Se păstrează monopolul pe piața liberalizată de energie. CEZ, Electrica, Enel și E.ON rămân Furnizori de Ultimă Instanță până în 2022

Publicat pe Categorii Business, Electrica si termica, Energie, Esential, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Se păstrează monopolul pe piața liberalizată de energie. CEZ, Electrica, Enel și E.ON rămân Furnizori de Ultimă Instanță până în 2022

Companiile CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, Enel Energie Muntenia, Enel Energie și E.ON Energie România au statut de Furnizori de Ultimă Instanță până în 2022. O decizie de ultimă oră a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei este prelungirea licenței Furnizorilor de Ultimă Instanță (FUI) menționați, care își păstrează astfel monopolul și după liberalizarea totală a pieței de energie. Aceasta vine după intrarea în vigoare, la data de 31 ianuarie 2018, a Regulamentulul de selecție concurenţială în vederea desemnării furnizorilor de ultimă instanță!

Astfel, conform unui proiect de Ordin al președintelui ANRE, pentru prima perioadă de desemnare, 1 iulie 2018-30 iunie 2022, furnizorii de ultimă instanţă obligaţi desemnaţi prin decizii, conform prevederilor Regulamentului, sunt aceeaşi cu furnizorii de ultimă instanţă desemnaţi prin Ordinul preşedintelui ANRE nr.119/2017, iar categoriile de clienţi pe care aceştia îi deservesc răman aceleaşi. Ca urmare, nu se înregistrează impact asupra pieţei de energie electrică.

Președintele ANRE a emis Deciziile nr. 656-660 din 25.04.2018, pentru desemnarea furnizorilor de ultimă instanţă, pentru fiecare zonă de reţea, începând cu data de 1 iulie 2018, respectiv:

  • CEZ Vânzare S.A., pentru zona de reţea Oltenia;
  • Societatea Electrica Furnizare S.A., pentru zonele de reţea Muntenia Nord, Transilvania Nord şi Transilvania Sud;
  • Enel Energie Muntenia S.A., pentru zona de reţea Muntenia Sud;
  • Enel Energie S.A., pentru zonele de reţea Banat şi Dobrogea;
  • E.ON Energie România S.A., pentru zona de reţea Moldova.

Potrivit Regulamentului în vigoare, și alți furnizori de energie pot fi FUI opționali, nu obligați. FUI obligați preiau orice consumator din respectiva zonă, iar cei opționali (desemnați pentru o perioadă de 1 an) vor prelua doar consumatorii pe care ii doresc, la un preț mai mic decât cel oferit de FUI obligați.

Prin urmare, consumatorii casnici care vor opta să rămână în serviciul universal vor putea primi oferte mai bune din partea FUI care vor activa pe o piață concurențială. Să așteptăm apariția furnizorilor de ultimă instanță opționali!


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Un comentariu la “Se păstrează monopolul pe piața liberalizată de energie. CEZ, Electrica, Enel și E.ON rămân Furnizori de Ultimă Instanță până în 2022”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.