Șefii Transelectrica mai fac o încercare să salveze Smart. Acționarii, solicitați să aprobe majorarea capitalului social al filialei. Se cere refacerea Planului de reorganizare/redresare

Publicat pe Categorii Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Șefii Transelectrica mai fac o încercare să salveze Smart. Acționarii, solicitați să aprobe majorarea capitalului social al filialei. Se cere refacerea Planului de reorganizare/redresare
  • Societatea înregistrează pierderi începând din anul 2015. În septembrie 2018, pierderea era de 23,55 milioane lei
  • Smart are în derulare 3 proiecte de investiții, a căror situație nu se prezintă prea bine. Astfel, proiectul Dumbrava are termen de punere în funcțiune iunie 2019 și are un stadiu de realizare de 18%. Proiectul Arefu trebuie finalizat în noiembrie 2019 și s-a realizat în proporție de doar 0,4%, iar proiectul Râureni trebuie predat în decembrie anul curent și are un stadiu de realizare de 2,5%

Șefii Transelectrica mai fac o încercare pentru a-și salva filiala Societății pentru Servicii de Mentenanță a Rețelei Electrice de Transport – Smart de la insolvență, invocând motive de protejare a siguranței Sistemului Electroenergetic Național. Directoratul cere aprobarea acționarilor, în AGEA convocată  în data de 18.01.2019, pentru majorarea capitalului social al „Smart” cu un aport în numerar în valoare maximă de 27.000.000 lei.

Totodată, acționarii sunt solicitați să aprobe emiterea de către Transelectrica a unei scrisori de garanție corporativă în favoarea băncii ING Bank N.V. Amsterdam, pe o perioda de un an, pentru suma de 27.3 milioane lei, pentru garantarea unui contract de împrumut în care Smart are calitatea de debitor. Condiția este constituirea în favoarea companiei de garanții imobiliare care să acopere integral valoarea scrisorii de garanție corporativă.

Filiala Smart înregistrează pierderi începând din anul 2015. În septembrie 2018, pierderea era de 23,55 milioane lei. “Profitabilitatea operațională obținută este marginală și nu acoperă cheltuielile cu amortizarea și pe cele financiare. Astfel, filiala reprezintă un risc din perspectiva oricărui finanțator pentru că dincolo de impactul pe fluxurile de trezorerie, pierderile erodează capitalurile proprii ale societății”, se explică în nota ce urmează a fi prezentată acționarilor.

Filiala are un plan de reorganizare/redresare ce prevede rambursarea în totalitate a facilității de credit de la ING în anii 2018 și 2019 printr-o majorare de capital de 27 milioane lei. Din această sumă 5 milioane lei ar reprezenta cheltuieli pentru investiții.

Potrivit documentului consultat de InvesTenergy, planul propus pentru Smart este o reversare a pierderilor și trecerea pe profit din acest an, o creștere a cifrei de afaceri din veniturile de mentenanță, finalizarea contractelor de investiții în acest an și contractarea de noi proiecte, precum și dublarea cifrei de afaceri cu alți clienți.

Smart are în derulare trei proiecte de investiții, a căror situație nu se prezintă prea bine. Astfel, proiectul Dumbrava are termen de punere în funcțiune iunie 2019 și are un stadiu de realizare de 18%. Proiectul Arefu trebuie finalizat în noiembrie 2019 și s-a realizat în proporție de doar 0,4%, iar proiectul Râureni trebuie predat în decembrie anul curent și are un stadiu de realizare de 2,5%.

Șefii Transelectrica iau în calcul riscul de intrare în insolvență al companiei, motiv pentru care susțin că aprobarea majorării de capital trebuie condiționată de refacerea de către Smart a Planului de reorganizare/redresare în sensul reducerii veniturilor estimate la nivelul rezultat din trendul istoric, respectiv promovării unor măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor operaționale, astfel încât acestea să fie mai mici decât veniturile modificate. “În situația persistenței riscului de intrare în insolvență, este recomandabil ca orice formă de sprijin financiar să se realizeze după demararea procedurii de insolvență, pentru ca finanțarea să beneficieze de protecția legală suplimentară acordată de legea finanțărilor pe timpul derulării procedurii, cu recuperarea prioritară și privilegiată a fondurilor, în detrimentrul altor creditori ale căror creanțe sunt anterioare deschiderii procedurii”, se specifică în Nota ce va fi prezentată acționarilor.

Planul de reorganizare/redresare a Smart, care va suferi îmbunătățiri, prevede, printre altele: reducerea chiriei prin renunțarea la spațiul deținut la Formenerg; reduceri de costuri la obiectele de inventar, deplasări și diminuarea contractelor de mandat; precum și reducerea numărululi de personal de la 682 la 674, concomitent cu reducerea numărului de sucursale de la 8 la 3. În schimb, reducerea nu este însoțită de reducerea costurilor salariale, acestea înregistrând o creștere medie anuală de 4,3%, după cum constată șefii Transelectrica. Se mai semnalează o creștere accelerată a serviciilor executate de terți/subcontractanți, care sunt la valori duble față de 2017, ceea ce înseamnă că o parte din venituri și marja de profitabilitate va fi transferată către aceștia!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *