Fond îl reprezintă construirea unei noi centrale în cogenerare la Midia prin vehiculul investițional (SPV) – Rompetrol Energy SA, unde va fi acționarul majoritar alături de KMG International, Rominserv și Uzina Termoelectrică Midia. Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român a fost înființat în octombrie 2018 de catre KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie, obiectivul principal si strategic al acestuia urmărind dezvoltarea de proiecte energetice în România.
În raportul S.A.P.E. se mai menționează realizarea unei Centrale de Cogenerare de Înaltă Eficiență, cu funcționare pe gaze naturale situată pe amplasamentul fostei CET Titan.
De asemenea, se specifică că societatea este implicată în 25 de litigii.
Conform Raportului de activitate pe 2020, semnat de membrii Directoratului, până la data de 31.12.2020, din Programul Anual al Achizițiilor aferent anului 2020, dintr-un total de 3.990.703 lei, fără TVA, respectiv 100%, au fost efectuate cheltuieli în valoare de 289.281, 69 lei, fără TVA, respectiv un procent de 7,24%.
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie S.A., administrată în sistem dualist, a fost constituită prin divizarea SC DFEE – Electrica S.A., în conformitate cu proiectul de divizare din data de 19.12.2013. Cu ce se ocupa, printre altele, SAPE: monitorizarea modului de îndeplinire a obligațiilor rezultate din contractele de privatizare încheiate de Electrica, cu privire la filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizate, precum și a tuturor acordurilor încheiate de Electrica in legatura cu contractele de privatizare; continuarea litigiilor aflate pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris, deschise în urma nerespectării clauzelor din contractele de privatizare pentru filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizate și a oricăror alte litigii în legătură cu participațiile minoritare repartizate conform proiectului de divizare; reprezentarea intereselor S.A.P.E. în societățile enumerate mai sus, prin participarea în Consiliile de Administrație, respectiv AGA ale acestora; elaborarea/implementarea unei strategii de administrare a participațiilor minoritare, de maximizare a veniturilor din dividende / valorificare participații; participarea în cadrul proiectelor energetice de interes național și viabile din punct de vedere financiar; administrarea participațiilor minoritare deținute de S.A.P.E. la societățile existente în portofoliu
vreau si eu!