Secretomanie pe tema exceptărilor de la plata de certificate verzi. Cu cât va crește factura românilor în 2016?

Publicat pe Categorii Energie, Esential, Regenerabile, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Secretomanie pe tema exceptărilor de la plata de certificate verzi. Cu cât va crește factura românilor în 2016?

La mai bine de un an de la adoptarea Hotărârii de Guvern prin care statul român acordă un sprijin în valoare de 750 de milioane de euro marilor companii consumatoare de energie, autoritățile nu au făcut încă publică lista nominală a companiilor care au primit acceptul pentru exceptarea de la plata unei părţi din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii și nici nu au precizat modul în care această măsura va fi pusă în aplicare, sesizează deputatul liberal Lucian Bode, fost ministru al Economiei.

factura_curent_81290400

Potrivit acestuia, “de un an de zile solicită Partidul Național Liberal clarificări asupra acestui situații, însă a fost tăcere din partea tuturor instituțiilor responsabile: ANRE, Ministerul Energiei și Ministerul Economiei”.

Din cele două comunicări ale Ministerului Economiei după înmânarea acordurilor se cunoaște doar numărul companiilor scutite de la plata unor certificate verzi, respectiv 33, și în ce domenii activează acestea. Care sunt companiile beneficiare, câte certificate verzi sunt exceptate de la plată în 2015 (dar în 2016), care este cantitatea totală de energie electrică care se exceptează de la plata certificatelor verzi în aceeași perioadă? Sunt întrebări fără răspunsuri! Deputatul Bode s-a adresat, din nou, prin interpelări oficiale, la miniștrii Energiei și al Economiei și la președintele ANRE și așteaptă răspunsuri…

Surse guvernamentale autorizate ne-au precizat că și solicitările adresate de Ministerul Energiei și ANRE au fost onorate cu mare întârziere de colegii de la Ministerul Economiei. De ce este un secret aplicarea acestei măsuri în sprijinul companiilor energo-intensive în condițiile în care autoritățile trebuie să facă calcule pentru a vedea care va fi impactul asupra consumatorului final (casnic și IMM neexceptat), este de neînțeles?!

“O altă nelămurire a cărei soluționare este extrem de importantă pentru societatea de consum o reprezintă impactul acestei Hotărâri asupra achiziției de certificate verzi și implicit modificarea cuantumului de plată pe care ceilalți consumatori, casnici și non-casnici trebuie să-l achite în urma redistribuirii certificatelor verzi pe care ar fi trebuit să-l achiziționeze companiile exceptate de la plată. De asemenea, în contextul acestei probleme nu există o stipulare concisă legată de noua valoare a cotei obligatorii de achiziție de certificate verzi pentru consumatorii mai sus menționați. În prezent, acest cuantum se situează în jurul valorii de 0,274 CV/MWh, însă după aplicarea HG 495/2014 nu a fost prezentată nici o altă modificare existent”, se precizează într-un comunicat transmis de fostul ministru al Economiei.

Cum rămâne cu angajamentele față de consumatorul final?

În 2016, facturile la energia electrică ar putea crește cu 5-10% din cauza exceptării de la plata certificatelor verzi a marilor consumatori, anunța Emil Calotă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în vara acestui an.

Autoritățile s-au angajat ca impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică în anul 2016 să se mențină constant la nivelul celui considerat pentru anul 2015, respectiv de 35 lei/MWh. Urmare a exceptărilor acordate de Ministerul Economiei, calculele conduc la un 4-6 lei/MWh, care se adaugă la 35 lei/MWh. Ce scheme de calcul vor face responsabilii de la ministere și ANRE, de unde vor tăia ca să-și poată onora promisiunile față de consumatorul final, este de urmărit!


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Un comentariu la “Secretomanie pe tema exceptărilor de la plata de certificate verzi. Cu cât va crește factura românilor în 2016?”

  1. Acum intelegem de ce nu dorm noaptea penalii care guverneaza . De grija populatiei . O alta furaciune . Mare lucru pt ei .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *